Κόσμος|24.05.2023 09:57

Ακάρ στο CNNTurk: Ατυχείς οι δηλώσεις της Ελλάδας για τον Πόντο - Νέες συνομιλίες μετά τις εκλογές

Μαρία Ζαχαράκη

«Ατυχείς» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων Ελλήνων αξιωματούχων για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων στις 19 Μαΐου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNTurk.

«Τώρα, πρώτον, ενόσω διάγουμε μια τέτοια περίοδο, όταν διανύουμε μια τέτοια συγκυρία, είναι πραγματικά ατυχές να βγαίνει κάποιος από εκεί και να μιλάει έτσι, να κάνει τέτοιες δηλώσεις. Για Πόντους και ούτω καθεξής. Τώρα, αν προσπαθήσετε να μας κατηγορήσετε με τέτοια αβάσιμα πράγματα, τότε θα πούμε κι εμείς άλλα πράγματα. Αυτό που έκαναν στην Ανατολία, οι σφαγές του 1919-1922. Υπάρχει μια σφαγή που ονομάζεται Τριπολιτσά. Θα δείχνουμε κι εμείς τις σφαγές των ανθρώπων σε ολόκληρη την πόλη εκεί κι έτσι θα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται. Γι' αυτό λέμε, " μην μπαίνουμε σε τέτοια θέματα, μην μιλάμε για αυτά, ας αφήσουμε τους ιστορικούς να τα μελετήσουν, να διαβάσουν, να γράψουν και να κάνουν αυτό που είναι να κάνουν ως ιστορικοί. Αυτό που προτάσσουμε είναι ο διάλογος μεταξύ μας. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν διάφορα στάδια διαλόγου. Πρώτα απ' όλα, υπάρχουν οι ενέργειες που έχουμε κάνει ως υπουργείο στο πλαίσιο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Το είχαμε ξαναφέρει στο παρελθόν ως Γενικό Επιτελείο Στρατού στο συνομιλητή μας, ο οποίος ήταν τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, και μετά έγινε κι εκείνος υπουργός και εγώ υπουργός».

Όσον αφορά το Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έκανε πάλι λόγο για «προβλήματα», τα οποία δεν μπορούν να λυθούν άμεσα. «Το λέμε ξανά και ξανά. Τα προβλήματα στο Αιγαίο, τα ελληνοτουρκικά προβλήματα δεν είναι τόσο απλά προβλήματα. Δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί άμεσα και ανά πάσα στιγμή. Επομένως, ας συγκροτήσουμε επιτροπές, ας έρθουν εδώ, ας αφήσουμε τους εμπειρογνώμονες που γνωρίζουν αυτό το θέμα να συζητήσουν για κάμποσο καιρό και να βρούμε μια λύση. Στην πραγματικότητα, το δέχτηκαν αυτό. Οι αντιπροσωπείες μας ταξίδεψαν στην Αθήνα δύο φορές, οι δικές τους αντιπροσωπείες ήρθαν στην Τουρκία μία φορά. Είπαμε: "Ας ξεκινήσουμε ξανά αυτές τις επαφές"».

Ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε επίσης ότι έχουν συμφωνήσει με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο για νέες συνομιλίες μετά τις εκλογές. «Για την ακρίβεια, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ήρθε να μας επισκεφθεί στην Τουρκία, ήρθε στην Αντιόχεια. Καθίσαμε εκεί, μιλήσαμε και διαπραγματευτήκαμε. Ας ξεκινήσουμε ξανά αυτές τις συνομιλίες μετά τις εκλογές και ας συνεχίσουμε τις επαφές μας. Ας λύσουμε τα προβλήματά μας με πολιτισμένο τρόπο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, μέσα από συνομιλίες και διάλογο. Τώρα, ενώ έχει γίνει αυτό, ενώ μια τέτοια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, είτε λόγω της προεκλογικής ατμόσφαιρας, είτε λόγω των εκλογών, είτε για κάποιον άλλο λόγο, προέβησαν σε τέτοιες δηλώσεις από την πλευρά τους. Αυτό είναι πολύ λάθος και απαράδεκτο. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Τις απορρίπτουμε σφόδρα, δεν είναι δυνατόν να τις αποδεχτούμε με κανέναν τρόπο. Όπως πάντα λέμε, ας υπάρξουν ομάδες εργασίας για το αρμενικό ζήτημα, το ελληνικό ζήτημα. Αφήστε τους ιστορικούς να τα μελετήσουν και εμείς θα συνεχίσουμε. Διαφορετικά, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα καταφέρουν επ’ ουδενί να μας φιμώσουν με τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες ή να μας τους επιβάλλουν ή να μας αναδείξουν ως κακούς ή να επηρεάσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Με τέτοιου είδους δηλώσεις το μόνο που θα καταφέρουν είναι να καθυστερήσουν τη διαδικασία και τις αμοιβαίες συμφωνίες. Στην πραγματικότητα αυτούς θα βλάψουν. Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ του διεθνούς δικαίου. Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ των διεθνών διαπραγματεύσεων και των ειρηνικών μεθόδων για την επίλυση των προβλημάτων. Αλλά αυτό που λέμε επίσης είναι ‘μην το παρεξηγήσετε, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για αδυναμία, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το σφετερισμό των δικών μας δικαιωμάτων, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα. Ούτε θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τόσο τα δικά μας δικαιώματα, όσο και εκείνα των αδελφών μας στην Κύπρο, Ούτε στο Αιγαίο, ούτε στη Μεσόγειο, ούτε στην Κύπρο. Δεν πρόκειται για απειλή».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε επίσης για το ευρωπαϊκό αντι-πυραυλικό σύστημα SAMP-T, για το οποίο είπε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να επιταχυνθούν οι συνομιλίες για την αγορά του συστήματος ώστε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Χουλουσί Ακάρ δεν δέχθηκε καμία ερώτηση για τους ρωσικούς S-400, ούτε για τα αμερικανικά μαχητικά F-16.

«Μετά τις εκλογές, θα συζητήσουμε με τον πρόεδρό μας και με τα αρμόδια υπουργεία μας και τα αρμόδια θεσμικά όργανα, ώστε αυτή η διαδικασία να επιταχυνθεί λίγο περισσότερο και θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από εδώ», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Για την Αμυντική Βιομηχανία ο Χουλουσί Ακάρ είπε χαρακτηριστικά ότι «το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι πια» κι ότι δεν πρόκειται να σταματήσει. «Δεν υπάρχει στάση, δεν υπάρχει σταματημός, δεν υπάρχει στάση. Συνεχίζουμε, κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει, δεν θα σταματήσουμε, έχουμε πετύχει μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χουλούσι ΑκάρΤουρκίαελληνοτουρκικάελληνοτουρκικές σχέσειςΓενοκτονία ΠοντίωνΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα