Κόσμος|23.05.2023 21:10

Αυτές είναι οι πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου: Ποια βρίσκεται στην «μαύρη κορυφή» πάνω από Βενεζουέλα και Συρία

Newsroom

Όπως προκύπτει από τον ετήσιο «δείκτη δυστυχίας», ο οποίος κατατάσσει σχεδόν 160 χώρες με βάση παράγοντες όπως η ανεργία, ο πληθωρισμός και τα ποσοστά τραπεζικού δανεισμού, πρώτη στη λίστα με τις πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου έρχεται η Ζιμπάμπουε η οποία και ξεπερνά Βενεζουέλα, Κούβα και εμπόλεμη Συρία.

Η Ζιμπάμπουε, η οποία έχει περίπου 16 εκατομμύρια κατοίκους, κατατάσσεται στην κορυφή με τις πέντε πιο δυστυχείς χώρες, για τρία συνεχόμενα χρόνια. Τη χώρα έφερε σε αυτή τη θέση, η βίαιη διακυβέρνηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Βυθισμένη στη διαφθορά, τη βία και την οικονομική κρίση Ζιμπάμπουε είναι πατρίδα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν σε εξοντωτική φτώχεια. Ο εκλιπών πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε ανατράπηκε, μεν, το 2017, ωστόσο η χώρα, που έχει τεράστιο ορυκτό πλούτο, εξακολουθεί να υποφέρει από τις οικονομικές συνέπειες της 37χρονης βασιλείας του.

Στον ετήσιο δείκτη δυστυχίας του Χάνκε, πίσω από τη Ζιμπάμπουε έρχονται η Βενεζουέλα, η οποία επίσης υποφέρει από την «οικονομική κακοδιαχείριση», αλλά και η Συρία, η οποία, για πάνω από μία δεκαετία, ζει έναν φρικτό εμφύλιο πόλεμο. Ενδιαφέρον εύρημα από τη λίστα είναι και το γεγονός ότι, σε σχέση με πέρυσι, η Βρετανία είναι πιο δυστυχισμένη αφού ανέβηκε, από την 153η στην 129η θέση.

Πίσω από την κατάταξη βρίσκεται ο οικονομολόγος καθηγητής Στιβ Χάνκε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι, «σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε» στη διαμόρφωση της λίστας για φέτος, είναι και ο πληθωρισμός, ο οποίος τον Μάρτιο ανήλθε στο 10,1%. Παρά την πτωτική του τάση, ο πληθωρισμός προκάλεσε τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των τροφίμων από το 1977 και πρόσθεσε 800 λίρες στον ετήσιο λογαριασμό του μέσου νοικοκυριού.

Λιγότερο δυστυχισμένες οι ΗΠΑ σε σχέση με πέρυσι

Προς την αντίθετη κατεύθυνση, από την 102η στην 134η θέση, κινήθηκαν οι ΗΠΑ. Μεγαλύτερος παράγοντας επίδρασης υπήρξε η ανεργία καθώς, τον περασμένο Απρίλιο, μόλις το το 3,4% των Αμερικανών (5,7 εκατομμύρια) ήταν άνεργοι – πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Στην όγδοη θέση των πιο δυστυχισμένων χωρών του κόσμου έρχεται η Ουκρανία. Και σε αυτή την περίπτωση, εκτός του πολέμου, ο καθηγητής Χάνκε επικαλείται την ανεργία. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το ποσοστό ανεργίας τριπλασιάστηκε στο 35%, ήτοι 5,2 εκατομμύρια άνεργοι, λόγω του πολέμου. Το ποσοστό βασίζεται σε έκθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας.

