Κόσμος|05.05.2023 13:07

Νέο χτύπημα σε Ερντογάν από δυτικά ΜΜΕ: «Ο χαρισματικός δικτάτορας», γράφει η Washington Post

Μαρία Ζαχαράκη

Νέο «χτύπημα» από ΜΜΕ της Δύσης κατά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ενόψει εκλογών. Τη σκυτάλη πήρε σήμερα η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η οποία χαρακτηρίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «χαρισματικό δικτάτορα».

Η Washington Post ανέλυσε την προεκλογική ατμόσφαιρα υπό τον τίτλο «Η σκιά ενός αυξανόμενου δεσποτισμού κρέμεται πάνω από τις εκλογές της Τουρκίας».

«Οι εκλογές είναι μια δοκιμασία των δημοκρατικών εκλογών να απελευθερωθούν από τον αυξανόμενο ζυγό της μονομανίας σε μια χώρα 85 εκατομμυρίων κατοίκων», αναφέρει το άρθρο.

«Κάτι περισσότερο από απλή σκανταλιά»

Το άρθρο σημειώνει ότι ο Ερντογάν «έχει χαράξει έναν ρόλο για τον εαυτό του ως ένα είδος διαμεσολαβητή» μεταξύ Ανατολής και Δύσης λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας:

«Το διπλό παιχνίδι της realpolitik, η επιδίωξη να ενισχύσει τη φήμη του ως γεωπολιτικός άνθρωπος-στόχος, παίζοντας τη μία πλευρά εναντίον της άλλης, είναι κάτι περισσότερο από σκανταλιά. Ο Ερντογάν έχει υιοθετήσει θέσεις που ανατρέπουν τη δυτική στρατηγική και δίνουν στον Πούτιν πολύ περισσότερα περιθώρια ελιγμών. Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία έχει διοχετεύσει βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των χρηματικών ροών από ολιγάρχες που προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις. Ο Ερντογάν έχει επίσης επωφεληθεί από την οικονομική στήριξη άλλων αυταρχικών κρατών, όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία».

«Περιόρισε το χώρο για την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών»

Το άρθρο συνεχίζει ως εξής:

«Ο Ερντογάν, ένας χαρισματικός δικτάτορας, κυβέρνησε τη χώρα τροφοδοτώντας το διχασμό μεταξύ θρησκευόμενων και κοσμικών μουσουλμάνων. Έχει φυλακίσει πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και άλλους που τον επικρίνουν και έχει συρρικνώσει το χώρο για την άνθηση της κάποτε ζωντανής κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας».

«Τα δικαστήρια έχουν γίνει το όργανο εκδίκησης του Ερντογάν»

Η Washington Post χαρακτηρίζει επίσης την τουρκική δικαιοσύνη ένα «εκδικητικό εργαλείο» του Ερντογάν κατά των αντιφρονούντων και των αντιπάλων του.

«Τα τουρκικά δικαστήρια έχουν γίνει το όργανο εκδίκησης του Ερντογάν», αναφέρει το άρθρο και προσθέτει: «Οι κατασκευασμένες κατηγορίες χρησιμοποιούνται συστηματικά για να φιμωθεί η αντιπολίτευση. Οι ανεξάρτητες οργανώσεις μέσων ενημέρωσης έχουν φιμωθεί σε μεγάλο βαθμό. Πολλοί Τούρκοι φοβούνται να πουν τη γνώμη τους δημοσίως. Το ασαφώς ορισμένο αδίκημα της διασποράς "παραπλανητικών πληροφοριών" κατοχυρώθηκε πρόσφατα στο νόμο ως ένα νέο εργαλείο της αυξανόμενης τυραννίας του Ερντογάν».

«Διάβρωσε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών του»

Από τα βέλη της αμερικανικής εφημερίδας δεν ξεφεύγει ούτε η οικονομική πολιτική του Ερντογάν.

«Η τρομερή κακοδιαχείριση της τουρκικής οικονομίας από τον Ερντογάν, μιας από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, διάβρωσε το βιοτικό επίπεδο, υποτίμησε την τουρκική λίρα και οδήγησε τον πληθωρισμό σε άνοδο», αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας ότι «οι παρεμβάσεις του Ερντογάν με τις οικονομικές μαγικές ιδέες του έκαναν το τουρκικό νόμισμα να χάσει το 80% της αξίας του μέσα σε πέντε χρόνια».

Αναφερόμενη τέλος και στους καταστροφικούς σεισμούς στο Καχραμάνμαράς τον Φεβρουάριο, το άρθρο ανέφερε: «Η αργή αντίδραση στον καταστροφικό σεισμό έβλαψε περαιτέρω τη φήμη του Ερντογάν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραεκλογές Τουρκίαwashington post