Κόσμος|30.05.2023 16:42

Νέο πανηγυρικό μήνυμα από Ερντογάν: «Ζώνη ασφάλειας γύρω μας από την Ευρώπη μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα»

Μαρία Ζαχαράκη

«Κάθε πολίτης που εμπιστεύεται την εθνική βούληση, που ονειρεύεται για τη χώρα μας, που αισθάνεται ότι ανήκει σε αυτόν τον τόπο, είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής αυτών των εκλογών», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στην Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας.

«Η ανατολίτικη σοφία υπερίσχυσε για άλλη μια φορά της πολιτικής μηχανορραφίας. Οι προσπάθειες να κατευθυνθεί η πολιτική μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων δεν πέτυχαν τον στόχο τους», σημείωσε σε άλλο σημείο ο Τούρκος Πρόεδρος και συνέχισε: «παρά τις προκλήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας... παρά τα εξώφυλλα των ξένων περιοδικών... το έθνος μας είναι ο νικητής αυτών των εκλογών».

Ο Ερντογάν σημείωσε στην ομιλία ότι «το έθνος μας κλώτσησε πάνω από το τραπέζι του τζόγου», ενώ σημείωσε ότι «η παλαιά τουρκική συμμαχία έλαβε κόκκινη κάρτα από το έθνος για δεύτερη φορά στην κάλπη».

«Θα επιλύσουμε το πρόβλημα της βίζας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικός εκβιασμός την τελευταία περίοδο, το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ζώνη ασφάλειας γύρω μας από την Ευρώπη μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφάλειας και ειρήνης γύρω μας από την Ευρώπη μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, από τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Βόρεια Αφρική», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Προστατεύσαμε την Τουρκία από το να γίνει μέρος μιας σύγκρουσης που θα κατέληγε σε καταστροφή. Στερεώνοντας τη μία άκρη της πυξίδας στη χώρα μας και κάνοντας ελιγμούς 360 μοιρών με την άλλη, προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με όλες τις χώρες».

«Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην πολιτική μας να μην συνθλίβουμε τους πολίτες μας από τον πληθωρισμό», είπε στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος και τόνισε ότι «στις 29 Μαΐου, πάτησαν όλα τα κουμπιά: από τον ισχυρισμό ότι το έθνος δεν θα μπορούσε να σηκώσει χρήματα από την τράπεζα μέχρι τη στιγμή που η συναλλαγματική ισοτιμία και οι τιμές των λαχανικών θα πετούσαν».

«Τι συνέβη, τι συνέβη χθες στις 29 Μαΐου, έκλεισαν όλες οι τράπεζες, άδειασαν όλες τα χρηματοκιβώτια, τα γραφεία και ούτω καθεξής, τι συνέβη; Όλα ψέματα Αλλά ξέρετε, το κερί του ψεύτη κρατάει μέχρι το τέλος της ημέρας, οπότε τώρα έχουμε αφήσει πίσω το τέλος της ημέρας, παρουσίασαν κάθε είδους ασχήμια, συμπεριλαμβανομένης της κερδοσκοπίας στην αγορά, προκειμένου να ενσταλάξουν φόβο στο έθνος και στον επιχειρηματικό κόσμο, και πραγματοποίησαν την πιο επαίσχυντη εκστρατεία στην πολιτική μας ιστορία, μόνο και μόνο για να πάρουν τρεις ή πέντε ψήφους παραπάνω», είπε ο Ερντογάν.

«Αυτοί είναι οι ηττημένοι που θέλουν να κάνουν το έθνος συνέταιρο στη δική τους ήττα», ανέφερε καταληκτικά ο Τούρκος πρόεδρος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές Τουρκία