Κόσμος | 27.05.2023 17:53

Εκλογές Τουρκία: Ακόμα και δωρεάν ποδοσφαιρικούς αγώνες επιστρατεύει ο Κιλιτσντάρογλου - Οι τελευταίες κινήσεις Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Λίγες ώρες έχουν πλέον απομείνει για τον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών με την αντιπολίτευση να προσπαθεί να αξιοποιήσει όλα τα μέσα ώστε να ανατρέψει την διαφαινόμενη νίκη Ερντογάν.

Μάλιστα ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δεν επικεντρώνεται πλέον μόνο στην οικονομία και στα πεπρεγμένα του Ερντογάν την τελευταία 20ετία αλλά για να κερδίσει περισσότερες ψήφους απιστρατεύει ακόμα και την αγάπη του κόσμου για το ποδόσφαιρο. Σήμερα Σάββατο, ο Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε ότι εάν κερδίσει τις εκλογές, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα μεταδίδονται από την κρατική τηλεόραση TRT, δωρεάν, χωρίς κωδικό πρόσβασης.

Επίσης σε νέες του δηλώσεις, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «αμαρτία» το να ψηφίσεις Ερντογάν, σε μία δήλωση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως στα μέσα που στηρίζουν τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Όσοι ψήφισαν τον Ερντογάν, μην το ξανα-κάνετε, μην τον ψηφίσετε, μην αμαρτάνετε. Ένας ειλικρινής μουσουλμάνος δεν θα διέπραττε μια τόσο μεγάλη αμαρτία. Και δεν θα έπρεπε να το κάνει. Όλοι πρέπει να είναι ηθικοί και ενάρετοι», σημείωσε ο Κιλιτσντάρογλου και πρόσθεσε «Τώρα θα πάρουμε πίσω ολόκληρη την Τουρκία. Στον πρώτο γύρο ταρακουνηθήκαμε, στον δεύτερο γύρο θα κερδίσουμε».

Η Αλιέ Οζμπέι, μητέρα 4 παιδιών, προσήλθε σε μία εκδήλωσε του υποψηφίου προέδρου της Εθνικής Συμμαχίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, φορώντας παντόφλες: "Εγώ δεν παίρνω δικά μου παπούτσια για να αγοράσουν τα παιδιά μου και να πάνε στο σχολείο", δήλωσε στους δημοσιογράφους. Η θεία καθόταν δίπλα στον Κιλιτσντάρογλου στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Πολλές γυναίκες ανέβηκαν στη σκηνή και μίλησαν για τα προβλήματά τους

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Ασφαλιστικής Εταιρείας Οικογενειακής Στήριξης, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε στο βήμα μια γυναίκα που τον φώναξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Του ανέφερε ότι δυσκολεύεται να βγάλει τα προς το ζην: «Κάθε μέρα που περνάει, μας κάνει να αναπολούμε την προηγούμενη. Ζούμε μια τόσο δύσκολη ζωή. Μας ζωγραφίζουν ακόμα μια ρόδινη εικόνα, δεν ξέρω, αυτή τη ρόδινη ζωή δεν την έζησα ποτέ»

Ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Θα διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία σε κάθε σπίτι. Χρειαζόμαστε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε κάθε σπίτι. Στόχος της πολιτικής είναι να κάνει την κοινωνία ευημερούσα. Δεν με ενδιαφέρει να κάθομαι σε παλάτια, θα ζήσω όπως εσείς. Οι νοικοκυρές θα πρέπει να έχουν επίσης το δικαίωμα στη σύνταξη. Δεν θα κάνω καμία γυναίκα να εξαρτάται από τον άνδρα της».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Διάβασα ειδήσεις για πατέρες που αυτοκτόνησαν λόγω ανεργίας, ζήσαμε μαζί με αυτόν τον πόνο. Είδα πατέρες που αυτοπυρπολήθηκαν μπροστά στο κοινοβούλιο. Είδα μητέρες που είπαν "Ποιος θα μας στηρίξει" για να τελειώσει αυτός ο πόνος. Πρέπει να υπάρχει κοινωνικό κράτος, το κράτος πρέπει να σε στηρίζει».
«Κοινωνικό κράτος ονομάζουμε το κράτος όπου όλοι έχουν μια δουλειά. Θα πρέπει να μπορείτε να ταΐζετε τα παιδιά σας», είπε και επεσήμανε: «Αν το μισό εισόδημά σας πηγαίνει στο ενοίκιο, πώς θα ταΐσετε τα παιδιά σας; Αναπτύξαμε την Ασφάλιση Οικογενειακής Υποστήριξης. Θα ζήσω όπως εσείς και θα λύσω τα προβλήματά σας. Γιατί ασχολούμαι με την πολιτική αν δεν πρόκειται να λύσω τα προβλήματά σας»;

Ερντογάν: Ο Κεμάλ είναι ο δάσκαλος του ψέματος

Την ίδια στιγμή που ο Κιλιτσντάρογλου υποσχόταν «δωρεάν ποδόσφαιρο», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκεπτόταν τον τάφο του Αντνάν Μεντερές ώστε να παρευρεθεί στην τελετή μνήμης για 63η επέτειο εκτέλεσης του.

«Πριν από 63 χρόνια, στις 27 Μαΐου, η Τουρκία έζησε το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα μετά από τη μετάβασή της σε μια πολυκομματική πολιτική ζωή. Τώρα, 63 χρόνια μετά, ανυπομονούμε να ανακοινώσουμε ότι η περίοδος των πραξικοπημάτων, της χούντας και των μνημονίων έχει τελειώσει», δήλωσε και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την για ψέματα.

«Λένε ψέματα όπως τρώνε πασατέμπο. Λένε πολύ εύκολα ψέματα. Επειδή ο κ. Κεμάλ είναι ο δάσκαλος του ψέματος. Αν θέλετε να μάθετε πώς διδάσκεται το ψέμα, πηγαίνετε στον κ. Κεμάλ. Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες έλεγε για συγχώρεση, τώρα ξερνάει μίσος σε όλους. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα θύματα του σεισμού. Ταυτόχρονα, όταν κάποιος δεν έχει αρχές στην πολιτική, το αποτέλεσμα είναι πάντα έτσι. Μέχρι χθες έλεγαν ότι είναι σοσιαλδημοκράτες, σήμερα χρησιμοποιούν γλώσσα που κάνει τους ναζί να μοιάζουν με κερί».

Επίθεση Τσαβούσογλου στον Κιλιτσντάρογλου για τα βίντεο στα social

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε τα βίντεο που δημοσιεύει ο υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Καθημερινά δημοσιεύει βίντεο και ομιλίες. Η ψυχολογία του δεν είναι καλή, έχει γίνει επιθετικός. Τον λέμε ήρεμο, αλλά δεν είναι», είπε.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μαχτσελί έκανε δηλώσεις στη συγκέντρωση στην Άγκυρα ζήτησε από τους ψηφοφόρους να χάσει αύριο οπωσδήποτε ο Κιλιτσντάρογλου.

Ιμάμογλου: Αν συνεχίσουμε έτσι θα πέσουμε από τον γκρεμό

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, που συμμετέχει στον συνδυασμό της αντιπολίτευσης, έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου.

«Κοιτάξτε, να ξέρετε ότι είμαστε όλοι μαζί στο χείλος του γκρεμού. Ως Εκρέμ Ιμάμογλου, είμαι υποχρεωμένος να σας πω όλα αυτά τα γεγονότα. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα πέσουμε όλοι μαζί. Με αυτόν τον τρόπο, θα πληρώσουμε μαζί ένα πολύ βαρύ τίμημα», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Aν συνεχιστεί η πολιτική αυτής της κυβέρνησης του ψεύδους, της συκοφαντίας, της συνωμοσίας, του εκβιασμού και της μονταζιέρας που θα μείνει στην ιστορία, θα υπάρξει ένταση και αναταραχή στην κοινωνία. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε εγκαίρως την αλλαγή, το κόστος θα είναι βαρύ, ο λογαριασμός για κάθε μέρα που περνάει θα είναι ένας μεγάλος λογαριασμός.

