«Είμαστε ταμπουρωμένοι, μόνο άρματα μάχης κυκλοφορούν» - Έντονη ανησυχία για τους Έλληνες εγκλωβισμένους στο Σουδάν
NewsroomΣφοδρές εχθροπραξίες μαίνονται, τις τελευταίες ώρες στην πρωτεύουσα του Σουδάν, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί. Δύο μέλη της ελληνικής κοινότητας τραυματίστηκαν ενώ, για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ στρατού και μίας παραστρατιωτικής οργάνωσης με τεράστια ισχύ.
Ο αριθμός νεκρών και τραυματιών αυξάνεται δραματικά ώρα με την ώρα καθώς, και οι δύο πλευρές, χρησιμοποιούν βαρέα όπλα. Ταυτόχρονα, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αντίπαλους στόχους στο Χαρτούμ. Όπως δηλώνουν τα περισσότερα μέλη της ομογένειας εκεί, τις τελευταίες ώρες είναι εγκλωβισμένα στα σπίτια τους.
«Είμαστε στο πάτωμα, να μη μας πάρει καμία ξώφαλτση»
«Γινόταν ο χαλασμός...όλο το βράδυ δεν κοιμήθηκα, το σπίτι σειόταν, μπαίναμε σούπερ μάρκετ εκείνη τη στιγμή πέφτανε οι πυροβολισμοί πολύ κοντά μας, δεν το περιμέναμε. Τα αφήσαμε όλα βγήκαμε έξω και προσπάθησα να πάω στο σπίτι ενός φίλου μου. Είμαι εγκλωβισμένος βασικά στο σπίτι του φίλου μου το οποίο είναι δίπλα εκεί που γίνεται η ιστορία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ένας από τους Έλληνες της περιοχής, ο κύριος Νικόλας, στον ΑΝΤ1. Ο ίδιος, σχετικά με τον οπλισμό που υπάρχει, συμπλήρωσε ότι, «πολύ βαριά όπλα χρησιμοποιούσαν και ελικόπτερα που χτυπούσαν σημεία».
Ταυτόχρονα, συγκλονίζει η περιγραφή Έλληνα που συνέδραμε στη διακομιδή των δύο τραυματιών ομογενών. «Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, έχουν τραύματα στα πόδια τους, το ένα τραύμα στα πόδια, είναι αρκετά σοβαρό, είναι και οι δύο στο νοσοκομείο... Με τη βοήθεια των φίλων των σουδανών εδώ τους βάλαμε στο αυτοκίνητο και τους πήγαμε στο νοσοκομείο», αναφέρει χαρακτηριστικά, την ίδια στιγμή που έξω από το σπίτι του εκτοξεύονται σφαίρες. «Είμαστε στο πάτωμα χαμηλά από παράθυρα, να μη μας πάρει καμία ξώφαλτση», σημειώνει.
Ταυτόχρονα, ο Επίτιμος Πρόξενος στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος, τόνισε ότι, «είναι όλοι ταμπουρωμένοι, μόνο άρματα μάχης είναι έξω αυτή τη στιγμή, είμαστε 60-70 Έλληνες στο Σουδάν».
Ενεργοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ
Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας για την κρίση στο Σουδάν, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Κυριακής της Ανάστασης το υπουργείο Εξωτερικών. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα, ο οποίος περνά δραματικές ώρες καθώς μαζί με 15 πιστούς έχουν εγκλωβιστεί στο κτίριο της ορθόδοξης Μητρόπολης, του Χαρτούμ, με τους πυροβολισμούς να ακούγονται έξω από το κτίριο.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως Ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα. Επιπλέον ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ.
Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα.
Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ. Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.
«Αν ανοίξεις την πόρτα κινδυνεύεις»
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες του Μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββα ο οποίος έχει εγκλωβιστεί από το Μεγάλο Σάββατο μαζί με ακόμα 15 άτομα στο κτίριο της ορθόδοξης Μητρόπολης, του Χαρτούμ. Οι πιστοί δεν μπορούν να βγουν έξω καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μαζικής εμφύλιας σύρραξης και πυροβολισμοί σημειώνονται στους δρόμους.
