Μητέρες αγκάλιασαν ξανά τα παιδιά τους - Δεκάδες επέστρεψαν στην Ουκρανία μετά την παράνομη μεταφορά τους στη Ρωσία
NewsroomΣυνολικά 31 παιδιά επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους στην Ουκρανία αυτό το Σαββατοκύριακο έπειτα από μια μακρά επιχείρηση για τον επαναπατρισμό τους από τη Ρωσία ή την κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, όπου είχαν μεταφερθεί από κατεχόμενες περιοχές από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Μητέρες αγκάλιασαν γιους και κόρες καθώς διέσχιζαν τα σύνορα από τη Λευκορωσία στην Ουκρανία την Παρασκευή μετά μια δύσκολη αποστολή διάσωσης που περιελάμβανε ταξίδια σε τέσσερις χώρες.
«31 παιδιά επέστρεψαν στην Ουκρανία μετά την παράνομη μεταφορά τους στη Ρωσία από εδάφη που έχει καταλάβει η Μόσχα», ανακοίνωσε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ΜΚΟ Save Ukraine. «Σήμερα υποδεχόμαστε άλλα 31 παιδιά που επιστρέφουν στα σπίτια τους, τα οποία είχαν μεταφερθεί παράνομα από Ρώσους από κατεχόμενα εδάφη», έγραψε ο Μίκολα Κουλέμπα, στέλεχος της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Τα παιδιά αυτά είχαν οδηγηθεί στη Ρωσία από τις περιοχές του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, και της Χερσώνας, στη νότια, διευκρίνισε η οργάνωση, της οποίας βασική αποστολή είναι η καταπολέμηση του «εκτοπισμού» Ουκρανόπουλων, όπως το χαρακτηρίζει.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, τα παιδιά που κρατούσαν βαλίτσες και τσάντες διέσχισαν τα σύνορα πεζή την Παρασκευή, μαζί με συγγενείς τους, μετά ανέβηκαν σε ένα λεωφορείο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Ο Μίκολα Κουλέμπα χαιρέτισε τις «ηρωικές μητέρες» που πήγαν να πάρουν τα παιδιά τους και δήλωσε ότι ήταν η «πιο δύσκολη» αποστολή από αυτές που έπρεπε η ΜΚΟ να φέρει εις πέρας μέχρι τώρα.
Μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία επρόκειτο να φέρει πίσω δύο εγγόνια πέθανε από το «στρες», έγραψε στο Facebook ο Κουλέμπα, διευκρινίζοντας ότι οι Ουκρανές γυναίκες υποβλήθηκαν σε «ανάκριση 13 ωρών» από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB).
Οι Αρχές του Κιέβου εκτιμούν ότι περισσότερα από 16.000 Ουκρανόπουλα έχουν «απαχθεί» και μεταφερθεί στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, και πολλά φέρεται να έχουν δοθεί σε ανάδοχες οικογένειες.
Η Μόσχα αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς, και δηλώνει ότι "έσωσε" Ουκρανόπουλα απομακρύνοντάς τα από τις μάχες και ότι εφαρμόζει διαδικασίες για την επανένωσή τους με τις οικογένειές τους.
Στις 17 Μαρτίου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένα ιστορικό ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «φέρεται να είναι υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου του παράνομου εκτοπισμού» Ουκρανών ανηλίκων "από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία".
Το ΔΠΔ που εδρεύει στη Χάγη εξέδωσε επίσης διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, την επίτροπο για τα δικαιώματα του παιδιού στη Ρωσική Ομοσπονδία, για παρόμοιους λόγους.
- Αμνοερίφια και «καλάθι του Πάσχα»: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι - Από 10% έως 25% ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι
- Χωρίς «ναυάγιο» φέτος η Ζάκυνθος - Τι προβλέπει η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε
- Moderna: Πότε θα είναι έτοιμα τα εμβόλια για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις - Πώς θα λειτουργούν
- Νεφέλη Μεγκ: «Ήξερα ότι θα φάω κράξιμο για τη συνέντευξη Μητσοτάκη αλλά το έκανα» - Τώρα, θέλει να μιλήσει με τον Τσίπρα
- Zara: Σχεδιάζει... makeover στις ΗΠΑ - Δεν την πτοούν οι ανταγωνίστριες Shein και H&M
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή