Κόσμος|05.05.2023 06:00

Τα τελευταία «χαρτιά» του Ερντογάν πριν τις εκλογές: Τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» στην αντιπολίτευση και ο… ψύχραιμος Κιλιτσντάρογλου

Newsroom

Απομένουν μόλις 10 ημέρες μέχρι να διεξαχθούν οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία και ο Ερντογάν επιστρατεύει κάθε όπλο εναντίον της αντιπολίτευσης η οποία μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να... «τσιμπάει» και ακολουθεί το δικό της δρόμο και ρητορική για να δείξει τη διαφορετικότητα, ανέφερε η ανταποκρίτρια του OPEN Μαρία Ζαχαράκη.

Μετά το φόβο που επισείει ο Σουλεϊμάν Σοϊλού για εκλογικό πραξικόπημα στις 14 Μαΐου, σήμερα από τη Σαμψούντα εξαπέλυσε ευθεία επίθεση ότι είναι «όργανο της Δύσης».

«Ξέρουμε πολύ καλά τι υποσχέσεις έδωσε και σε ποιους και για τι δεσμεύτηκε στους δυτικούς πρέσβεις. Θα βάλουμε τέλος σε αυτή τη μασκαράτα στις 14 Μαΐου», είπε χαρακτηριστικά ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το αφήγημα της στήριξης της αντιπολίτευσης από τη Δύση και δη των ΗΠΑ.

Επίσης, τώρα ο Τούρκος πρόεδρος επισείει τον κίνδυνο για τρομοκρατικές επιθέσεις στις εκλογές. Κατηγορεί τον αντίπαλό του Κιλιτσντάρογλου ότι έδωσε θάρρος στους Κούρδους αυτονομιστές και τους γκιουλενιστές και έχουν ήδη αρχίσει να γεμίζουν τα όπλα τους και να ετοιμάζουν τις μολότοφ τους, όπως είπε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί για δημιουργία χάους στις εκλογές, για να τρομάξει και να καλλιεργήσει ένα νέο αίσθημα φόβου, όπως του καταλόγισε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. «Προσπαθεί να μας φοβίσει», είπε.

Από τότε που ανάρρωσε και κατέβηκε πάλι δυναμικά στις πλατείες ο Τούρκος πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει την προεκλογική εκστρατεία για δύο πράγματα: Πρώτον, για να διαλαλήσει τις επιτυχίες της κυβέρνησής του και δεύτερον, για να κηρύξει μία κατά μέτωπο επίθεση στην αντιπολίτευση που σαρώνει ακόμη στις δημοσκοπήσεις, κατηγορώντας την για όλα.

Χρησιμοποιεί έντονα το θρησκευτικό, ηθικό και τώρα πια και το φοβικό στοιχείο για να πείσει αυτός είναι ο καλός και σωστός ηγέτης και να δείξει ότι όλοι οι άλλοι οι ανήθικοι, οι άθρησκοι και διεστραμμένοι.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να πείσει τώρα τους ψηφοφόρους της υπαίθρου, ένα πιο συντηρητικό κοινό και ένα κοινό που έχει υποφέρει περισσότερο από την τρομοκρατία, σε σχέση με αυτό στις μεγάλες πόλεις.

Σουλεϊμάν ΣοϊλούΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΗΠΑεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώραΤουρκία