Κόσμος|01.06.2023 21:15

Ζελένσκι: Οι αμφιβολίες για την ένταξη της Ουκρανίας στην Συμμαχία θέτουν σε κίνδυνο την Ευρώπη

Newsroom

«Κάθε αμφιβολία που διατυπώνουμε είναι μία τάφρος που η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταλάβει»: ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε ισχυρό μήνυμα υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία της χώρας του και της Μολδαβίας, η οποία φιλοξενεί συνάντηση κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

«Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν σύνορα με την Ρωσία και δεν θέλουν η Ρωσία να τους ξεριζώσει ένα τμήμα του εδάφους τους θα πρέπει να είναι πλήρη μέρη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την διάρκεια της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Μπουλμποάκα της Μολδαβίας.

«Δεν υπάρχουν παρά δύο εναλλακτικές σε αυτό: είτε ένας ανοικτός πόλεμος, είτε μία ανεξέλεγκτη ρωσική κατοχή», συνέχισε ο Ζελένσκι, καθώς τόσο η Ουκρανία, όσο και η Μολδαβία έχουν τμήματα της επικράτειάς τους υπό ρωσική επιρροή.

Κάθε φορά που προετοιμάζουμε και λαμβάνουμε αποφάσεις για το καλό της Ευρώπης μας, για το καλό των αξιών μας, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε αμφιβολία που εκδηλώνουμε είναι μία τάφρος που η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταλάβει (...), κάθε αμφιβολία φέρνει περισσότερη ανασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Μπέρμποκ: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δεχθεί νέα μέλη που βρίσκονται στη μέση ενός πολέμου

Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή σε νέα μέλη, όμως στη συμμαχία δεν μπορεί να ενταχθεί μια χώρα που βρίσκεται στη μέση ενός πολέμου, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ παραμένει σε ισχύ, όμως ταυτόχρονα είναι σαφές πως δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένταξη νέων μελών τα οποία βρίσκονται στη μέση ενός πολέμου», δήλωσε η Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο.

Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε από την πλευρά του κατά την ίδια συνάντηση στη Νορβηγία πως πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στην Ουκρανία αναφορικά με την επιδίωξή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά δήλωσε επίσης σήμερα πως το ΝΑΤΟ χρειάζεται να σκεφτεί τι είδους εγγυήσεις ασφαλείας μπορεί να δώσει στην Ουκρανία.

Ουκρανίαειδήσεις τώραΒολοντιμίρ Ζελένσκι