Κόσμος | 14.04.2023 08:52

Καλά κρατεί ο σεξουαλικός κανιβαλισμός! Γιατί οι αρσενικές αράχνες απομακρύνονται με γρήγορες κινήσεις μετά το σεξ

Newsroom

Οι αράχνες «philoponella prominens» ζουν σε κοινότητες και δημιουργούν από κοινού ιστούς. Αλλά μετά τη σεξουαλική πράξη το αρσενικό πρέπει να απομακρυνθεί με γρήγορες κινήσεις, αλλιώς κινδυνεύει να γίνει τροφή για το θηλυκό.

Το εν λόγω είδος εντοπίζεται κυρίως στα δάση της κεντρικής Κίνας. Ο σεξουαλικός κανιβαλισμός είναι διαδεδομένος στις αράχνες, αλλά είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ότι ένα είδος απομακρύνεται με γρήγορες κινήσεις για να γλιτώσει από τη σύντροφό του.

Οι ερευνητές εξέτασαν 155 επιτυχημένα ζευγαρώματα σε εργαστηριακό περιβάλλον. Στα 152 από αυτά οι αρσενικές αράχνες μπόρεσαν να απομακρυνθούν με ασφάλεια, ενώ οι τρεις αρσενικές αράχνες που δεν τα κατάφεραν κατέληξαν τροφή για τη σεξουαλική τους σύντροφο.

Με τη βοήθεια μιας κάμερας υψηλής ταχύτητας οι επιστήμονες εντόπισαν ότι οι αρσενικές αράχνες πίεζαν με τα μπροστινά τους πόδια το θηλυκό και στη συνέχεια, πετάγονταν γρήγορα για να απελευθερωθούν από το ζευγάρωμα με μια ταχύτητα που έφτανε ακόμα και τα 88 εκατοστά το δευτερόλεπτο.

Μάλιστα, όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν το ένα ή και τα δύο μπροστινά πόδια των αρσενικών αραχνών, διαπίστωσαν ότι οι αρσενικές φλέρταραν τις θηλυκές αράχνες, αλλά δεν επιχειρούσαν να ζευγαρώσουν μαζί τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


αράχνεςειδήσεις τώρακανιβαλισμός