Η κατάταξη της δυστυχίας βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που δίνει σε κάθε έθνος μια βαθμολογία με βάση την ανεργία, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την αύξηση του ΑΕΠ. Δεν λαμβάνει υπόψη άλλες μετρήσεις, όπως οι δημοσκοπήσεις των κατοίκων ή η υγεία. Οι βαθμολογίες είναι το άθροισμα της ανεργίας (πολλαπλασιασμένο επί δύο), του πληθωρισμού και των επιτοκίων τραπεζικού δανεισμού, μείον την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Η πιο δυστυχισμένη χώρα του περασμένου έτους, η Κούβα – η οποία υπέστη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού το 2021, η οποία τροφοδοτήθηκε από την πτώση της αξίας του πέσο, του νομίσματός της, κατά 95% μόνο εκείνη τη χρονιά – βρίσκεται τώρα στην ένατη θέση, ακριβώς πίσω από την Ουκρανία. Η Αργεντινή κατατάχθηκε στην έκτη θέση των πιο θλιβερών χωρών. Παλεύει επίσης με μια κρίση κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται πάνω από το 100% τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’90. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ζουν στη φτώχεια. Το περασμένο καλοκαίρι, η χώρα είδε τρεις διαφορετικούς υπουργούς οικονομικών σε μόλις τέσσερις εβδομάδες με διαμαρτυρίες στους δρόμους για την κατάσταση. Στο πάτο της λίστας παρέμεινε η Ελβετία.

Ο καθηγητής Χάνκε δήλωσε ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πίσω από την κατάταξη της Ζιμπάμπουε στην «πιο άθλια» θέση είναι το πολιτικό κόμμα που κυβερνά με «σιδερένια λαβή». Υπάρχουν καταγγελίες για νοθεία και βία γύρω από τις εκλογές τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Επίσης, υπό τον Μουγκάμπε και τον διάδοχό του πρόεδρο Έμερσον Μνανγκάγκουα, υπέστη δύο επεισόδια υπερπληθωρισμού όταν οι τιμές αυξάνονται κατά 50% ή περισσότερο από μήνα σε μήνα. Η κατακόρυφη πτώση της αξίας του νομίσματός της είχε ως αποτέλεσμα συγκλονιστικές σκηνές με ανθρώπους να γεμίζουν κουβάδες με μετρητά, μόνο και μόνο για να αγοράσουν μια φρατζόλα ψωμί.

Είπε: «Με τις εκλογές να είναι προ των πυλών, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Νέλσον Τσαμίσα και ο Συνασπισμός Πολιτών για την Αλλαγή σημειώνουν καλές δημοσκοπήσεις και, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν δίκαιες και ελεύθερες εκλογές στη Ζιμπάμπουε, μπορεί απλώς να βγάλει τη Ζιμπάμπουε από το βούρκο». Ο Τσαμίσα, ο οποίος είναι δημοφιλής μεταξύ των νέων και των ανέργων, έχει δεσμευτεί να λύσει την οικονομική δυσπραγία του έθνους. Μαζί με τη Ζιμπάμπουε, η Βενεζουέλα, η Συρία, ο Λίβανος και το Σουδάν συγκαταλέγονται επίσης στις πιο δυστυχισμένες χώρες. 

Η Βενεζουέλα έχει υποστεί δύο επεισόδια υπερπληθωρισμού υπό τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δέκα χρόνια. Ο καθηγητής Χάνκε δήλωσε: «Από τότε που ο Μαδούρο ήρθε στην εξουσία το 2013, είδε επίσης την παραγωγή πετρελαίου της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA να καταρρέει κατά 76%». Το έθνος διαθέτει τους μεγαλύτερους πετρελαϊκούς πόρους στον κόσμο και βασίζεται στη βιομηχανία για το σύνολο σχεδόν των εσόδων του. Έχει επίσης αντιμετωπίσει κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες περιορίζουν την πρόσβασή της σε ξένο νόμισμα. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν υψηλά ποσοστά ακραίας φτώχειας.

«Δεν είναι περίεργο που περισσότεροι από 7 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους από το 2015. Είναι δυστυχισμένοι», δήλωσε ο καθηγητής Χάνκε. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελβετία βρίσκεται στον πάτο του πίνακα της δυστυχίας. Η κεντροευρωπαϊκή χώρα είναι μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο και συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, τον χρόνο που δαπανάται στην εκπαίδευση και τους μέσους μισθούς, σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Μετά την ευρωπαϊκή χώρα στον πάτο της κατάταξης ακολουθούν το Κουβέιτ, η Ιρλανδία, η Ιαπωνία και η Μαλαισία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒενεζουέλαΖιμπάμπουεΒρετανίαΗΠΑειδήσεις τώρα