Κόσμος|12.03.2019 12:41

Κυβέρνηση Ζάεφ στο ethnos.gr: Δεν εξετάζουμε ανταλλαγή αγαλμάτων

Τίμος Φακαλής

Θέση στον θόρυβο και στο ενδεχόμενο ανταλλαγής αγαλμάτων μεταξύ των δύο χωρών και ειδικότερα στην πιθανότητα να μετακομίσει ο «Δρομέας» από την Αθήνα στα Σκόπια και αντίστοιχα να μεταφερθεί στην ελληνική πρωτεύουσα ο έφιππος πολεμιστής που παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο και κοσμεί την κεντρική πλατεία των Σκοπίων, πήρε η κυβέρνηση Ζάεφ μιλώντας στο ethnos.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιακόφσκι. 

Αναλυτικά η δήλωση του Μίλε Μποσνιακόφσκι στο ethnos.gr:  «Η Συμφωνία των Πρεσπών υπογράφτηκε προκειμένου να προωθήσει  την συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες η οποία θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Εστιάζουμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με την Συμφωνία κατά την προσεχή περίοδο σε όλα τα μνημεία τα οποία αποτελούν κομμάτι της ελληνικής ιστορίας θα υπάρχει ειδική σήμανση και θα αναφέρονται ρητά ως τέτοια. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποια άλλη πρωτοβουλία που εξετάζεται από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας».

Τι προηγήθηκε

Ο «Δρομέας» το εμβληματικό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, που είναι τοποθετημένο απέναντι από το Χίλτον, έγινε τις τελευταίες ημέρες αντικείμενο συζήτησης στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με αφορμή την αποκάλυψη του ethnos.gr σχετικά με τις συζητήσεις για ανταλλαγή αγαλμάτων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Σύμφωνα με το σενάριο που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες, προτάθηκε να μεταφερθεί το  γνωστό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου ο «Δρομέας» στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και στη θέση του να τοποθετηθεί ο έφιππος πολεμιστής που παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο και βρίσκεται στην γειτονική πρωτεύουσα.
«Πριν τρεις μέρες είχα συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Μου μετέφερε την πρόταση και άκουσε τις απόψεις μου. Δεν μπορώ να σας πω τι απάντησα. Το σίγουρο είναι ότι επιβεβαιώνω την συγκεκριμένη πρόταση» είπε την Καθαρά Δευτέρα στο ethnos.gr ο γνωστός γλύπτης και καθηγητής του ΑΠΘ.

Μιλώντας την Τρίτη το πρωί στο Open TV, ο Κώστας Βαρώτσος τοποθετήθηκε εκ νέου επί του θέματος: «Η κυρία Ζορμπά έθεσε στη συζήτηση την ιδέα για τη μεταφορά του Δρομέα στα Σκόπια. Της απάντησα ότι ο Δρομέας δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους. Άλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος.

Η υπουργός διαψεύδει την πρόταση που μου έκανε» είπε ο Έλληνας γλύπτης μεταξύ άλλων και τόνισε «έμεινα εμβρόντητος με την διάψευση της δήλωσής μου. Ο Δρομέας ανήκει στους Αθηναίους, στο Δήμο και δεν ανήκει σε μένα. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν σε μένα. Αποτελεί τιμή για μένα που ο Δρομέας έχει ιδιαίτερη σχέση με τους Αθηναίους, που έχουν αγαπήσει το γλυπτό. Μόνο με χιούμορ μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις… Να οργανώσουμε μια ομάδα να φυλάμε και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη να μην το κλέψουν...»

Τι είχε πει ο Δήμαρχος Σκοπίων στο Έθνος της Κυριακής

Την δωρεά αγαλμάτων από τα Σκόπια στην Αθήνα ως κίνηση καλής θέλησης είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Κυριακής ο δήμαρχος Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ τον περασμένο Ιούνιο με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του τότε στην Αθήνα.

Διαβάστε το απόσπασμα

-Ως δήμαρχος ηγείστε από την πρώτη στιγμή μιας προσπάθειας απομάκρυνσης fake αγαλμάτων που βρίσκονται στην πόλη και τα οποία τοποθέτησε ο Ν. Γκρούεφσκι. Πώς πάει αυτό το πρότζεκτ; 

Από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκα στο φτιασίδωμα και στη μνημειοποίηση της πόλης την οποία επιχείρησε ο Γκρουέφσκι. Δεν ήμουν ικανοποιημένος με αυτό που έβλεπα καθημερινά στους δρόμους των Σκοπίων. Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν νιώθω ότι είναι μέρος της  ιστορίας μας και δεν έχω πρόβλημα με αυτό το γεγονός.  Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία  δεν έχω πρόβλημα να χαρίσω κάποια από τα αγάλματα στη Ελλάδα ως ένα δώρο.

Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία που θα φέρει στο φως η κυβέρνηση και αν αυτή υπογραφεί και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει αν είμαστε προσεχτικοί. Δυστυχώς σήμερα υποφέρουμε από τις συνέπειες ανεύθυνων πολιτικών του Νίκολα Γκρουέφσκι και της κακής επιλογής του να θέσει ως προτεραιότητα τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Γι αυτό πρέπει να  δουλέψουμε πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε κάτι που ανήκει στους δικούς μας πολίτες.  

-Μπορεί να περπατήσει πρακτικά η συμφωνία 

Η συμφωνία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα εφαρμοστεί βήμα-βήμα Όσο πιο ξεκάθαρα θα είναι τα στάδια τόσο μεγαλύτερη πρόοδος θα επιτυγχάνεται και θα είναι καλύτερο και για τις δύο πλευρές. Εκτιμώ ότι κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας  κάποια προβλήματα είναι πολύ πιθανό να προκύψουν. Είμαστε εδώ για να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Η δουλειά όλων των ανθρώπων που έχουν εκλεγεί για να καθοδηγούν την χώρα είναι για να λύνουν προβλήματα και να σταματούν να δημιουργούν νέα.

Αυτή είναι η άποψη μας ως Σοσιαλοδημοκράτες εδώ στα Σκόπια. Με την ίδια υπευθυνότητα εκτιμώ ότι θα αντιμετωπίσουν και οι πολιτικοί αυτού του χώρου στην Ελλάδα τη συμφωνία και τις δυσκολίες που θα ανακύψουν. Αλλά και από την αντιπολίτευση περιμένω στη Ελλάδα-μετά το πρώτο κύμα αντιδράσεων- να γίνουν πιο ρεαλιστές και οραματιστές όπως και η θέση του πρωθυπουργού τους.

Βόρεια ΜακεδονίαάγαλμαΣκόπιαΖόραν Ζάεφ