Κόσμος|11.03.2019 20:04

Αλγερία: Ο Μουτεφλίκα δεν θα διεκδικήσει πέμπτη προεδρική θητεία

Newsroom

Ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μη διεκδικήσει πέμπτη προεδρική θητεία.

Σε μήνυμά του προς το έθνος, που μεταδόθηκε από το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS, ο πρόεδρος Μπουτεφλίκα διευκρινίζει ότι οι προεδρικές εκλογές -θα διεξάγονταν στις 18 Απριλίου 2019- θα διεξαχθούν ως συνέχεια μίας εθνικής διάσκεψης που θα είναι επιφορτισμένη με τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος και την κατάρτιση νέου Συντάγματος μέχρι το τέλος του 2019.

Ο 82χρονος πρόεδρος της Αλγερίας επέστρεψε την Κυριακή στη χώρα, όπου αντιμετωπίζει έντονες λαϊκές διαμαρτυρίες, τις πρώτες στα 20 χρόνια της εξουσίας του, για την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για πέμπτη προεδρική θητεία.

Ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2013, το οποίο έχει κάνει πολύ σπάνιες τις δημόσιες εμφανίσεις του.

Την Κυριακή, χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη χώρα κατά της υποψηφιότητας του Μπουτεφλίκα και μέρος της χώρας ακολούθησε το κάλεσμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για γενική απεργία.

«Ε, Μπουτεφλίκα, δεν έχει 5η θητεία», φώναζαν οι μαθητές στο κέντρο του Αλγερίου, που αντηχούσε όλη την ημέρα από τα κλάξον των αυτοκινήτων, σε μία ακόμη εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Αμπντελαζίζ ΜπουτεφλίκαΑλγερίαπροεδρική θητεία