Κόσμος|30.04.2023 14:37

Bild: Κατάρρευση της Προσφυγικής Συμφωνίας αν χάσει ο Ερντογάν; - Ειδικοί μιλούν για κύματα προσφύγων στα ελληνικά σύνορα

Newsroom

«Η Προσφυγική Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας ισχύει από το 2016. Το deal θεωρήθηκε τότε κλειδί για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη. Ο Ερντογάν την χρησιμοποίησε ωστόσο αρκετές φορές ως μέσο πολιτικής πίεσης», σημειώνει η Bild με τίτλο: «Κατάρρευση της Προσφυγικής Συμφωνίας αν χάσει ο Ερντογάν;»

Όπως μεταδίδει η DW, η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί στην ιστοσελίδα της: «Στις 14 Μαΐου διεξάγονται στην Τουρκία εκλογές. Προς το παρόν προηγείται στις σφυγμομετρήσεις ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τον πρόεδρο Ερντογάν να βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, σε κακή φυσική κατάσταση. Σε περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές ο επικεφαλής του ΑΚΡ μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, η συμφωνία για το προσφυγικό ενδέχεται να καταρρεύσει.

Ο ειδικός σε ζητήματα Τουρκίας Ερέν Γκιβερτσίν θεωρεί πιθανή μια κατάρρευση της Προσφυγικής Συμφωνίας: "Το deal αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι οι Σύροι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Δεν αποκλείεται λοιπόν πολλοί πρόσφυγες να σκεφθούν: "Όχι, δεν θέλω να επιστρέψω στη Συρία και να προσπαθήσουν να έρθουν στην Ευρώπη". Ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου "επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας, επειδή υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια λόγω του βάρους του προσφυγικού που έχει επωμιστεί ο πληθυσμός", υπογραμμίζει ο ειδικός.

Ο ιστορικός Ρασίμ Μαρτς προβλέπει ότι μετά τις τουρκικές εκλογές η συμφωνία "θα επανεξεταστεί σίγουρα!" Ο τουρκογερμανός ειδικός εξηγεί: "Με βεβαιότητα θα υπάρξει μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σύνορα. Αν αλλάξει η τουρκική προσφυγική πολιτική, οι πρόσφυγες θα επιδιώξουν να φτάσουν το ταχύτερο στην Ευρώπη ". Αυτό σημαίνει ότι "οι διαδρομές των διακινητών θα επανέλθουν στο προσκήνιο και ότι θα αυξηθούν οι παράτυπες διελεύσεις συνόρων, καθώς και η παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ", καταλήγει ο Ρασίμ Μαρτς».

«Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, ενόψει των τουρκικών εκλογών στις 14 Μαΐου αυξήθηκαν οι απόπειρες της Άγκυρας να επηρεάσει πολιτικούς στη Γερμανία» γράφει το περιοδικό Der Spiegel με τίτλο «Εμφανείς συστηματικές προσπάθειες». Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει: «Εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης φέρονται να έχουν προσεγγίσει στοχευμένα πολιτικούς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, προκειμένου να επηρεάσουν προς όφελος της Τουρκίας συζητήσεις και αποφάσεις, τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και σε επίπεδο ομόσπονδου κρατιδίου.

Αξιωματούχοι των γενικών προξενείων Κολωνίας, Ντίσελντορφ, Έσσεν και Μίνστερ φέρονται να έχουν προσεγγίσει πολιτικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν τουρκικές ρίζες. Οι επαφές που έχει καταγράψει μέχρι στιγμής η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία ξεπερνούν τις δέκα. "Είναι εμφανές ότι πρόκειται για συστηματικές προσπάθειες", δηλώνει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Γιούργκεν Κάιζερ. Στις επαφές με τους πολιτικούς οι αξιωματούχοι των προξενείων απευθύνονται τόσο στην καταγωγή, όσο και το εθνικό συναίσθημα, προσθέτει ο Γερμανός αξιωματούχος.

Στόχος της προσέγγισης είναι οι πολιτικοί να εμφανιστούν φιλικοί προς την Τουρκία και να ενεργήσουν προς το συμφέρον της Άγκυρας, όταν για παράδειγμα πρόκειται για τη διένεξη στην Αρμενία, τις εκδηλώσεις μνήμης, τα σχολικά μαθήματα ή τις αμφιλεγόμενες συλλήψεις στην Τουρκία. Πρόσφατα το τουρκικό γενικό προξενείο στο Ντίσελντορφ προσπάθησε να επηρεάσει αίτημα στο κοινοβούλιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σχετικά με την παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία. Λέγεται ότι κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία προσεγγίσθηκαν στοχευμένα μέλη του τοπικού κοινοβουλίου.

"Όταν προσεγγίζονται μεμονωμένοι βουλευτές με ξεκάθαρα ανεπίσημο τρόπο, τότε θεωρούμε δεδομένη μια παράνομη, αντιδημοκρατική άσκηση επιρροής", εξηγεί ο Γιούργκεν Κάιζερ: "Οι βουλευτές οφείλουν να αποφασίζουν ελεύθερα και όχι σύμφωνα με τη θέληση της Άγκυρας". Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας η υπηρεσία του διεξάγει συνομιλίες ευαισθητοποίησης με πολιτικούς για να τους ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλουπρόσφυγεςειδήσεις τώραεκλογές ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν