Εκεχειρία μόνο στα «χαρτιά» και 5η ημέρα αγωνίας για τους Έλληνες του Σουδάν- «Δεν ανοίγουμε ούτε παράθυρο» - Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές
NewsroomΕξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στο Σουδάν καθώς η συμφωνία για εκεχειρία έπεσε στο κενό, με τις μάχες να συνεχίζονται και τους εγκλωβισμένους πολίτες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες να πρέπει να επιβιώσουν χωρίς τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό, κλεισμένοι στα σπίτι τους. Την ίδια ώρα, η Αθήνα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Ερυθρό Σταυρό για την παροχή βοήθειας στους Έλληνες τραυματίες, ενώ ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού εξετάζεται όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Το κλίμα στη χώρα μετέφερε μέσω της ΕΡΤ ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν Γεράσιμος Παγουλάτος.
Όπως αναφέρει: «Σήμερα είναι η 5η ημέρα και ενώ υπήρχε ένα σχέδιο εκεχειρίας για κατάπαυση του πυρός από χτες το απόγευμα στις 6 που θα διαρκούσε μέχρι τα 6 το απόγευμα σήμερα, δυστυχώς καταστρατηγήθηκε και έγιναν μάχες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατών στο Πεντάγωνο του Χαρτούμ, στο αεροδρόμιο, γύρω από το παλάτι και το μέγαρο της ραδιοτηλεόρασης που καταστράφηκε εντελώς».
«Δεν τολμάει κανείς ούτε παράθυρο να ανοίξει διότι μπορεί να θεωρηθεί πως είναι κάποιος από την αντίπαλη ομάδα, από το αντίπαλο στρατόπεδο και να αρχίσουν να πυροβολούν», περιγράφει και τονίζει:
«Δεν υπάρχει ηλεκτρισμός, δεν υπάρχει νερό, πρέπει ο κόσμος να παραμείνει σταθερά στα σπίτια τους, δεν μπορεί κανείς να τους δώσει βοήθεια. Δυστυχώς, με αυτά που έχουνε ή δεν έχουνε, με αυτά θα περάσουνε. Δεν υπάρχει άνθρωπος να διακινδυνέψει να πάει σε κάποιο κατάστημα για να τους δώσει ή να τους φέρει αυτή τη στιγμή τρόφιμα».
«Από την πρώτη στιγμή με εντολή Δένδια ο πρέσβης και η πρεσβεία κινητοποιήθηκαν και επικοινωνήσαμε με τον μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα για να δούμε ποια η κατάσταση στο πεδίο και να δώσουμε οδηγίες για αυτοπροφύλαξη», είπε με τη σειρά του και ο Ηλίας Γαλάνης, εκπρόσωπος Πρεσβείας Ελλάδας στην Αίγυπτο στην ΕΡΤ.
Όπως είπε στη συνέχεια «Πρώτιστο μέλημα είναι οι άνθρωποί μας να μην πάθουν κάτι και δεύτερο να βρεθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να απομακρυνθούν με ασφάλεια».
Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές για την αποστολή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους Έλληνες τραυματίες
Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές αναφέρουν τα εξής για την παροχή άμεσης ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους δυο Έλληνες τραυματίες που βρίσκονται στο Χαρτούμ:
«Κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν η οποία δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.
Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ, πλην των δυο τραυματιών.
Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της Ε.Ε. για θέματα Ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».
Απόγνωση στα νοσοκομεία
Ο ΟΗΕ έκανε λόγο για 1.800 τραυματίες, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι, καθώς η πρόσβαση στις εμπόλεμες ζώνες είναι δύσκολη ως αδύνατη για τους ασθενείς και τους γιατρούς.
Στο Νταρφούρ, οχυρό του στρατηγού Νταγκλό και των χιλιάδων ανδρών του, που διέπραξαν απερίγραπτες ωμότητες στον πόλεμο στην πολιτεία το 2003, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins sans Frontieres, MSF) ανέφερε πως μέσα σε τρεις ημέρες εισήγαγε 183 τραυματίες, «ανάμεσά τους πολλά παιδιά», στο τελευταίο νοσοκομείο της που συνεχίζει να λειτουργεί.
Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ποιος ελέγχει τι. Οι αντίπαλες πλευρές επιδίδονται σε πόλεμο αντιφατικών ανακοινώσεων, λένε πως έχουν στα χέρια τους το αεροδρόμιο, το προεδρικό παλάτι, το αρχηγείο του γενικού επιτελείου...
Ο στρατός καταγγέλλει «πραξικόπημα» από πλευράς «ανταρτών υποστηριζόμενων από το εξωτερικό», ο «Χαμέτι» μιλά περί αγώνα για «λευτεριά, δικαιοσύνη και δημοκρατία».
Χρησιμοποιεί δηλαδή το σύνθημα της «επανάστασης» του 2019, που ακουγόταν ως πολύ πρόσφατα στις διαδηλώσεις του δημοκρατικού κινήματος, που θέλει η χώρα να τελειώνει με τις στρατιωτικές χούντες, οι οποίες άσκησαν την εξουσία το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης ιστορίας του μετά την ανεξαρτησία το 1956.
Για τον Αιγύπτιο πολιτολόγο Αμρ Σομπάκι, «η τρέχουσα κατάσταση είναι αποτέλεσμα λαθών του καθεστώτος του (Όμαρ ελ) Μπασίρ και της περιόδου μετάβασης στην οποία επρόκειτο, μετά την πτώση του Μπασίρ (το 2019), να υπάρξει ενοποίηση των ένοπλων δυνάμεων».
«Οι πολίτες ήθελαν να κατεδαφίσουν το ancien regime (το παλιό καθεστώς), αλλά αυτό που κατεδαφίστηκε ήταν οι πολιτικές δυνάμεις και ο στρατός», κρίνει.
Η Αίγυπτος, ο γείτονας με επιρροή στο Σουδάν, πολλαπλασιάζει τις επαφές στην περιοχή επιδιώκοντας «την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
ΠΟΥ: Τουλάχιστον 270 νεκροί, 2.600 τραυματίες
Οι μάχες που μαίνονται από το Σάββατο στο Σουδάν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 270 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 2.600, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
«Καταδικάζω όλες τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών» και «στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Σουδάν», ανέφερε χθες Τρίτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
Κατήγγειλε ακόμη τις «λεηλασίες δομών υγείας» και τη «χρησιμοποίηση άλλων για στρατιωτικούς σκοπούς».
Η βοήθεια που είχε διανείμει ο ΠΟΥ προτού ξεσπάσουν οι μάχες σε δομές υγείας στη χώρα έχουν εξαντληθεί, είπε ακόμη, και επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη εχθροπραξίες, είναι αδύνατο να οργανωθούν νέες παραδόσεις και νοσοκομεία στο Χαρτούμ δεν έχουν απολύτως απαραίτητα εφόδια για να περιθάλψουν τραυματίες.
Κάλεσε εκ νέου να προσφερθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στις δομές υγείας σε όσους τη χρειάζονται και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να «εργαστούν για να υπάρξει ειρήνη».
- Στο «μικροσκόπιο» ο Γεωργούλης: Όσα τον «βαραίνουν», τι ισχυρίζεται και οι αναφορές για δεύτερη καταγγελία - Σε εξέλιξη και πολιτική μάχη
- Έρχονται μπόρες και χαλάζι στη χώρα: Πότε αλλάζει το σκηνικό του καιρού στην Αττική - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
- Γλυφάδα: Τρόμος για 20χρονο που έπεσε θύμα ληστείας - Ανήλικοι οι δράστες
- Σφαγή Εβραίων: Ο Χίτλερ ήταν ο τελευταίος μακελάρης – Πρώτοι οι Αιγύπτιοι μετά οι Ρωμαίοι και ακολούθησαν οι υπόλοιποι. Τρεις χρονιές τρεις αιματοχυσίες σαν σήμερα
- Ενέργεια: Όλα τα… κιλά όλα τα λεφτά στην αποθήκευση - Σχεδιάζονται επενδύσεις 16 δισ.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες