Μυστήριο με την απόφαση της Κίνας να επιβάλει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα - Χιλιάδες εγκλωβισμένοι Κινέζοι και τουρίστες
NewsroomΈνας αυξανόμενος αριθμός ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών, δεν μπορούν επί του παρόντος να φύγουν από την Κίνα λόγω της απαγόρευσης εξόδου που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.
Το νομικό πλαίσιο είναι ασαφές, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται την κατάσταση. Σύμφωνα με έκθεση της ομάδας υπεράσπισης των δικαιωμάτων Safeguard Defenders και ανάλυση του Reuters, ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται από την απαγόρευση αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο.
Γιατί έχουν αυξηθεί οι αποφάσεις για απαγορεύσεις
Οι υποθέσεις που αφορούν την απαγόρευση εξόδου έχουν οκταπλασιαστεί από το 2016 έως το 2022, σύμφωνα με έρευνα του Reuters στα αρχεία του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κίνας. Σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες, όπου οι απαγορεύσεις εξόδου επιβάλλονται κυρίως σε κατηγορούμενους σε ποινικές υποθέσεις, η πλειονότητα των υποθέσεων στην Κίνα είναι υποθέσεις αστικού δικαίου.
Η απαγόρευση αυτή επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα ατόμων, συμπεριλαμβανομένων όσων εμπλέκονται σε οικονομικές διαφορές, ακτιβιστών, δικηγόρων και μελών μειονοτικών ομάδων όπως οι Ουιγούροι. Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα αυστηροποίησε τους νόμους της για τις μυστικές υπηρεσίες, επιτρέποντας την επιβολή απαγόρευσης εξόδου σε κάθε Κινέζο, ακόμη και σε ξένους πολίτες, που βρίσκονται υπό έρευνα ή που μπορεί να «βλάψουν την εθνική ασφάλεια ή τα εθνικά συμφέροντα».
Η νομική αιτιολόγηση για τέτοιες απαγορεύσεις συχνά απουσιάζει και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της Κίνας και στις εμπορικές σχέσεις της με τις δυτικές χώρες.
Ενώ η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχει φέρει το θέμα στο προσκήνιο, όσοι βρίσκονται υπό την απαγόρευση έχουν περιορισμένες επιλογές αντίδρασης, καθώς το κράτος μπορεί να βρει οποιαδήποτε δικαιολογία για να επιβάλει την απαγόρευση. Οι οργανώσεις συνδέουν αυτή την τακτική με την επέκταση του νομικού πλαισίου που επιτρέπει τις απαγορεύσεις εξόδου υπό την εποπτεία του Σι Τζινπίνγκ από την ανάληψη της εξουσίας του το 2012.
- Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν 300 αιχμαλώτους πολέμου
- Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κρατά το τιμόνι στραμμένο στην πρόοδο - Τα καλύτερα είναι μπροστά μας
- Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΠΑΟΚ: «Κάθε φορά που θα πέφτουμε, θα σηκωνόμαστε με μεγαλύτερη ορμή»
- Μαρίνα Σάττι: Διεθνής διάκριση για τη σκηνική της παρουσία στη Eurovision