Το απόθεμα τραπεζογραμματίων σε ξένο νόμισμα στην KTT μειώνεται σε 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια
Την ίδια ώρα που οι δύο εκλογικοί μονομάχοι εξαπολύουν πυρά ο ένας κατά του άλλου, η οικονομία δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο στην γειτονική χώρα. Το απόθεμα τραπεζογραμματίων σε ξένο νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας μειώθηκε από 9,8 δισ. δολάρια σε 3,9 δισ. δολάρια σε τρεις μήνες.

Η Κεντρική Τράπεζα, η οποία ξόδεψε τα αποθεματικά της για να περιορίσει την αύξηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών πριν από τις εκλογές, χρησιμοποίησε τραπεζογραμμάτια σε ξένο νόμισμα μαζί με χρυσό που είχε στα θησαυροφυλάκιά της.

Το τελευταίο προεκλογικό σποτ του Ερντογάν

«Είμαστε μια καρδιά, ένας καρπός. Είμαστε η Τουρκία μαζί μέχρι την τελευταία μας πνοή!», λέει το τραγουδάκι του τελευταίο προεκλογικού σποτ του Τούρκου προέδρου.

Το βίντεο εύχεται «καλή επιτυχία» στον Ερντογάν και τον δείχνει σε διάφορες φάσεις της πολιτικής του ζωής, σε πρώτο πλάνο την Αγία Σοφία και στο τέλος όλα τα επιτεύγματα της αμυντικής βιομηχανίας.

Ακούγεται κι ο ίδιος να λέει «Όλα μου θυμίζουν εσάς» προς το λαό του.

Ο Ερντογάν υπόσχεται κατώτατο μισθό στα 500 δολάρια

Σαν τελευταίο χαρτί στο κομμάτι της οικονομίας, ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να χρησιμοποιεί την υπόσχεση για αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο Τούρκος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Βεντάτ Μπιλγκίν, δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 500 δολάρια τον Ιούλιο. Σε δηλώσεις του στο CNN Turk, ο Μπιλγκίν δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός δεν έχει φορολογηθεί εδώ και 1,5 χρόνο.

«Τον Ιούλιο, θα τον ρυθμίσουμε με τρόπο που να προστατεύει την πραγματική αγοραστική δύναμη. Τον Ιανουάριο, κάναμε μια ρύθμιση που τον ανέβασε στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της Δημοκρατίας πάνω από 455 δολάρια σε όρους δολαρίου. Το ίδιο θα κάνουμε και τον Ιούλιο. Θα υπάρχει μια ισοτιμία περίπου 500 δολαρίων», είπε ο ίδιος. 

Όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων, οι τιμές στις αγορές θα σταθεροποιηθούν την καλοκαιρινή περίοδο. Η μείωση έχει ήδη αρχίσει. Οι τιμές της ντομάτας και της πατάτας έπεσαν στις 7 λίρες. Θα είναι διαφορετικά την επόμενη περίοδο. Οι τιμές των αγαθών πέφτουν ήδη κατακόρυφα»  δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δυσοίωνες προβλέψεις μετά τις εκλογές

Την ίδια ώρα, ο Νταρόν Ατζέμογλου, ένας από τους κορυφαίους Τούρκους οικονομολόγους, μιλώντας στο Reuters, συνέκρινε την Τουρκία με την Αργεντινή και τόνισε ότι η τρέχουσα οικονομική πολιτική δεν είναι βιώσιμη.

Αντίστοιχα, ο Αμερικανός αναλυτής William Sency δηλώνει ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση δολαρίου στην ιστορία της και όσοι υπολόγιζαν την ισοτιμία δολαρίου στις 30 λίρες, τώρα να δίνουν τον αριθμό των 40 λιρών.

Από την άλλη πλευρά, η JPMorgan προέβλεψε ένα σενάριο όπου η ισοτιμία USD/TL θα μπορούσε να ανέλθει ακόμη και στα 30, αν δεν υπάρξει σαφής επιστροφή στη συνήθη νομισματική πολιτική μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι οι αρχές θα μπορούσαν να καταφύγουν σε αυστηρότερους ελέγχους κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μια τέτοια επιλογή δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι, ωστόσο ανεπισήμως έχουν επιβληθεί capital controls από τις τράπεζες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουεκλογές ΤουρκίαΤουρκία