Κόσμος|13.05.2023 16:08

Εκλογές στην Τουρκία: Γιατί το παλάτι θέλει να μάθει τα αποτελέσματα των εκλογών πριν από όλους τους άλλους;

Μαρία Ζαχαράκη

Το Κέντρο Συντονισμού Ασφάλειας και Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (GAMER) του υπουργείου Εσωτερικών ιδρύθηκε το 2019. Με άλλα λόγια, οι επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία θα είναι οι πρώτες του GAMER.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αντιπολιτευόμενου τύπου, ωστόσο, μια υπομονάδα που ονομάζεται «Ομάδα εργασίας παρακολούθησης και επικοινωνίας» έχει σχηματιστεί στο GAMER.

Αυτή η μονάδα GAMER υπέβαλε αίτηση στο κορυφαίο εκλογικό σώμα της Τουρκίας, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK), ζητώντας να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των εκλογών. Όταν η YSK απέρριψε αυτό το αίτημα, αποκαλύφθηκε η «συνωμοσία» που ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε υφάνει.

Τα αποτελέσματα που λαμβάνονται από τις κάλπες μπορούν να μετα-φορτωθούν στο σύστημα GAMER. Το GAMER θα δει αμέσως τα αποτελέσματα όλων των ψήφων, ακόμη και πριν από το YSK, το πρακτορείο Anadolu, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT ή τα πολιτικά κόμματα.

Το σύστημα GAMER παρακολουθεί άμεσα την κατάσταση κάθε κάλπης και ενημερώνεται άμεσα για τα συνολικά αποτελέσματα των καλπών. Αυτό σημαίνει ότι μέσω αυτού του συστήματος, το υπουργείο Εσωτερικών θα είναι το πρώτο που θα γνωρίζει, εάν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κερδίζει ή χάνει, εάν ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται, και αν ναι, κατά πόσο.

Εξηγώντας γιατί δημιουργήθηκε αυτό το σύστημα, ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού είπε ότι ήταν για να διασφαλίσει την «ασφάλεια των καλπών». Ωστόσο, το σύστημα προσφέρει στους χρήστες τέσσερις επιλογές κατά το άνοιγμά του:

  • Αποτελέσματα γενικών εκλογών
  • Αποτελέσματα προεδρικών εκλογών
  • Αποτελέσματα γενικών εκλογών στο εξωτερικό
  • Αποτελέσματα προεδρικών εκλογών στο εξωτερικό

Δεδομένου ότι η YSK απέρριψε το αίτημα του GAMER να αναφέρει τα αποτελέσματα της κάλπης, το υπουργείο σχεδιάζει να λάβει τα αποτελέσματα των εκλογών μέσω της χωροφυλακής και της αστυνομίας που είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της ασφάλειας στις κάλπες.

Τα τουρκικά αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ ρωτούν: Ως το πρώτο άτομο που μαθαίνει τα αποτελέσματα των εκλογών μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, τι θα κάνει ο Ερντογάν; Εάν τα αποτελέσματα είναι δυσμενή για την κυβέρνηση και ο Κιλιτσντάρογλου βγει νικητής από τις κάλπες αντί του Ερντογάν, θα σταματήσουν, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν, τη ροή των αποτελεσμάτων; Θα κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα σε περιοχές όπου ο Ερντογάν λαμβάνει λιγότερες ψήφους; Θα περιορίσουν το εύρος ζώνης του διαδικτύου; Θα κλείσουν τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων; Εάν χάσουν, θα προκαλέσουν ένα επεισόδιο για να ακυρώσουν τις εκλογές ενώ οι ψήφοι καταμετρώνται στις κάλπες; Θα εξαφανίσουν τις κάλπες; Ή αν συμβεί το «χειρότερο σενάριο», μήπως το παλάτι και η συνοδεία του θέλουν να κερδίσουν λίγο χρόνο για να δραπετεύσουν;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκιλιντσάρογλουεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώρα