Κόσμος|15.05.2023 13:21

Εκλογές στην Αλβανία: Η πρώτη δήλωση Μπελέρη μετά τη μεγάλη νίκη του στη Χειμάρρα – Νίκησε η Δημοκρατία

Newsroom

Ξέφρενοι είναι οι πανηγυρισμοί της ομογένειας για την νίκη του προφυλακισμένου Φρέντι Μπελέρη στο δήμο της Χειμάρρας. Ο ομογενής που βρίσκεται στη φυλακή με την κατηγορία για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, περιμένοντας τη δίκη του, κέρδισε του «εκλεκτού» του Αλβανού πρωθυπουργού Γκιόργκι Γκόρο, με 19 ψήφους

Στην πρώτη του δήλωση μετά το αποτέλεσμα της κάλπης ο κ. Μπελέρης είπε στο Open:

«Νίκησε η Δημοκρατία. Κέρδισε η Χειμάρρα. Ευγνωμονώ όσους επέδειξαν λεβεντιά. Συμμερίζομαι όσους υπέκυψαν στην τρομοκρατία. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όλοι οι πολίτες της Χειμάρρας και εγώ ως δήμαρχος πρώτος μεταξύ ίσων περπατάμε ενωμένοι για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Οι υποστηρικτές του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έκαναν μεγάλη συγκέντρωση στα γραφεία του στην Χειμάρρα ενώ πολύς κόσμος έχει βγει στους δρόμους

Πολίτες μιλώντας στο Open και τον απεσταλμένο στην Χειμάρρα, Άρη Κουτσιούκη αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Μύρισε Δημοκρατία για πρώτη φορά στην Αλβανία, η Χειμάρρα ανήκει σε εμάς». 

Νωρίτερα το πρωί, είχαν προηγηθεί επεισόδια και μάλιστα λόγω της έντασης για κάποια λεπτά σταμάτησε η καταμέτρηση των ψήφων.

Σκέρτσος: Θα υπάρξουν συνέπειες στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στην ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ αν δεν εκτονωθεί η κατάσταση 

Την ίδια ώρα, στο ζήτημα της σύλληψης του ομογενή δημάρχου αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος,  στην ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών, υπογραμμίζοντας ότι «ο κ. Μπελέρης κακώς κρατείται από τις αλβανικές αρχές».

Παράλληλα, προειδοποίησε πως: «Αν δεν εκτονωθεί η κατάσταση, η Ελλάδα θα ασκήσει κάθε μέσο που έχει στα χέρια της για να εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Θα υπάρξουν συνέπειες όχι μόνο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις αλλά και στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ την οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει. Η νίκη του κ. Μπελέρη στις εκλογές επιτείνει την πίεση στις αλβανικές αρχές για την απελευθέρωσή του»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

ΑλβανίαΦρέντυ ΜπελέρηςΧειμάρραΜπελέρηςειδήσεις τώρα