Κόσμος|08.05.2023 22:42

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τουρκικές εκλογές: Παρακολουθούμε στενά αλλά δεν παίρνουμε θέση - Δεν αλλάζουμε θέση για τα F-35

Newsroom

Στις τουρκικές εκλογές αναφέρεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ την ίδια ώρα απαντά και στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η Τουρκία απέρριψε πρόταση των ΗΠΑ να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία και πως η χώρα του δεν θέλει πλέον να αγοράσει F-35

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών: «Το μόνο μας ενδιαφέρον έχει να κάνει με τη δημοκρατική διαδικασία, η οποία πρέπει να είναι και ελεύθερη και δίκαιη. Πιστεύουμε ότι οι τουρκικές Αρχές θα διεξαγάγουν τις εκλογές σύμφωνα με τη μακρά, περήφανη δημοκρατική παράδοση και τους νόμους με τρόπο που να συνάδει με τις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ και την ιδιότητά της ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ».

Δεν έχει αλλάξει η θέση μας για τα F-35

Και καταλήγει: «Οι συνθήκες γύρω από την αποπομπή της Τουρκίας το 2019 από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία είναι γνωστές. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει: η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για την μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά συστήματα».

Η Τουρκία δεν θέλει πια F-35, αλλά F-16

Ερωτηθείς για την επιστροφή στο πρόγραμμα F-35, ο Τσαβούσογλου δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα δεν θέλει να επιστρέψει στο πρόγραμμα, αλλά μάλλον θέλει πίσω από την Ουάσινγκτον τα χρήματα που πλήρωσε για μαχητικά αεροσκάφη πριν βγουν από το πρόγραμμα, από τη στιγμή που τα αεροσκάφη της δεν παραδόθηκαν ποτέ.

Η Άγκυρα τώρα «παράγει το δικό της εθνικό μαχητικό αεροσκάφος», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θέλει επίσης να βελτιώσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ και ότι έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητοι μηχανισμοί.

Αλλά η Τουρκία θέλει να αγοράσει αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφέροντας ότι το αίτημα δεν κινείται τόσο γρήγορα στην Ουάσιγκτον όσο θα έπρεπε.

Η Άγκυρα ζήτησε F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2021. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει 40 τζετ και κιτ εκσυγχρονισμού για σχεδόν 80 πολεμικά αεροσκάφη που έχει ήδη η τουρκική πολεμική αεροπορία στο στόλο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαF35ειδήσεις τώραΣτέιτ Ντιπάρντμεντ