Εκλογές Τουρκία: Οι διεθνείς αντιδράσεις για το προβάδισμα Ερντογάν - Πώς αντιδρούν Αθήνα και Βρυξέλλες
NewsroomΠαρόμοια στάση κρατούν ΕΕ και Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές εκλογές και το αποτέλεσμά τους. Στις Βρυξέλλες επικρατεί «παγωμάρα», ενώ η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής και οι δηλώσεις για τα αποτελέσματα είναι φειδωλές.
Την ίδια ώρα, τα διεθνή ΜΜΕ τονίζουν πως ο Ερντογάν «έχει το πάνω χέρι» και εστιάζουν στο γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν.
Προβληματισμός στις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες επικρατεί μία «παγωμάρα» μετά τα αποτελέσματα του α' γύρου των τουρκικών εκλογών. Διπλωμάτης έχει αποκαλύψει, άλλωστε, πως είχαν όλοι πειστεί ότι ο Κιλιτσντάρογλου είχε καλές ελπίδες να βγει νικητής και είχαν μία «κρυφή ελπίδα» ότι με τη νίκη του θα υπήρχε μία σταδιακή επιστροφή σε ένα κράτος δικαίου.
Στις Βρυξέλλες, ειδικότερα, επικρατεί «σιγή ιχθύος», καθώς κανένας δεν βγαίνει να τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Αρώνη για το OPEN.
Χαρακτηριστικά, σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρκέστηκαν να χαιρετίσουν το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στις τουρκικές εκλογές, λέγοντας μόνο πως αναμένουν το αποτέλεσμα του β' γύρου.
Ευρωπαίος διπλωμάτης, πάντως, υπογραμμίζει πως η Τουρκία είναι σημαντική χώρα - εταίρος της ΕΕ και για αυτό η «πόρτα» του διαλόγου παραμένει ανοιχτή, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.
Πώς διαβάζει η Αθήνα το αποτέλεσμα
Και στην Αθήνα οι δηλώσεις είναι φειδωλές και οι αναφορές που έχουν γίνει στις τουρκικές εκλογές είναι λίγες.
Η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής και δεν σχολιάζει επί της ουσίας τα αποτελέσματα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. «Όποιος και αν είναι ο νικητής», θα επιδιώξει να τον συναντήσει, είναι άλλωστε η θέση που έχει διατυπώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ευχή για την Αθήνα είναι «να πάμε σε ήρεμα νερά» με την Τουρκία, σε αυτό το καλό κλίμα που επικρατεί μετά τους φονικούς σεισμούς. Ωστόσο, στην Αθήνα δεν τρέφουν αυταπάτες και γνωρίζουν καλά πως είναι βαθιά ριζωμένος ο αναθεωρητισμός στην τουρκική αντίληψη, όπως μεταδίδει η Σοφία Φασουλάκη.
Δηλαδή, όποιος και αν είναι ο νικητής κρατούν «μικρό καλάθι».
Οι διεθνείς αντιδράσεις
Την ίδια ώρα, τα διεθνή ΜΜΕ τονίζουν πως ο Ερντογάν «έχει το πάνω χέρι» και εστιάζουν στο γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν
Μπορεί Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να οδηγούνται σε δεύτερες κάλπες, για να λύσουν τις διαφορές τους, ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος αποδείχθηκε «πολύ σκληρός για να πεθάνει», σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Το γερμανικό δίκτυο αναφέρει, πως ο Ερντογάν είναι ο πραγματικός νικητής μετά από μια βραδιά που εξελίχθηκε σε θρίλερ, μόνο όμως σε ό,τι αφορά στην επανεκλογή του από τις πρώτες κάλπες.
Στο πρωτοσέλιδό τους, οι Financial Times επισημαίνουν ότι «O Ερντογάν έχει το πάνω χέρι, καθώς η Τουρκία πάει σε β’ εκλογικό γύρο», σχολιάζοντας πως ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα από τα χειρότερα σενάρια, ενόψει του δεύτερου γύρου σε δύο εβδομάδες.
Διεθνή δίκτυα εστιάζουν στο γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους και εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα κλιμακώσει την εθνικιστική ρητορική του, για να κερδίσει τις ψήφους που χρειάζεται ώστε να εκλεγεί, όπως μεταδίδει το OPEN.
«Ο Ερντογάν έχει τώρα τη δυναμική, ο Κιλιτσντάρογλου ήταν το φαβορί, πριν τις εκλογές, μάλιστα κάποιες δημοσκοπήσεις έδειχναν πως θα νικούσε από τον πρώτο γύρο, αλλά ο Ερντογάν το ανέτρεψε αυτό. Αυτός ήρθε πρώτος, προκαλώντας έκπληξη στους δημοσκόπους», λέει η DW.
«Ο Ερντογάν δεσμεύεται για μια ισχυρότερη Τουρκία και προσθέτει πως αυτή η σημαντική πορεία για την Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει. Στέλνοντας αυτά τα μηνύματα, ο Ερντογάν θέλει να συσπειρώσει την εθνικιστική και συντηρητική του βάση στην Τουρκία, επειδή τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν πως ο εθνικισμός ανεβαίνει», αναφέρει το Al Jazeera.
