Κόσμος|11.05.2023 07:40

ΗΠΑ: Ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση ο Τραμπ – Και τώρα τι;

Μαρία Ανδρικάκη

Η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ στη δικαστική απόφαση, που τον έκρινε ένοχο για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση της αρθρογράφου Τζιν Κάρολ, ήταν να χαρακτηρίσει «ντροπιαστικό» το πόρισμα και «άδικη» τη δίκη. Όπως μόνο εκείνος ξέρει. Κι όσο ο δικηγόρος του διαμηνύει ότι θα προβεί άμεσα σε έφεση, επικριτές του Αμερικανού πρώην Προέδρου αναρωτιούνται αν θα πρέπει να συνεχίσει να είναι υποψήφιος για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα για τις εκλογές του 2024.

Η δημοτικότητα του Τραμπ σε ομάδες – κλειδιά ψηφοφόρων, όπως οι γυναίκες, είναι ούτως ή άλλως εύθραυστη. Και η καταδίκη αυτή σίγουρα δε βοηθάει. Εναντίον του Τραμπ, άλλωστε, εκκρεμούν δεκάδες δικαστικές υποθέσεις: φοροδιαφυγή, παραποίηση στοιχείων, απόκρυψη διαβαθμισμένων εγγράφων στην εξοχική του κατοικία και απόπειρα παραποίησης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020. Κι ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα που έχει ο μέσος Αμερικανός ψηφοφόρος για τον Τραμπ είναι συγκεκριμένη – είτε τον λατρεύει, είτε τον μισεί – άρα η καταδίκη δε θα αλλάξει τρομακτικά την κοινή γνώμη, ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι θα γίνει με τις δωρεές και τη χρηματοδότηση της υποψηφιότητάς του.

Αντιδράσεις και από το ρεπουμπλικανικό κόμμα

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς μια τέτοια απόφαση θα επηρεάσει μια εκλογική αναμέτρηση μετά από 18 μήνες. Εξάλλου, καθώς πρόκειται για αστική υπόθεση και όχι ποινική, ο πρώην Πρόεδρος «πέφτει στα μαλακά», καταβάλλοντας μια αποζημίωση και, μάλιστα, όχι πριν την έφεση που θα ασκήσει. Σαφέστατα η καταδίκη του θα χρησιμοποιηθεί προεκλογικά από τον Μπάιντεν, πρακτικά, όμως, δεν μπορεί να περιορίσει σοβαρά τις ενέργειες του Τραμπ. Ο μόνος που μπορεί είναι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι.

Και μέσα στο ίδιο του το κόμμα, ενώ θεωρούνταν αναμφισβήτητο φαβορί για το χρίσμα, ο πρώην Πρόεδρος ακούει φωνές εναντίον του: όλο και περισσότεροι βουλευτές και γερουσιαστές κρίνουν ότι η υποψηφιότητά του για το 2024 θα στερήσει από τους Ρεπουμπλικάνους ξανά τον Λευκό Οίκο. Η αντίπαλός του για το χρίσμα, Λιζ Τσένεϊ, κυκλοφόρησε, μάλιστα, το πρώτο της προεκλογικό βίντεο, σχεδόν ταυτόχρονα με την απόφαση του δικαστηρίου του Μανχάταν, στο οποίο του επιτίθεται ευθέως, κατηγορώντας τον για τα αιματηρά γεγονότα στο Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο του 2021. 

δικαστήριοΗΠΑΝτόναλντ Τραμπσεξουαλική κακοποίησηένοχοςειδήσεις τώρα