Κόσμος|30.05.2023 05:45

Αρχαίες τουαλέτες στην Ιερουσαλήμ οδήγησαν σε σημαντική ανακάλυψη για την υγεία των ανθρώπων της Εποχής του Σιδήρου

Newsroom

Επιστήμονες μελέτησαν περιττώματα σε δύο αποχωρητήρια 2.500 ετών στην Ιερουσαλήμ και διαπίστωσαν ότι περιείχαν ίχνη ενός μονοκύτταρου οργανισμού που είναι γνωστό ότι προκαλεί δυσεντερία.

Η δυσεντερία είναι μια γαστρεντερική νόσος που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετό, ναυτία, εμετό, απώλεια βάρους και κράμπες στο στομάχι. Η μελέτη των αποχωρητηρίων, η οποία χρονολογείται από το βιβλικό βασίλειο του Ιούδα, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Parasitology και παρείχε την παλαιότερη απόδειξη ότι αυτό το παράσιτο μολύνει ανθρώπους στον πλανήτη, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

«Το γεγονός ότι αυτά τα παράσιτα ήταν παρόντα σε δύο αποχωρητήρια στην Ιερουσαλήμ της Εποχής του Σιδήρου υποδηλώνει ότι η δυσεντερία ήταν ενδημική στο Βασίλειο του Ιούδα. Η δυσεντερία εξαπλώνεται με τα περιττώματα που μολύνουν το πόσιμο νερό ή τα τρόφιμα και υποψιαζόμασταν ότι θα μπορούσε να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στις πρώιμες πόλεις της αρχαίας Εγγύς Ανατολής λόγω του υπερπληθυσμού, της ζέστης, των μυγών και του περιορισμένου νερού που ήταν διαθέσιμο το καλοκαίρι», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Πιρς Μίτσελ.

Οι τουαλέτες χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ.. Το 1991 και το 2019, οι αρχαιολόγοι που εργάζονταν σε δύο τοποθεσίες στην Ιερουσαλήμ βρήκαν πέτρινα καθίσματα τουαλέτας στα ερείπια αρχοντικών σπιτιών. Πρόκειται για «κομψές τουαλέτες που χρησιμοποιούνταν από εύπορους ανθρώπους», λέει ο Μίτσελ.

Η μία τουαλέτα εντοπίστηκε στη γειτονιά Αρμόν χα-Νατζίβ νότια της Ιερουσαλήμ, σε ένα μέγαρο των μέσων του 7ου αιώνα π.Χ. Είναι φτιαγμένη από ασβεστόλιθο και διαθέτει μια μεγάλη κεντρική τρύπα για την αφόδευση και μια διπλανή τρύπα πιθανώς για ούρηση.

Η άλλη τουαλέτα, με παρόμοιο σχέδιο, αποκαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ, σε ένα επταώροφο κτίριο γνωστό ως Οίκος των Αχιέλ, κατοικία μιας οικογένειας της ανώτερης τάξης της εποχής.

τουαλέτεςμελέτηειδήσεις τώραΙερουσαλήμνόσος