ΟΗΕ: Σοβαρός κίνδυνος υποσιτισμού εκατοντάδων χιλιάδων Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές - Επείγουσα έκκληση για διεθνής υποστήριξη
NewsroomΕκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι Ροχίνγκια που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στο Μπανγκλαντές μπορεί να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο υποσιτισμού ύστερα από δεύτερη περικοπή της βοήθειας σε τρόφιμα που λαμβάνουν, προειδοποιούν ειδικοί του ΟΗΕ.
Κενό 56 εκατομμυρίων δολαρίων στη χρηματοδότηση ανάγκασε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ να εφαρμόσει τις μειώσεις χθες, Πέμπτη. Έπειτα από αυτό η αξία των μερίδων που παρέχονται στους πρόσφυγες Ροχίνγκια μειώνεται σε 8 δολάρια μηνιαίως, δηλαδή σε 27 σεντς την ημέρα.
Τον Μάρτιο, η αξία των μερίδων μειώθηκε από 12 δολάρια σε 10 το μήνα, δήλωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Μπανγκλαντές Γκουέν Λιούις.
«Η διατροφή και οι συνέπειες για την υγεία θα είναι καταστροφικές, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά και τους πιο ευάλωτους στην κοινότητα. Απευθύνουμε επειγόντως έκκληση για διεθνή υποστήριξη», σημείωσε.
Οι συνέπειες των περικοπών αυτών είναι επίσης «καταστροφικά προβλέψιμες», δήλωσαν τρεις από τους ειδικούς που έχουν διοριστεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και παρακολουθούν την κατάσταση.
Οι Τομ Άντριους, Μάικλ Φάχρι και Ολίβιε Ντε Σούτερ απηύθυναν έκκληση στους δωρητές να παρέχουν επαρκείς πόρους για να αποκατασταθούν οι μερίδες πλήρως.
«Ο αντίκτυπος στους Ροχίνγκια θα είναι σοβαρός και μακροπρόθεσμος, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των παιδιών και διαλύοντας τις ελπίδες των μελλοντικών γενεών», σημείωσαν οι τρεις ειδικοί.
«Ευάλωτοι πληθυσμοί, στους οποίους περιλαμβάνονται οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν, έφηβα κορίτσια και παιδιά κάτω των πέντε ετών θα υποστούν το βάρος των περικοπών και θα εκτεθούν περαιτέρω στην εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση», τόνισαν.
Το Μπανγκλαντές φιλοξενεί πάνω από 1 εκατομμύριο μουσουλμάνους Ροχίνγκια που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις διώξεις στη γειτονική Μιανμάρ. Από αυτούς σχεδόν 750.000 διέσχισαν τα σύνορα ύστερα από στρατιωτική επιχείρηση που εξαπολύθηκε τον Αύγουστο του 2017.
Οι κυβερνήσεις προσέφεραν «ισχυρή ρητορική υποστήριξη» για τους Ροχίνγκια, αλλά δεν συνεισέφεραν στην ανθρωπιστική υποστήριξη στο Μπανγκλαντές, είπαν επίσης οι ειδικοί.
«Τα κράτη αυτά θα πρέπει τώρα να βγάλουν τα μπλοκ επιταγών τους και να εργαστούν για βιώσιμες λύσεις. Είναι ώρα τα λόγια να συνοδεύονται από πράξεις», κατέληξαν.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά