Κόσμος|12.04.2023 06:00

Τουρκία: Προεκλογικές «σημαίες» για τον Ερντογάν η Αγία Σοφία και τα εξοπλιστικά - Χάνει την επαφή με τον λαό και αυτό… φαίνεται δημοσκοπικά

Μαρία Ζαχαράκη

Μπόλικη ιστορία, απαρίθμηση όλων των ένδοξων προγόνων, υποσχέσεις για Μεγάλη Τουρκία, αλλά σχεδόν τίποτα χειροπιαστό και πειστικό για τον τουρκικό λαό μετά τις εκλογές περιλάμβανε το μανιφέστο του κυβερνόντος κόμματος, το οποίο παρουσίασε χθες Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να κερδίσει την 3η  θητεία του στην προεδρικό θώκο στις εκλογές της 14η Μαΐου, εμφανίστηκε σε μια εκθαμβωτική σκηνή με μπλε LED φώτα και το χαρακτηριστικό σήμα του AKP, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγο του Εμινέ

Σημαία του η Αγία Σοφία

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία από το σελτζουκικό παρελθόν της Τουρκίας. Μετά πήγε στον Μωάμεθ τον Πορθητή, ο οποίος κατά τον Ερντογαν, άνοιξε μία καινούρια εποχή με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και συνέχισε με το δικό του «επίτευγμα». Μίλησε δηλαδή για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, κίνηση την οποία θεωρεί το μοναδικό του «επίτευγμά», που είναι συγκρίσιμο με αυτά των προκατόχων του

Ο Ερτνογάν επιμένει να προβάλει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί γιατί είναι μία κίνηση που αγγίζει το θρησκευτικό συναίσθημα των Τούρκων πολιτών.

Μίλησε και για εξοπλιστικά αλλά δεν μίλησε για τίποτα που να βοηθά τον λαό

Στην συνέχεια μίλησε για άλλα «επιτεύγματά» του στα οποία είθισται να εστιάζει, όπως είναι τα καράβια, τα αεροπλάνα και τα drone που κατασκευάζει η τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Την ίδια ώρα αντιπολίτευση του καταλογίζει ότι δεν μπορεί μιλήσει για τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρκικός λαός, όπως η οικονομία, παρά μόνο υπόσχεται μεγάλες Τουρκίες και καλύτερες ημέρες.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για την οικονομία

Στην 90λεπτη ομιλία του,  ο Ερντογάν ξεδίπλωσε μια ευρεία λίστα προεκλογικών υποσχέσεων χωρίς όμως να παρέχει πολλές λεπτομέρειες για το πώς θα χρηματοδοτηθούν σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

Η αντίπαλοί του Ερντογάν, τον κατηγορούν για «μεγαλοστομίές» και για χάσιμο της επαφής του με τον τουρκικό λαό. Αυτή άλλωστε ήταν και η «μαγική» επαφή που τον έφερε στην εξουσία πριν από 21 χρόνια, τότε που απευθυνόταν στις ανάγκες του πολίτη κι όχι σε μεγάλες ιδέες.

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι έχασε την επαφή με τον λαό

Πάντως, ακόμα και οι δημοσκοπήσεις διαπιστώνουν ότι ο Εροντογάν έχει χάσει την επαφή του με τον λαό.  Οι περισσότερες μετρήσεις, δείχνουν έστω οριακά τον Κιλιτσντάρογλου να κερδίζει την μάχη για την προεδρία. Ακόμα και το Bloomberg έγραψε ότι η επανεκλογή του Ερντογάν «δεν είναι καθόλου σίγουρη», με βασικό λόγο την οικονομία. 

Να σημειωθεί ότι ο Timothy Ash, ειδικός σε θέματα Τουρκίας στην BlueBay Asset Management στο Λονδίνο, αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα των οικονομικών δεσμεύσεων του Ερντογάν. «Δύσκολο να καταλάβω πώς αθροίζονται αυτοί οι αριθμοί», έγραψε σε ένα σημείωμα προς τους επενδυτές. «Υψηλή ανάπτυξη, χαμηλός πληθωρισμός και πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών; Ακούγεται σαν την Αλίκη, ή μάλλον ο Ταγίπ... στη Χώρα των Θαυμάτων».

οικονομίαΤουρκίαειδήσεις τώραδημοσκοπήσειςεκλογές ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν