Κόσμος|13.04.2023 08:10

Η «ακτινογραφία» του προεκλογικού μανιφέστου του Ερντογάν - Οι στόχοι της Άγκυρας μετά την ελληνική βοήθεια στους σεισμούς

Newsroom

Στο 486 σελίδων προεκλογικό μανιφέστο που δημοσιοποίησε το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ αναπτύσσει και τις θέσεις του για την Ελλάδα, το Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας κατά βάση τις πάγιες απόψεις στα εν λόγω εθνικά θέματα.

Το μόνο καινούριο που προστίθεται είναι ότι αναγνωρίζεται και εκτιμάται η αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα στους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και, μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό εκφράζεται η βούληση για επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Δηλαδή από τη μία έχουμε επανάληψη και γνωρίζουμε ποια πολιτική θα ακολουθήσει και πάλι η κυβέρνηση Ερντογάν, αν εκλεγεί, αλλά από την άλλη, προστίθεται και μία καλή διάθεση να προχωρήσουν κάποια ζητήματα -όχι να επιλυθούν βέβαια στην κυριολεξία.

Η Άγκυρα θέλει να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ αυτό με την Ελλάδα, όπως και με άλλες χώρες με τις οποίες άρχισε να συνομιλεί μετά τους σεισμούς. Αυτή η διπλωματία των σεισμών της «βγήκε» τελικά και αν μην τι άλλο, όποια κυβέρνηση και να προκύψει μετά, θα έχει κληρονομήσει αυτό το μομέντουμ και θα μπορεί να το εκμεταλλευτεί υπέρ της η Τουρκία για να κάνει νέες αρχές με πολλές χώρες γύρω της.

Ήδη, μέσα σε δύο εβδομάδες ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί πάλι με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στην Κωνσταντινούπολη, μετά την επίσκεψη Σούκρι στην Αθήνα και την Παρασκευή πάλι μέσα σε λιγότερο από μήνα, ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Τουρκία, για τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Βέβαια, υπάρχει μία κίνηση και μία επικοινωνία πλέον πολύ συχνή μεταξύ της Τουρκίας και των γειτόνων της. Εύκολα σηκώνουν το τηλέφωνο πια οι υπουργοί και προχωράνε κάποιες συζητήσεις, που πριν ήταν ταμπού και φοβόντουσαν το πολιτικό κόστος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

AKPειδήσεις τώραεκλογές ΤουρκίαΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν