Κόσμος|22.04.2023 12:07

Κλιματική αλλαγή: Τρομερές οι επιπτώσεις στην Ευρώπη - 20.000 νεκροί από καύσωνα και χιλιάδες καλλιέργειες κατεστραμμένες

Newsroom

Η κλιματική κρίση είχε «τρομακτικές» επιπτώσεις στην Ευρώπη πέρυσι, με τους καύσωνες να σκοτώνουν περισσότερους από 20.000 ανθρώπους και την ξηρασία να μαραίνει τις καλλιέργειες, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ.

Οι συντάκτες της δήλωσαν ότι η ξηρασία έχει ήδη επιβαρύνει πολλούς αγρότες το 2023. Ο μόνος τρόπος για να περιοριστούν οι αυξανόμενες ζημιές από την παγκόσμια θέρμανση ήταν η ταχεία μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, είπαν.

2022: Το δεύτερο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ

Σύμφωνα με την Guardian, η έκθεση  ανέφερε ότι οι εκτεταμένοι καύσωνες οδήγησαν την Ευρώπη στο θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της το 2022. Η νότια Ευρώπη βίωσε 70 με 100 ημέρες καύσωνα, με τη θερμοκρασία να είναι τουλάχιστον 32 βαθμοί Κελσίου. Παράλληλα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η ζέστη, καθώς και οι χαμηλές βροχοπτώσεις, προκάλεσαν ξηρασία που επηρέασε πάνω από το ένα τρίτο της ευρωπαϊκή ηπείρου, σύμφωνα με την έκθεση, καθιστώντας το 2022 το πιο ξηρό που έχει καταγραφεί ποτέ. Τα δύο τρίτα των ποταμών της Ευρώπης έπεσαν σε ασυνήθιστα χαμηλή στάθμη. Επιπλέον, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων 15 ετών ενώ οι Άλπεις έχασαν ποσότητες ρεκόρ πάγου από τους παγετώνες.

Συνολικά, η Ευρώπη βίωσε το δεύτερο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη θερμοκρασία να αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο - ταχύτερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ήπειρο. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η μέση θερμοκρασία ήταν κατά 2,2 βαθμούς υψηλότερη από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή.

Ένα από τα θετικά στοιχεία της έκθεσης ήταν ότι η Ευρώπη δέχτηκε την υψηλότερη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας των τελευταίων 40 ετών, λόγω της χαμηλής νεφοκάλυψης, που επέτρεψε την παραγωγή ηλιακής ενέργειας σε επίπεδα άνω του μέσου όρου.

«Τα ευρήματα είναι τρομακτικά», δήλωσε ο Mauro Facchini, επικεφαλής της υπηρεσίας Copernicus. «Έχουμε όλο και περισσότερα ακραία γεγονότα που συμβαίνουν στην Ευρώπη. Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει μάρτυρας σε αυτό».

Ο Carlo Buontempo, διευθυντής του C3S, δήλωσε: «Κινούμαστε πραγματικά σε μια αχαρτογράφητη περιοχή». Η έκθεση θα πρέπει να θεωρηθεί ως «ένα ακόμη κάλεσμα αφύπνισης για να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας» για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες επίσης έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022, είπε.

Άνοδος της θερμοκρασίας «εκτός ορίων»

Οι επιστήμονες προέβλεψαν πρόσφατα ότι η επικείμενη επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο θα προκαλέσει άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας «εκτός ορίων».

Η Dr. Rebecca Emerton επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης C3S, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτές τις κλιματικές επιπτώσεις - μπορούμε μόνο να τις περιορίσουμε [αυτές] μειώνοντας γρήγορα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

Είπε ότι ένας ξηρός χειμώνας και μια ξηρή άνοιξη το 2023 σημαίνει ότι έρχεται περισσότερη ξηρασία κάτι που ισχύ ήδη για τις καλλιέργειας, «πιθανό να δούμε μειωμένη παραγωγή καλλιεργειών φέτος», είπε. Χωρίς την παγκόσμια υπερθέρμανση, ξηρασίες όπως αυτή του 2022 θα συνέβαιναν μόνο μία φορά κάθε τέσσερις αιώνες.

Η καθηγήτρια Daniela Schmidt, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Βρετανίας, δήλωσε: «Είναι σαφές ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για ξηρασίες όπως αυτές που είδαμε τον τελευταίο χρόνο, δεδομένων των απωλειών στη γεωργία, των καμένων φυτών και των ψαριών στα ποτάμια που λιγοστεύουν. Πρέπει να επενδύσουμε για να προσαρμοστούμε».

Μια ξεχωριστή έκθεση, που δημοσιεύθηκε επίσης την Πέμπτη, έδειξε ότι οι πάγοι της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής μειώθηκαν κάθε χρόνο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1992. Μάλιστα τα επτά χειρότερα έτη ήταν την τελευταία δεκαετία, με τους πάγους να λιώνουν σε αρκετά γρήγορο ρυθμό. Το λιώσιμο οδηγεί σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σε πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Earth System Science Data, διαπίστωσε ότι τα στρώματα πάγου στους Πόλους μειώθηκαν κατά 7,6 εκατ. τόνους μεταξύ 1992 και 2020. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι αν τα στρώματα πάγου συνεχίσουν να λιώνουν με αυτόν τον ρυθμό, θα συμβάλουν από 15 έως 27 εκατοστά στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι το 2100.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κλιματική αλλαγήκαύσωναςΕυρώπηξηρασίαειδήσεις τώρα