Κόσμος|14.05.2023 09:25

Εκλογές Τουρκία: Τρεις Ελληνίδες ανταποκρίτριες μιλούν στο ethnos.gr για την αβέβαιη αναμέτρηση και το ιστορικό διακύβευμα

Τίμος Φακαλής

Έχουν «φάει» την Τουρκία με το κουτάλι για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αναμεταδίδοντας καθημερινά από τα στενά του Βοσπόρου- και όχι μόνο- τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.

Οι τρεις Ελληνίδες ανταποκρίτριες στην Κωνσταντινούπολη, η Αριάνα Φερεντίνου, η Μαρία Ζαχαράκη και η Άννα Ανδρέου που έχουν καταγράψει «από μέσα» όλες τις αλλαγές στο εσωτερικό της Τουρκίας και έχουν καλύψει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στη γειτονική χώρα καταθέτουν την δικιά τους ματιά στο ethnos.gr για τις προσεχείς εκλογές στη γειτονική χώρα.  

Μαρία Ζαχαρακη: Οι προσεχείς εκλογές είναι οι πιο αβέβαιες των τελευταίων χρόνων.

Για την ανταποκρίτρια του OPEN και του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη οι προσεχείς εκλογές είναι οι πιο αβέβαιες των τελευταίων χρόνων. Όπως εξηγεί η πολύπειρη δημοσιογράφος τόσο για τον Ερντογάν όσο και για τον  Κιλιντσάρογλου, αυτές είναι καθοριστικές για το πολιτικό τους μέλλον.

Από την μια ο Ερντογάν θέλει να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας στην συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του τουρκικού κράτους. «Θέλει να φύγει από την εξουσία μόνος του και με τον τρόπο που θέλει αυτός και όχι μέσω εκλογών. Πολιτικά δεν ξέρει ποια θα είναι η τύχη του. Μπορεί να υπάρξει ένας ρεβανσισμός νομικός και ένα κυνήγι. Δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί μετά αν χάσει».

Από την άλλη πλευρά ο Κιλιντσάρογλου αν χάσει πάλι δεν είναι μόνο ότι τελειώνει η πολιτική του καριέρα.  «Είναι ότι θα χει πάρει στο λαιμό του άλλα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης που πήραν το ρίσκο να συνεργαστούν για να φύγει ο Ερντονάν. Αν χάσει ο Κιλιντσάρογλου, χάνουν όλοι».

Διακυβεύεται το πρόσωπο της ίδια της Τουρκίας

Αυτό που διακυβεύεται σύμφωνα με την Μαρία Ζαχαράκη είναι το πρόσωπο της Τουρκίας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Ο Κιλιντσάρογλου θέλει να οδηγήσει την Τουρκία σε μια πιο δημοκρατική κατεύθυνση, να επαναφέρει το κράτος δικαίου και να επαναλειτουργήσουν οι θεσμοί, σταματώντας την ενός ανδρός αρχή. Από την άλλη μια επικράτηση Ερντογάν δεν αναμένεται να αλλάξει τα εσωτερικά πράγματα. Αναμένεται να συνεχιστεί η ίδια πολιτική με έναν πιο ήπιο,  όμως, Ερντογάν.  

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί άμεσα είτε βγει ο ένας, είτε ο άλλος. «Γνωρίζουμε την πολιτική Ερντογάν. Δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτό. Οι πάγιες θέσεις είναι εκεί, τα δόγματα θα είναι εκεί. Βέβαια το κλίμα έχει αλλάξει λόγω των πρόσφατων σεισμών. Και ο Ερντογάν δεν θα βγει την επόμενη μέρα, στρεφόμενος εναντίον της Αθήνας. Θα επικεντρωθεί στην οικονομία και στα εσωτερικά ζητήματα». Από την άλλη ο Κιλιντσάρογλου θεωρεί ότι πρέπει  να επιστρέψει η Τουρκία στο άρμα της Δύσης. «Για να γίνει αυτό δεν θα τα βάλει με την Ελλάδα όπου είναι μέλος της ΕΕ». 

Αριάνα Φερεντίνου: Ταυτοτικές οι εκλογές στην Τουρκία

Η Αριάνα Φερνετίνου-η παλαιότερη Ελληνίδα ανταποκρίτρια της Πόλης-σημειώνει ότι στις κάλπες της Κυριακής διακυβεύεται η επιβίωση του καθεστώτος, μιας κατ΄ επίφασης δημοκρατίας που διοικεί ένας πρόεδρος πανίσχυρος, λαϊκιστής και εθνικιστής. Σύμφωνα με την ίδια αν και για πρώτη φορά υπάρχει η πιθανότητα ο Ερντογάν να χάσει τις εκλογές, μπορεί να τις κερδίσει ακόμα και την ύστατη στιγμή.

Χαρακτηρίζει τις εκλογές αυτές περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ταυτοτικές. Όπως εξηγεί, έχει σχέση η πολιτιστική και θρησκευτική ταυτότητα του τμήματος της κοινωνίας το οποίο ψηφίζει τον Ερντογάν. Αυτό το κομμάτι είναι πολύ ισχυρό και αγγίζει ένα ποσοστό κοντά στο 35-40%. Ανέχεται τα πάντα ακόμη και την φτώχεια και τους σεισμούς και την κακή οικονομική κατάσταση. Και θεωρεί ότι έχει ένα βαθύ σύνδεσμο, μια βαθιά γνωριμία με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ο ίδιος το χρησιμοποιεί αυτό στο κοινό του. «Και για αυτό μπορεί να δούμε και τελευταία στιγμή  εκπλήξεις στο εκλογικό αποτέλεσμα».

Το θέμα της οικονομίας δεν είναι το απόλυτο κριτήριο για το τι θα ψηφίσει ο κόσμος 

Παρά το γεγονός ότι το θέμα της οικονομίας θεωρείται από πολλούς βαρόμετρο για το εκλογικό αποτέλεσμα η  ανταποκρίτρια της ΕΡΤ εκτιμά ότι δεν αποτελεί το απόλυτο κριτήριο για το τι θα ψηφίσει ο κόσμος. «Και αυτό είναι το αδύναμο σημείο για την αντιπολίτευση. Οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν μοιάζουν μεταξύ τους. Είναι εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι. Πρόκειται για μια συμμαχία η οποία δεν έχει ιδεολογικό κέντρο και αποτελείται από συγκέντρωση κομμάτων, από ισλαμιστές, ακροδεξιούς και σοσιαλδημοκράτες. Ενώθηκαν για να ανατρέψουν το καθεστώς Ερντογάν».

Από την άλλη το υπόλοιπο κομμάτι είναι ταυτισμένο με το πρόσωπο του προέδρου «Οι ψηφοφόροι του Ερντογάν μοιάζουν μεταξύ τους. Έχουν μια συγκεκριμένη ταυτότητα και τον θεωρούν έναν δικό τους άνθρωπο. Και κει θα παιχτεί το παιχνίδι».

Το ΔΝΤ περιμένει στην πόρτα για να βοηθήσει την Τουρκία 

Σε κάθε περίπτωση όποιος και αν εκλεγεί θα χει να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση προσθέτει η κ. Φερνετίνου. «Μετά τις εκλογές θα φανούν όλες οι τρύπες στο οικονομικό σύστημα και θα αναγκαστούν οι Τούρκοι να ζητήσουν βοήθεια. Το ΔΝΤ περιμένει στην πόρτα για να βοηθήσει την Τουρκία».

Κρατώντας μικρόφωνο στην Πόλη από το 1999, η παλιότερη Ελληνίδα ανταποκρίτρια παρατηρεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η σύνθεση της κοινωνίας και η κατανομή του πληθυσμού. «Ο πληθυσμός έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Μιλάμε για 85. εκατ. κατοίκους. Ο πληθυσμός έχει μετακινηθεί από την επαρχία στις μεγαλουπόλεις. Και αυτό έχει επηρεάσει και τον τρόπο με τον οποίο ψηφίζει ο κόσμος και τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται τα διάφορα κόμματα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά το 2002, οπότε και εμφανίστηκε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν».

Άννα Ανδρέου: οι 4 λόγοι που μπορεί να κερδίσει ο Κιλιντσάρογλου

Για τέσσερις λόγους εκτιμά η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 Άννα Ανδρέου ότι έχει πιθανότητες να κερδίσει ο Ερντογάν. Από την μια η αντιπολίτευση είναι ενωμένη. Από την άλλη η οικονομία και ο πληθωρισμός έχουν παίξει σημαντικό ρόλο, παρότι δεν επέτρεψε ο Ταγίπ Ερντογάν να είναι η βάση της προεκλογικής εκστρατείας, και παρόλο που ούτε η αντιπολίτευση κατάφερε να στρέψει τη συζήτηση γύρω από την οικονομία. Αντίθετα ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε βάρος στα τεχνολογικά και αμυντικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του και στον Αιώνα της Τουρκίας. Ρόλο θα παίξει και ο φθορά της εξουσίας (20 χρόνια διακυβέρνηση Ερντογάν).

Η έμπειρη ανταποκρίτιρια του ΑΝΤ1 εκτιμά ότι δεν αναμένεται να αλλάξει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας όποιος και να κερδίσει. «Στα εθνικά θέματα τα κόμματα έχουν κοινή γραμμή, κοινές θέσεις, διαφέρει μόνο ο τρόπος και η μεθόδευση για την επίτευξη των στόχων τους. Οι θέσεις για την υφαλοκρηπίδα, για την αποστρατικοποίηση των νησιών, το casus belli είναι κοινές. Η Γαλάζια Πατρίδα μπορεί να ξεκίνησε επί ΑΚΡ αλλά δεν μπορεί να την καταργήσει το ΡΛΚ. Το ίδιο και η αμυντική βιομηχανία».

Η πολιτική ισορροπίας θα συνεχιστεί χωρίς εντάσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις 

Όσο για την επόμενη μέρα στην Τουρκία η κ. Ανδρέου πιστεύει ότι θα είναι δύσκολη όποιος και να κερδίσει. «Όποιος και να κερδίσει θα βρει μια Τουρκία με άδεια ταμεία και θα πρέπει να προστρέξει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν και ο Ταγίπ Ερντογάν απορρίπτει αυτή τη λύση. Αυτό επίσης που θα αλλάξει είναι στην περίπτωση που κερδίσει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι μια στροφή προς την Δύση, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα, μέχρι να εδραιωθεί η εξουσία των κεμαλιστών. Ωστόσο δεν αναμένεται διακοπή σχέσεων με τη Μόσχα καθώς τα οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας δεν το επιτρέπουν. Η πολιτική ισορροπίας θα συνεχιστεί, ωστόσο χωρίς εντάσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις». 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Τουρκίαεκλογέςειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκιλιντσάρογλουεκλογές Τουρκία