«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», δήλωσε στο απογευματινό δελτίο του ΕΡΤ News ο Μητροπολίτης. Τα άτομα που βρίσκονται εντός του κτιρίου είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της, αναφέρει ο κ. Σάββας ενημερώνοντας ότι εντός της Μητρόπολης υπάρχουν τα βασικά είδη για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά ότι το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως σε όλο το Σουδάν.
Ο κ. Σάββας είπε όλοι οι Έλληνες που ζουν στην περιοχή είναι καλά στην υγεία τους. Υπήρξε ένα περιστατικό όπου μια ρουκέτα χτύπησε το σπίτι ενός ζευγαριού, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία υγείας των 2 Ελλήνων τραυματιών, ο κ. Σάββας είπε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή και ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά ότι οι γιατροί περιμένουν πότε θα μπορέσουν να έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα υλικά για να κάνουν το χειρουργείο, καθώς τα καταστήματα που προμηθεύουν τα νοσοκομεία είναι κλειστά λόγω της έκρυθμης κατάστασης.
Όπως αναφέρει ο κ. Σάββας, η κατάσταση έχει ενταθεί και είναι χειρότερη από χτες, με καμία από τις δύο πλευρές να δείχνει σημάδια υποχώρησης.
Οι σφαίρες ηχούν έξω από τον ναό
Μιλώντας νωρίτερα στον Alpha ο μητροπολίτης, Σάββας, μίλησε για τα εγκλωβισμένα άτομα στη Μητρόπολη, ενώ την ίδια στιγμή, οι σφαίρες ακούγονταν να πέφτουν «βροχή», έξω από τον ναό! «Έχουμε πρόβλημα. Έχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» ανέφερε ενώ για τους Έλληνες τραυματίες είχε πει:
«Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, την κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους».
Το υπόβαθρο των συγκρούσεων
Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η κρίση;
Μετά το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, το Σουδάν διοικείται από ένα συμβούλιο στρατηγών και στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται δύο στρατιωτικοί.
Ο στρατηγός Abdel Fattah al-Burhan, ο οποίος είναι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και ουσιαστικά ο πρόεδρος της χώρας και ο αναπληρωτής του και ηγέτης της RSF (παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης) στρατηγός Mohamed Hamdan Dagalo, πιο γνωστός ως Hemedti.
Οι δυο τους έχουν διαφωνήσει σχετικά με την κατεύθυνση προς την οποία βαδίζει η χώρα και την προτεινόμενη μετάβαση προς την πολιτική διακυβέρνηση, σύμφωνα με το BBC.
Ένα από τα κύρια σημεία εμπλοκής είναι σχετικά με τα σχέδια για την ενσωμάτωση των 100.000 ανδρών της RSF στον στρατό και ποιος θα ηγείται στη συνέχεια της νέας δύναμης.
Γιατί ξεκίνησαν το Μ. Σάββατο οι συγκρούσεις
Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν μετά από μέρες έντασης, καθώς τα μέλη της RSF μετακινήθηκαν σε όλη τη χώρα, σε μια κίνηση που ο στρατός θεώρησε ως απειλή.
Υπήρχε κάποια ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επιλύσουν την κατάσταση, ωστόσο αυτό δεν συνέβη ποτέ.
Δεν είναι σαφές ποιος ξεκίνησε τους πυροβολισμούς το Μ. Σάββατο, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι αυτή η σύγκρουση θα επιδεινώσει την ήδη ασταθή κατάσταση.
Διπλωμάτες έχουν παροτρύνει τις δύο πλευρές να σταματήσουν τα πυρά.
Τι είναι οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF);
Οι RSF σχηματίστηκαν το 2013 και έχουν τις ρίζες τους στην περιβόητη πολιτοφυλακή Janjaweed που πολέμησε βάναυσα τους αντάρτες στο Νταρφούρ.
Έκτοτε, ο στρατηγός Dagalo δημιούργησε μια ισχυρή δύναμη που έχει παρέμβει σε συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Λιβύη και ελέγχει ορισμένα από τα ορυχεία χρυσού του Σουδάν.
Ο ίδιος έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής περισσότερων από 120 διαδηλωτών τον Ιούνιο του 2019.
Μια τόσο ισχυρή δύναμη εκτός του στρατού θεωρείται πηγή αστάθειας στη χώρα.