«Η συμμαχία της αντιπολίτευσης φαίνεται πως "ξεφούσκωσε"»
Υπάρχουν αναλυτές που εκτιμούν ότι η ήττα του Κιλιτσντάρογλου στις 28 Μαΐου είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη, καθώς δεν υπάρχει άλλη ορατή δεξαμενή άντλησης ψηφοφόρων, ενώ και μερίδα υποστηρικτών του εμφανίζεται δυσαρεστημένη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αναφορικά με τη συμμετοχή τους στις δεύτερες κάλπες.
«Η συμμαχία της αντιπολίτευσης φαίνεται πως "ξεφούσκωσε". Τι πήγε λοιπόν στραβά; Ίσως κάποιοι ψηφοφόροι αποθαρρύνθηκαν, επειδή η αντιπολίτευση, εκτός από το βασικό στόχο του να διώξει τον Ερντογάν, δεν είχε άλλα κοινά σημεία που να την ενώνουν», είναι το ρεπορτάζ του Sky News.
Αναμφίβολα, πρόκειται για ισχυρό πλήγμα για την αντιπολίτευση, η οποία για πρώτη φορά, ενώθηκε σε ένα συνασπισμό για τον λαό, με την παρουσίαση ενός υποψηφίου, με στόχο να προσπαθήσει να νικήσει τον Πρόεδρο Ερντογάν, σύμφωνα με το CNN.
Ο Κιλιτσντάρογλου έχει μπροστά του μια τεράστια πρόκληση. Πώς θα «πουλήσει» το επιχείρημα, η Τουρκία να έχει Πρόεδρο από ένα κόμμα, ενώ μία άλλη παράταξη θα ελέγχει τη βουλή; Αυτό θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και αυτός είναι και ο γρίφος, εκτιμά επίσης η DW.
Η αντιπολίτευση στηριζόταν στα πέντε εκατομμύρια των νέων ψηφοφόρων, αλλά και στην οργή των 13 εκατομμυρίων σεισμοπαθών για να νικήσει. Όμως, οι προσδοκίες του Κιλιτσντάρογλου διαψεύστηκαν πανηγυρικά, καθώς ο Ερντογάν επικράτησε σε 8 από τις 11 επαρχίες που επλήγησαν από τους φονικούς σεισμούς.
Αυτό που είδε χθες η αντιπολίτευση, αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, ειδικότερα για τις σεισμοπαθείς περιοχές, όπου ψήφισαν τον Ερντογάν, αλλά και η άνοδος του εθνικισμού. Άρα, το ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας για το δεύτερο γύρο των εκλογών, θα είναι ένας δύσκολος δρόμος για την αντιπολίτευση, τονίζει το Al Jazeera.
Μεγάλη είναι η απογοήτευση και στο στρατόπεδο του φιλοκουρδικού κόμματος, το οποίο στήριξε τον Κιλιτσντάρογλου, στην πορεία της προεκλογικής εκστρατείας, με στόχο να ηττηθεί ο Ερντογάν μετά από 20 χρόνια στο τιμόνι της Τουρκίας.
«Οι Κούρδοι ψηφοφόροι είναι πολύ απογοητευμένοι. Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP μπήκε στην προεκλογική εκστρατεία για Πρόεδρο, με έναν πολιτικό ελιγμό. Αποφάσισαν να στηρίξουν την συμμαχία της αντιπολίτευσης, πιστεύοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να διώξουν τον Ερντογάν. Τελικά, έχασαν έδρες στη βουλή. Είχαν 67 βουλευτές και τώρα έχουν 62», επισημαίνεται επίσης από το Al Jazeera.
Ο Κιλιτσντάρογλου ηττήθηκε και σε περιοχές του εξωτερικού, με έντονο το τουρκικό στοιχείο. Όπως στη Γερμανία, όπου ψήφισαν ενάμισι εκατομμύριο Τούρκοι και σε ποσοστό 65,4% επέλεξαν Ερντογάν, έναντι 32,6% του επικεφαλής του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.
Πλέον, στελέχη του πολιτικού κόσμου προεξοφλούν νίκη Ερντογάν στον β' γύρο και κοιτούν για την επόμενη ημέρα.
- ΟΣΕ: Ζήτησε να κινηθούν τα τρένα σε μονή γραμμή ακόμα και στο σημείο της τραγωδίας των Τεμπών - Σε απεργία οι μηχανοδηγοί
- Εκλογές Τουρκία: Δεύτερος γύρος και επίσημα - Τα τελικά ποσοστά Ερντογάν, Κιλιτσντάρογλου, Ογάν
- Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ: Άρπαξαν από αυτοκίνητο των ΕΛΤΑ βαλίτσες γεμάτες με διαβατήρια πολιτών
- Εκλογές 2023 και... τεχνητή νοημοσύνη: Το ΑΠΘ ανέλυσε... συναισθηματικά τα πολιτικά tweets και «δείχνει» τον νικητή
- Κομισιόν για Ελλάδα: Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% και πληθωρισμό 4,2% τo 2023
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό