Κόσμος|11.05.2023 06:15

Εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος προβλέπει στο ethnos.gr: Το ενδεχόμενο νοθείας και τα μετεκλογικά σενάρια που επηρεάζουν την Ελλάδα

Τίμος Φακαλής

Στις 14 Μαΐου-ανήμερα των τουρκικών εκλογών-οι πτήσεις από Άγκυρα, Σμύρνη, Αττάλεια και Κωνσταντινούπολη είναι γεμάτες για… Βρυξέλλες, Λονδίνο και Παρίσι. Αντίστοιχα, συνωστισμός επικρατεί και στα αεροπλάνα από Βερολίνο, Άμστερνταμ και Ουάσιγκτον προς τις τουρκικές μεγαλουπόλεις, με τις τουρκικές κάλπες να προκαλούν την δέουσα κινητικότητα και στους αιθέρες.

«Είναι πολλοί αυτοί που ζουν εξόριστοι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και περιμένουν την νίκη του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και την πτώση του Ερντογάν για να επιστρέψουν στην πατρίδα. Όλοι, βέβαια, ξέρουν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει σε μια μέρα, αλλά ελπίζουν. Ξέρουμε, όμως, ότι ο Κιλιτσντάρογλου δεν έχει το μαγικό κουμπί» εξηγεί ο καταδικασθείς σε φυλάκιση Τούρκος δημοσιογράφος Ρατζίπ Ντουράν.

Από την άλλη, όπως λέει ο παλιός ανταποκριτής μεταξύ άλλων της Γαλλικής εφημερίδας «Liberation» και του BBC, αρκετοί τα τελευταία χρόνια στο εσωτερικό της Τουρκίας έχουν κάνει υπομονή, ελπίζοντας σε μια κυβερνητική αλλαγή. «Αν αυτή δεν έρθει το βράδυ της Κυριακής θα φύγουν από την Τουρκία γιατί δεν θέλουν να ζουν όπως έχει διαμορφωθεί η χώρα σήμερα».

Το δίλημμα των εκλογών 

Αυτοεξόριστος στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία έξι χρόνια αφού πέρασε επτάμισι μήνες στη φυλακή - εξαιτίας ενός άρθρου σχετικά με το PKK στην φιλοκουρδική εφημερίδα Ulkede Gundem ο Ντουράν παρακολουθεί τις εξελίξεις από απόσταση. Θεωρεί ότι οι προσεχείς εκλογές στην γείτονα είναι οι πιο σημαντικές από την ίδρυση της τουρκικής Δημοκρατίας. «Και αυτό γιατί αυτές δεν έχουν να κάνουν μόνο με την πιθανότητα αλλαγής κυβέρνησης αλλά με την αλλαγή ενός ολόκληρου καθεστώτος. Ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το 2002. Μέσα σε 21 χρόνια άλλαξε εντελώς όλο το σκηνικό της Τουρκίας. Είναι ένα καθεστώς που βασίζεται σε έναν μόνο άνθρωπο. Και αυτό είναι και το δίλημμα των εκλογών. Οι πολίτες έχουν να επιλέξουν αναμεσά στη συνέχιση του αντιδημοκρατικού, αυταρχικού καθεστώτος και στην επιστροφή στο κράτος δικαίου».

Το ενδεχόμενο νοθείας

Αγναντεύοντας τον Θερμαϊκό δεν κρύβει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος. «Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα 5 μονάδων υπέρ του κόμματος της αντιπολίτευσης. Οι πολίτες, όμως, ανησυχούν για την βραδιά των εκλογών. Όπως είπε ο Στάλιν, σημασία δεν έχει ποιοι ψηφίζουν αλλά ποιος μετράει τις ψήφους» σημειώνει με νόημα ο Τούρκος δημοσιογράφος και συμπληρώνει:

«H αντιπολίτευση έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες. Ο Ερντογάν είναι ικανός να ελέγξει τα πάντα στον μηχανισμό του κράτους προς το παρόν. Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα λίγες μέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης. Η μοίρα της Τουρκίας παραμένει μάλλον ασαφής. Αλλά η νύχτα της 14ης Μαΐου θα είναι σίγουρα μια τρελή νύχτα! Όλα εξαρτώνται από τον ορισμό της λέξης τρελή». 

