Κόσμος|05.05.2023 07:05

Ανάλυση Yeni Safak: «Το Σουδάν είναι για την Αίγυπτο ό,τι η Κύπρος για την Τουρκία»

Μαρία Ζαχαράκη

«Το Σουδάν είναι για την Αίγυπτο ό,τι η Κύπρος για την Τουρκία», γράφει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», αναλύοντας τους συσχετισμούς και τη σημασία που λαμβάνει η διαμάχη στο Σουδάν για τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου.

Την περίοδο μετά την ανατροπή του Bashir, η Αίγυπτος τα είχε επενδύσει όλα στον επίσημο στρατό του Σουδάν και στον στρατηγό Burhan. Η Αίγυπτος, η οποία δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη διαίρεση του Σουδάν στα δύο το 2011, δεν ήθελε χάος στα νότια σύνορά της. Η κυβέρνηση του Καΐρου θεωρούσε το αντίπαλο δέος του Burhan, τον Muhammed Hamideti «ανεξέλεγκτο» και λάμβανε όλα τα μέτρα για να τον απομακρύνει από την εξουσία.

Ωστόσο, ο Hamideti, ο οποίος υποστηριζόταν κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, είχε πάρει τις δικές του προφυλάξεις εδώ και μερικά χρόνια. Στη Λιβύη σύσφιξε τις σχέσεις του με το στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο στηρίζει η Αίγυπτος, στην Υεμένη έστειλε μαχητές στο πλευρό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και προχώρησε σε μυστικές και ανοικτές διαπραγματεύσεις με το Τελ Αβίβ. Σε τέτοιο βαθμό που η φράση «Ιερουσαλήμ» αφαιρέθηκε από το επίσημο σήμα των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης με ένα μαγικό κόλπο, εγκαταλείποντας έτσι τον ισχυρισμό προς το κοινό του Σουδάν ότι «ο σκοπός τους είναι να απελευθερώσουν μια μέρα την Ιερουσαλήμ».

«Ενώ ο κόσμος επικεντρώνεται στο να φέρει τα συγκρουόμενα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιτύχει μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, οι εξωτερικοί παράγοντες που διεξάγουν μπρα ντε φερ για το Σουδάν είναι αυτοί που πρέπει να σταματήσουν τη διαμάχη μεταξύ τους. Αυτό ακριβώς είναι το ζουμί και η ουσία της υπόθεσης», αναφέρει η Γενί Σαφάκ.

«Το Σουδάν, μια χώρα από χρυσό»

Ωστόσο, περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις επηρεάζουν το Σουδάν. Μιλώντας στη Μιλιέτ, ο καθηγητής Αχμέτ Καβάς, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης της Τουρκίας στην αφρικανική ήπειρο, εξήγησε τις χώρες με τις οποίες συνεργάζονται οι δύο αντίπαλες δυνάμεις στο Σουδάν.

«Το 2015, ο Dagalo ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης κατά των Χούθι στην Υεμένη. Καθώς ανακαλύφθηκαν τα ορυχεία στην περιοχή [σσ. ενν. Σουδάν], η ειρήνη χάθηκε. Ο Dagalo ήταν έμπορος καμήλας και όταν πλούτισε, επιστράτευσε μεγάλο αριθμό δυνάμεων για τον Χαφτάρ στη Λιβύη. Στη Ρωσία με τη Wagner διεύρυνε το αυξανόμενο δίκτυο σχέσεών του στην Αφρική».

Ο καθηγητής Kavas λέει ότι ο Dagalo διατήρησε επαφές με τις χώρες του Κόλπου. Υπενθυμίζει ότι από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος El-Burhan εφαρμόζει μια διαδικασία πιο εναρμονισμένη με την κυβέρνηση του Abdulfettah al-Sisi στην Αίγυπτο. Λέει ότι ο Dagalo ακολουθεί μια πολιτική που δεν θα επιτρέψει την ύπαρξη μιας οργάνωσης σαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία αποτελεί σημαντική δύναμη στο Σουδάν και ότι με αυτόν τον τρόπο έχει βρει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

ΤουρκίαΣουδάνΑίγυπτοςειδήσεις τώραΚύπρος