Κόσμος|30.04.2023 17:42

Τουρκία: Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο - Οι κατηγορίες της Ακσενέρ, η γκάφα Κιλιτσντάρογλου και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Μαρία Ζαχαράκη

Στα ύψη ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία, λίγες ημέρες πριν από την εκλογική μάχη της 14ης Μαΐου. Την ώρα που οι οπαδοί του Ερντογάν εθεάθησαν να μαζεύουν αντικείμενα από τα σκουπίδια, η Μεράλ Ακσενέρ επιτέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο κατηγορώντας τον για βαριές συκοφαντίες προς το πρόσωπό της κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον προεδρικό θώκο.

Παράλληλα, νεότερες δημοσκοπήσεις και οι έρευνες εξακολουθούν να δείχνουν προβάδισμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο μία γκάφα του επικεφαλής της αντιπολίτευσης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικά τα τελευταία προεκλογικά νέα

Στη συγκέντρωση του Ερντογάν στη Σμύρνη, οι πολίτες μάζεψαν χυμούς, κολόνια και στυλό από τα σκουπίδια. Οι εικόνες των πολιτών που μαζεύουν πράγματα από τα σκουπίδια στη συγκέντρωση του Ερντογάν στη Σμύρνη έγιναν viral.

Η Μεράλ Ακσενέρ δήλωσε σε συγκέντρωση στην Ισπάρτα: «Υπέστην τις πιο βαριές συκοφαντίες και προσβολές που μπορεί να υποστεί μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εξουσίας του Ρετζέπ Μπέη. Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του Ρετζέπ Μπέη, υπονοήθηκε ότι είμαι μια γυναίκα που απάτησε τον σύζυγό μου. Αυτό ισοδυναμούσε με θάνατο για μένα. Το είπα αυτό και κατάμουτρα στον κ. Ερντογάν».

Νίκη Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο βλέπει η ΜΑΚ

Ο Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, Επικεφαλής της MAK Research, δήλωσε ότι οι προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου ενδέχεται να τελειώσουν στον πρώτο γύρο με νίκη Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς ο τρίτος υποψήφιος Μουχαρέμ Ιντζέ δείχνει σημάδια υποχώρησης.

«Το ενδιαφέρον που υπήρχε αρχικά για τον Μουχαρέμ Ιντζέ αρχικά έχει μειωθεί κατά πολύ. Τα στοιχεία που έχουμε αυτό μας δείχνουν. Εμφανίζεται μια πτωτική τάση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι πολύ πιθανό οι εκλογές να τελειώσουν υπέρ του Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο. Εάν το ποσοστό ψήφου του Μουχαρέμ Ιντζέ και του Σινάν Ογάν είναι υψηλότερο από 5% υπάρχει πιθανότητα οι εκλογές να περάσουν στο δεύτερο γύρο. Τα στοιχεία που έχουμε όμως καταδεικνύουν ότι οι συνολικές ψήφοι θα παραμείνουν κάτω από το 5%», ανέφερε.

TEAM: Οι ψήφοι του Ιντζέ μειώνονται, ο Κιλιτσντάρογλου περνά τον Ερντογάν κατά 5 μονάδες

Η TEAM Research ανακοίνωσε τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης, μεταξύ 23 και 26 Απριλίου. Σύμφωνα με την έρευνα, φαίνεται ότι το CHP, το Κόμμα IYI, το HDP/Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς και το MHP αύξησαν τις ψήφους τους σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι ψήφοι του Κόμματος Memleket συνέχισαν να μειώνονται.

Σύμφωνα με την έρευνα; Η Λαϊκή Συμμαχία δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά βρίσκεται στα πρόθυρα…

Ο Κιλιτσντάρογλου ήταν μπροστά από τον Ερντογάν στον 1ο γύρο. Προηγείται με διαφορά 3 μονάδων και το ποσοστό ψήφου του πλησιάζει το 50%. Οι ψήφοι του Ιντζέ, η οποία βρίσκονταν στο 16% τον Μάρτιο, έχει πλέον μειωθεί στο 6,1%. Οι συνολικές ψήφοι των Ιντζέ και Ογάν είναι 8,2%. Εάν αυτό το σύνολο πέσει κάτω από το 5%, ο Κιλιτσντάρογλου περνάει το 50% στον πρώτο γύρο. Εάν οι προεδρικές εκλογές περάσουν στον δεύτερο γύρο, τότε ο Κιλιτσντάρογλου φαίνεται 5 μονάδες μπροστά από τον Ερντογάν.

Για γκάφα Κιλιτσντάρογλου κάνουν λόγο τα σόσιαλ μίντια.

Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος συμμετείχε σε εκπομπή του Haberturk TV, υποστήριξε ότι ήταν κάποτε υπουργός Οικονομικών. Αλλά δεν ήταν ποτέ υπουργός Οικονομικών και ποτέ υπουργός. Τα λόγια του Κιλιτσντάρογλου έγιναν αντικείμενο χλευασμού στα social media.

«Ποτέ δεν θα μπορούσες να γίνεις υπουργός και ειδικά υπουργός Οικονομικών», έγραψαν κάποιοι χρήστες.

Επίθεση στις αφίσες των Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ πριν από τη συγκέντρωση του Ερντογάν στην Άκγυρα

Πριν από τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει το AKP στον Κήπο του Έθνους στην Άγκυρα σήμερα, οι αφίσες του CHP και του Κόμματος IYI γύρω από την περιοχή της συγκέντρωσης σκίστηκαν και μερικές από αυτές ψεκάστηκαν με μπογιά.

Κεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαειδήσεις τώρα