Διχασμένη η Τουρκία 

Χαρακτηρίζει την Τουρκία μια βαθιά διχασμένη χώρα τόσο πολιτικά και ιδεολογικά όσο και γεωγραφικά. Από την μια είναι ο κόσμος που ζει στα παράλια του Αιγαίου, της Κωνσταντινούπολης, του Μαρμαρά και στη Μαύρη Θάλασσα ο οποίος υποστηρίζει την αντιπολίτευση. Από την άλλη είναι οι πολίτες  που ζουν στην κεντρική και Ανατολική Τουρκία που είναι συνδεδεμένοι με τον Ερντογάν.

Έχοντας ήδη ψηφίσει του τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης προβλέπει ότι με μια πιθανή επικράτηση του Ερντογάν θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα στη Τουρκία και το μέλλον της χώρας θα είναι δυσοίωνο. 

Μετεκλογικά σενάρια

Δεν αποκλείει ότι σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές ο Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος είτε μπορεί να ακυρώσει τις εκλογές, είτε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή ακόμη και κατάσταση πολέμου προκειμένου να μην εγκαταλείψει την εξουσία, είτε να φύγει στο εξωτερικό (όπως ο Σάχης του Ιράν το 1979 ή άλλοι ηττημένοι μονάρχες) ή να συντρίψει στρατιωτικά, και επομένως βίαια, την αντιπολίτευση στους δρόμους, κάτι που θα είναι η αρχή ενός εμφυλίου πολέμου. 

Τι. θα φέρει η επικράτηση Κιλιτσντάρογλου

Από την άλλη μια επικράτηση Κιλιτσντάρογλου δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν τα. πάντα σε μια μέρα ή σε ένα μήνα προσθέτει. «Το κράτος δικαίου και η δημοκρατία δεν βρίσκεται στο μηδέν. Είναι 20 πόντους κάτω από το μηδέν σήμερα. Η νέα κυβέρνηση αν κερδίσει τις εκλογές έχει πολύ δύσκολη δουλειά να κάνει για να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου, την δημοκρατία, τις ελευθερίες Σήμερα είναι όλοι ενωμένοι εναντίον του Ερντογάν. Αύριο όμως το ζήτημα θα είναι το πρόβλημα διακυβέρνησης γιατί θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα λόγω της ετερόκλητης συμμαχίας του Κιλιτσντάρογλου.  Είναι ένα θέμα το οποίο δεν συζητιέται αυτήν την περίοδό καθώς το βασικό διακύβευμα είναι να φύγει ο Ερντογάν».

Πόσο επηρεάζουν την Ελλάδα οι κάλπες στην Τουρκία

Αναφερόμενος ο Ντουράν στην εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ο Κιλιτσντάρογλου σημειώνει ότι το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης που αριθμεί 350 σελίδες,  αφιερώνει για τις εξωτερικές σχέσεις μόλις 3,5 σελίδες.   «Δεν μιλά για την στάση που θα κρατήσει με τη Συρία, τους Κούρδους, την Ελλάδα. Δεν έχουν προετοιμάσει κάτι. Μην ξεχνάτε, όμως ότι η εξωτερική πολιτική στην Τουρκία ήταν μια υπόθεση υπερκομματική. Αυτό βέβαια άλλαξε από το AKP και τον Ερντογάν, ο οποίος ακολουθήσε μια κυβερνητική αντί για εθνική πολιτική στα εξωτερικά θέματα. Εκτιμώ, όμως, ότι με τον Κιλιτσντάρογλου στο τιμόνι η Τουρκία θα μετατοπιστεί στη Δύση ακολουθώντας ένα φιλοευρωπαϊκό και φιλοδυτικό μονοαπατι . Σε αυτό το γενικό πλαίσιο μια κόντρα με την Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική δεν έχει θέση». Δείχνει, ωστόσο, ανήσυχος, γιατί στο Συνασπισμό αξιωματικής αντιπολίτευσης το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα προέρχεται από την ακροδεξιά. «Για αυτό και δεν προβλέπω μεγάλες αλλαγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Από την άλλη μια πιθανή επικράτηση του Ερντογάν ότι θα οδηγήσει σε ένταση της αντιδυτικής πολιτικής της Τουρκίας και μεγαλύτερη υποστήριξη των αραβικών χωρών και της Ρωσίας.

εκλογέςΤαγίπ ΕρντογάνΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουκάλπηειδήσεις τώραΤουρκία