Κόσμος|04.05.2023 12:51

Σε νέα διάσταση πηγαίνει η Ρωσία την επίθεση με «ουκρανικά» drones στο Κρεμλίνο - Κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ

Newsroom
«Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την ουκρανική επίθεση (με drones) στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το Ria Novosti.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να έχει υπόψιν της πως η Ρωσία γνωρίζει ότι εκείνη επιλέγει τους στόχους και ότι η Ουκρανία απλά θέτει σε εφαρμογή τα αμερικανικά σχέδια. Δεν έδωσε στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό περί αμερικανικής ανάμιξης.

Συνέχισε λέγοντας πως η Ρωσία «είχε πολλές επιλογές και η απάντηση, όταν έλθει, θα έχει εξεταστεί σοβαρά και θα είναι ισορροπημένη». Δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα έρευνα αλλά ότι δεν είναι σε θέση να πει πότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματά της.

Την ίδια ώρα, τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο Politico αναφέρουν πως η κυβέρνηση  Μπάιντεν δεν έλαβε καμία προειδοποίηση για την επιδρομή αυτή. 

Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που ερωτήθηκαν από το πρακτορείο, η κυβέρνηση δεν είναι ακόμη σίγουρη ποιος ενορχήστρωσε την επίθεση. Ένας αξιωματούχος δήλωσε στο Politico ότι αν όντως η Ουκρανία βρισκόταν πίσω από την επιδρομή, «δεν θα το ξέραμε εκ των προτέρων».

«Εξετάζουμε την αναφορά, αλλά δεν είμαστε σε θέση να την επιβεβαιώσουμε ή να επικυρώσουμε την αυθεντικότητά της», πρόσθεσε η πηγή.

Οι εκτιμήσεις

Στη Ρωσία, μετά το συμβάν, επικρατεί αναστάτωση. Το περιστατικό ερευνάται και προς το παρόν δεν είναι πολλά γνωστά. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι δεν ήταν drone μεγάλων αποστάσεων, δηλαδή μπορεί να διένυσε μερικά χιλιόμετρα αλλά όχι να στάλθηκε από άλλη χώρα, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του OPEN στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός.

Τα drone ήταν δύο αλλά σημειώθηκε μία έκρηξη. Έτσι, ενδεχομένως το ένα να υποχρεώθηκε να προσγειωθεί. Επίσης, η έκρηξη πιθανώς να οφείλεται σε εκρηκτικά που είχε πάνω το drone και όχι στην κατάρριψη

Η Ρωσία κατηγορεί ευθέως τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες επανειλημμένα έχουν χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο, όπως μεταδίδει ο Θανάσης Αυγερινός.

Είναι ρωσική προβοκάτσια; Τι λέει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου και τι απαντούν αναλυτές

Ορισμένοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι η φερόμενη ως επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Κρεμλίνο ήταν εσωτερική και σκόπιμα σκηνοθετημένη από τη Ρωσία.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη να έχουν διαπεράσει πολλαπλά επίπεδα αεράμυνας και να έχουν πυροδοτηθεί ή καταρριφθεί ακριβώς πάνω από την καρδιά του Κρεμλίνου με τρόπο που να παρέχει εντυπωσιακές εικόνες που έχουν καταγραφεί από την κάμερα».

Είπε ότι «η Ρωσία πιθανότατα σκηνοθέτησε αυτή την επίθεση σε μια προσπάθεια να φέρει τον πόλεμο στο εσωτερικό της Ρωσίας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ευρύτερη κοινωνική κινητοποίηση».

Ο Yurii Ihnat, εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία είχε σκηνοθετήσει την επίθεση στο Κρεμλίνο για να προσπαθήσει να «δείξει κάποιο είδος κλιμάκωσης από την πλευρά της Ουκρανίας».

Όμως, άλλοι αναλυτές διαφώνησαν, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν θα είχε συμφέρον να φανεί «αδύναμη», οργανώνοντας μια επίθεση που κάνει το Κρεμλίνο να φαίνεται ευάλωτο. Θα οδηγούσε επίσης σε ερωτήματα σχετικά με το πόσο καλά προστατευμένος είναι ο κ. Πούτιν - και σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ρωσικής αεράμυνας.

Και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θανάση Αυγερινού για το OPEN, υπάρχει το ισχυρό επιχείρημα πως αν η Ρωσία είχε αποφασίσει να στήσει ένα τέτοιο χτύπημα στη Μόσχα, δεν θα το έκαναν στο πιο συμβολικό και κορυφαίο σημείο της ρωσικής εξουσίας γιατί πλήττεται το γόητρό της.

«Δεν θα μείνει αναπάντητη η επίθεση»

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε πως η επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) εναντίον του Κρεμλίνου στο Μόσχα «δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη» και δείχνει πως το Κίεβο δεν έχει καμία επιθυμία να βάλει τέλος στον πόλεμο στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ένα κύμα ουκρανικών «τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» και «σαμποτάζ» χωρίς προηγούμενο στο ρωσικό έδαφος.

«Οι δραστηριότητες τρομοκρατίας και σαμποτάζ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων λαμβάνουν ένα εύρος που δεν έχει προηγούμενο», αναφέρει.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε ακόμη τη «σιωπή» της Δύσης για το συμβάν και ζήτησε από άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς να καταδικάσουν αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε τρομοκρατική απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡωσίαdronesΟυκρανίαΚρεμλίνοειδήσεις τώρα