Κόσμος|27.04.2023 15:30

Κιλιτσντάρογλου στο περιοδικό Time: «Θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ»

Μαρία Ζαχαράκη

Το περιοδικό Time, ένα από τα κορυφαία έντυπα στις ΗΠΑ, παρουσίασε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιο για την προεδρία της Εθνικής Συμμαχίας, ως «τον άνθρωπο που μπορεί να νικήσει τον Ερντογάν» και έγραψε ότι οι συνθήκες για αλλαγή στην Τουρκία είναι ώριμες.

Στο άρθρο με τίτλο «Ο άνθρωπος που μπορεί να νικήσει τον Ερντογάν» στο περιοδικό, αναφέρθηκε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία βλέπουν τον Κιλιτσντάρογλου ως την «τελευταία ευκαιρία» για να τερματιστεί η διακυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και να δημιουργηθεί μια πιο ισορροπημένη κυβέρνηση.

Μιλώντας στο Time, ο Κιλιτσντάρογλου είπε: «Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές για την υπεράσπιση της δημοκρατίας ενάντια στην αυταρχική εξουσία. Θα τερματίσουμε την καταπιεστική κυβέρνηση με δημοκρατικά μέσα».

Στο άρθρο του Time η φωτογραφία που πλαισιώνει το άρθρο είναι του Κιλιτσντάρογλου μαζί με το δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Σημειώνοντας το Time ότι η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία είναι επίσης σημαντική από τη παγκόσμια σκοπιά, ο Κιλιτσντάρογλου είπε: «Θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να κάνουμε την Τουρκία ξανά μέρος του πολιτισμένου κόσμου». Στο άρθρο, το οποίο περιλάμβανε το σχόλιο ότι οι συνθήκες για αλλαγή είναι ώριμες στην Τουρκία, αναφέρθηκε ότι ο Ερντογάν, ο οποίος σταδιακά αύξησε τις εξουσίες του, προκάλεσε την οικονομική κρίση επιμένοντας να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά.

Ο Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε να αποκαταστήσει το κοινοβουλευτικό σύστημα, εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, λέγοντας «Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία».

Το χάος λειτουργεί υπέρ του Ερντογάν

Επισημαίνοντας ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις, το περιοδικό έγραψε επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει πεδίο μαζικών διαδηλώσεων, εάν ο πρόεδρος ασκήσει πίεση στην εκλογική επιτροπή.

Ο Κιλιτσντάρογλου, από την άλλη, απαντώντας στο ερώτημα: «Τι θα κάνατε αν ο Ερντογάν χάσει, αλλά αρνηθεί να φύγει;» δήλωσε με σαφήνεια ότι «ο Ερντογάν θα χάσει και θα φύγει. Η κοινωνία θα τον αναγκάσει να φύγει. Το χάος ευνοεί τον Ερντογάν. Πρέπει να δείξουμε στις μάζες ότι έχουμε δίκιο, όχι το χάος».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΕκρέμ ΙμάμογλουΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΒλαντίμιρ ΠούτινΗΠΑειδήσεις τώρα