Γιατί είναι στην εξουσία ο στρατός;
Οι μάχες αυτές είναι το τελευταίο επεισόδιο της έξαρσης της έντασης που ακολούθησαν την απομάκρυνση του μακροχρόνιου προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019.
Προηγήθηκαν τεράστιες διαδηλώσεις με τον λαό να ζητά τον τερματισμό της σχεδόν τριετούς διακυβέρνησής του και ο στρατός πραγματοποίησε πραξικόπημα για να τον ξεφορτωθεί. Ωστόσο, οι πολίτες συνέχισαν να απαιτούν τη μετάβαση προς τη δημοκρατική διακυβέρνηση.
Στη συνέχεια συγκροτήθηκε μια κοινή κυβέρνηση στρατού-πολιτών, η οποία όμως ανατράπηκε με νέο πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021. Και από τότε η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο στρατηγών έχει ενταθεί.
Τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε μια συμφωνία για την επιστροφή της εξουσίας στα χέρια των πολιτών, αλλά οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών απέτυχαν.
Τι μπορεί να συμβεί στη χώρα
Εάν οι αιματηρές μάχες συνεχιστούν, αυτό θα μπορούσε να κατακερματίσει περισσότερο τη χώρα και να επιδεινωθεί η πολιτική αναταραχή.
Οι διπλωμάτες, οι οποίοι έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια να προωθήσουν την επιστροφή στην πολιτική διακυβέρνηση, θα προσπαθήσουν απεγνωσμένα να βρουν έναν τρόπο να πείσουν τους δύο στρατηγούς να συνομιλήσουν.
Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι του Σουδάν θα είναι αυτοί που θα πρέπει να ζήσουν μια ακόμη περίοδο αβεβαιότητας.
Τουλάχιστον 56 οι νεκροί άμαχοι
Πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστό πως τουλάχιστον 56 άμαχοι και «δεκάδες» στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις μάχες, ενώ περίπου 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδουν πως παράθυρα έτριζαν και κτίρια ταρακουνιούνταν από τις εκρήξεις και πυρά συνεχίζουν να να ακούγονται σήμερα, σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο αφού ξέσπασαν οι μάχες.
«Ο συνολικός αριθμός των νεκρών μεταξύ των αμάχων έφθασε τους 56», ανέφερε η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, ανεξάρτητη οργάνωση, μέρος του δημοκρατικού κινήματος στην αφρικανική χώρα, κάνοντας επίσης λόγο για «δεκάδες θανάτους» μελών των δυνάμεων ασφαλείας, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό αυτή τη στιγμή.
Η Επιτροπή καταμέτρησε τουλάχιστον 600 τραυματίες, κυρίως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ επισήμανε ότι πολλά από τα θύματα δεν κατέστη δυνατό να διακομιστούν σε νοσοκομεία, εξαιτίας των δυσκολιών στις μετακινήσεις που προκαλούν οι συγκρούσεις.
Νωρίτερα, η Ένωση Σουδανών Γιατρών, άλλη οργάνωση των επαγγελματιών του κλάδου, έκανε λόγο για «27 νεκρούς», ανάμεσά τους δύο στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Χαρτούμ, και 170 τραυματίες.
- Σουδάν: Δραματικές ώρες για τους 15 εγκλωβισμένους στην ορθόδοξη Μητρόπολη - «Αν ανοίξεις την πόρτα κινδυνεύεις»
- Τραυματισμοί παιδιών από βεγγαλικά την Ανάσταση: Χειρουργήθηκαν δύο αγόρια που ακρωτηριάστηκαν - Αναρρώνει 7χρονη
- Μακελειό σε εφηβικό πάρτι γενεθλίων στην Αλαμπάμα: Τέσσερις νεκροί και πολλοί τραυματίες από πυροβολισμούς
- Πάσχα στην Αθήνα που θύμιζε 15Αύγουστο: Το κέντρο άδειασε αλλά οι ταβέρνες γέμισαν - Παραδοσιακό γλέντι στο πάρκο «Τρίτσης»
- «Βαρύ» το φαγητό σε Γαλλία και Ισπανία – Παραδοσιακά πιάτα σε τιμές… delicatessen
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα