Κόσμος|13.05.2023 18:29

Βαγγέλης Αρεταίος στο ethnos.gr: Πού θα κριθούν οι εκλογές στην Τουρκία - Η πιθανότητα capital control και οι αλλαγές στην εξωτερική πολιτική

Τίμος Φακαλής

Η Τουρκάλα ακαδημαϊκός, Σεβντά Κιόρογλου ζει εξόριστη στην Ιταλία, «πληρώνοντας» την γενναία πένα της. Από 'κει προσπαθεί να διαχειριστεί την απουσία της μεγάλης της αγάπης που έχει μείνει στην Τουρκία, υποφέρει από την νοσταλγία για τη χώρα της και ζει ανάμεσα στην απελπισία και την ελπίδα.

Η ιστορία της πρωταγωνίστριας του μυθιστορήματος «Κλωστές στην Ημισέληνο» από τις εκδόσεις Οξύ του δημοσιογράφου Βαγγέλη Αρεταίου αντικατοπτρίζει και την κατάσταση στην σύγχρονη Τουρκία. Μια χώρα που κινείται ανάμεσα στο φόβο και την ελπίδα. «Αυτό το προσωπικό δράμα που προσπαθώ να αναπτύξω στο μυθιστόρημα, είναι το δράμα της Τουρκίας. Το βιβλίο έχει να κάνει με το πως ο αυξανόμενος αυταρχισμός στη χώρα έχει διεισδύσει στις ψυχές και στις ζωές των ανθρώπων. Τις αλλοιώνει, τις διαστρεβλώνει. Δεν είναι ένας πολιτικός αυταρχισμός που τον αφήνεις έξω από το σπίτι. Μπαίνει μέσα στο σπίτι. Είναι μέσα στην καρδιά σου και σε επηρεάζει»εξηγεί στο ethnos.gr ο συγγραφέας.

Ο Βαγγέλης Αρεταίος έζησε οχτώ χρόνια στην Τουρκία, ενώ για άλλα 14 χρόνια μοίραζε την ζωή του ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Κωνσταντινούπολη, μαθαίνοντας και «εξηγώντας» την γειτονική χώρα στην διαδρομή των τελευταίων δεκαετιών της. Τον Σεπτέμβριο του '22 απελάθηκε από την Τουρκία για… λόγους δημοσίας τάξης όπως ανέφεραν οι τουρκικές Αρχές.

Πού θα κριθούν οι εκλογές

Παρατηρώντας πλέον τις εξελίξεις στην Τουρκία από απόσταση ο κ. Αρεταίος εκτιμά ότι οι εκλογές στην γειτονική χώρα θα κριθούν σε δύο πράγματα. Αφενός στο αν θα υπερισχύσουν οι υποστηρικτές του εκδημοκρατισμού στην Τουρκία ενάντια στους υποστηρικτές του αυταρχισμού. Αφετέρου αυτές θα εξαρτηθούν και από το αν ο Ερντογάν θελήσει να πάει την κατάσταση στα άκρα, να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα- στην περίπτωση που χάσει-και να οδηγήσει την Τουρκία στο χάος.

Όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές, η επόμενη μέρα στην Τουρκία, όπως εκτιμά ο κ. Αρεταίος θα είναι μια περίοδος αστάθειας για την χώρα. «Αν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου είναι πολύ πιθανό να έχουμε αμφισβήτηση του αποτελέσματος, δεδομένου ότι μάλλον θα είναι μια πύρειος νίκη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει την χώρα σε μεγάλη αβεβαιότητα.

Αν κερδίσει ο Ερντογάν, ο κ. Αρεταίος εκτιμά ότι θα έχουμε πολύ κακές αντιδράσεις στην οικονομία. «Ενδεχομένως, ο Ερντογάν να φτάσει ακόμα και σε επιβολή capital control και να ενταχθεί η Τουρκία σε πρόγραμμα του ΔΝΤ.  Η νίκη Ερντογάν δεν σημαίνει ότι θα έχουμε μια σταθερότητα  και η πόλωση θα φτάσει στο ζενίθ της».

Κρίσιμο στοιχείο της διακυβέρνησης της χώρας είναι και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Εθνοσυνέλευση. «Μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος ο Κιλιτσντάρογλου, μπορεί, όμως, να μην έχει πλειοψηφία στη Βουλή. Και κει θα είναι μια δύσκολη διακυβέρνηση μετά».

Οι διαφορές Κιλιτσντάρογλου-Ερντογάν 

Συγκρίνοντας τους δύο υποψήφιους προέδρους τονίζει ότι ο κ. Κιλιτσντάρογλου πρεσβεύει έναν ορθολογισμό. «Και υπάρχει η αίσθηση και η προσδοκία των αγορών ότι η Τουρκία θα επιστρέψει σε έναν ορθολογισμό οικονομικό. Αν ο Κιλιτσντάρογλου κάνει τα σωστά βήματα, αν αλλάξει δηλ. τις πρώτες μέρες τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αυτό θα δώσει μια μεγάλη περίοδο χάριτος από τους ξένους επενδυτές».

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, αυτή θα διαμορφώνεται από θεσμούς (υπουργείο Εξωτερικών, συμβούλια) ακολουθώντας μια πιο ορθολογική, επίσης, κατεύθυνση. «Σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα διεκδικήσεων παραμένουν.  Αυτά είναι πάγιες θέσεις. Με τον Κιλιτσντάρογλου η Τουρκία θα προσεγγίζει την ΕΕ και θα επιδιώξει το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων. Και αυτό θα δημιουργήσει ένα παράθυρο ευκαιρίας και στα ελληνοτουρκικά»

Από την άλλη, μια πιθανή επικράτηση Ερντογάν θα οδηγήσει σε αβεβαιότητα την χώρα. «Αναμένεται να συνεχίσει μια εξωτερική πολιτική η οποία είναι προσωποπαγής, εξυπηρετώντας πολύ περισσότερα συμφέροντα δικά του παρά της Τουρκίας. Θα  αισθάνεται μια αυτοπεποίθηση και σιγουριά και θα συνεχίσει το παιχνίδι με την Ρωσία ενώ δεν θα αλλάξει η αδράνεια στα ευρωτουρκικά. Αυτά είναι 'πεθαμένα'.  Με εξαίρεση το μεταναστευτικό, ευρωτουρκικά δεν υπάρχουν σήμερα».  

Περιγράφοντας, τέλος, το κλίμα που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία ο δημοσιογράφος και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ τονίζει ότι στην αντιπολίτευση υπάρχει βάσιμη ελπίδα ότι μπορεί να κερδίσει. Από την πλευρά του AKP υπάρχει ένας φόβος ότι θα χάσει την εξουσία και θα έρθουν άνθρωποι που είναι προδότες και ξεπουλημένοι στους ξένους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Τουρκίαεκλογέςεκλογές ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΚεμάλ Κιλιτσντάρογλου