Κόσμος | 07.06.2023 21:00

Απόκοσμες εικόνες: «Πνίγηκε» η Νέα Υόρκη από τους καπνούς που προκαλούν τεράστιες φωτιές στον Καναδά

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Ο καπνός από εκατοντάδες φωτιές που καίνε στον Καναδά έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης, καθώς η αμερικανική μεγαλούπολη έχει «πνιγεί» στην κυριολεξία. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε συναγερμό για την ποιότητα του αέρα στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια ώρα μεγάλα τμήματα της Νέας Υόρκης έχουν γεμίσει καπνούς, με τις εικόνες να είναι απόκοσμες.

Οι αξιωματούχοι υγείας καλούν τους κατοίκους της περιοχής να περιορίσουν τις υπαίθριες δραστηριότητες την Τετάρτη, καθώς η ποιότητα του αέρα αναμένεται να παραμείνει σε «ανθυγιεινά» έως «πολύ ανθυγιεινά» επίπεδα χωρίς βελτίωση το νωρίτερο μέχρι την Πέμπτη.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά μετακινείται στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον περασμένο μήνα. Οι πιο πρόσφατες πυρκαγιές κοντά στο Κεμπέκ καίνε για τουλάχιστον αρκετές ημέρες.

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι πιθανό να υπάρχουν θολός ουρανός, μειωμένη ορατότητα και οσμή καμένου ξύλου και ότι ο καπνός θα παραμείνει για μερικές ημέρες στις βόρειες πολιτείες.

«Δεν είναι ασυνήθιστο για εμάς να έχουμε καπνό από πυρκαγιά στην περιοχή μας. Είναι πολύ τυπικό όσον αφορά τον βορειοδυτικό Καναδά», δήλωσε ο Ντάρεν Όστιν, μετεωρολόγος και ανώτερος ειδικός για την ποιότητα του αέρα στο Rhode Island Department of Environmental Management. Όμως, συνήθως, ο καπνός βρίσκεται στον ουρανό και δεν έχει επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων, είπε.

Έκκληση του δημάρχου: «Μείνετε μέσα»

Ο «ανθυγιεινός» αέρας και οι συνθήκες καπνού αναμένεται να παραμείνουν στους πέντε δήμους της Νέας Υόρκης μέχρι την Κυριακή, καθώς ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς προέτρεψε χθες, Τρίτη, τους Νεοϋορκέζους με προβλήματα καρδιάς ή αναπνοής να «περιορίσουν τις υπαίθριες δραστηριότητες στα απολύτως απαραίτητα».

Πολύ χειρότερη από το Νέο Δελχί η ατμόσφαιρα

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς μια αμυδρή πορτοκαλί ομίχλη εγκαταστάθηκε στην πόλη, η Νέα Υόρκη είχε ξεπεράσει κατά πολύ τα επίπεδα ρύπανσης του Νέου Δελχί της Ινδίας και η ποιότητα του αέρα της χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνη», σύμφωνα με την ιστοσελίδα IQair, η οποία παρακολουθεί τα επίπεδα ρύπανσης.

Η χειρότερη ποιότητα αέρα από τη δεκαετία του 1980

Ο δείκτης ποιότητας του αέρα έφτασε στο εκπληκτικό 342 το απόγευμα της Τετάρτης, πολύ χειρότερο από το 190 του Νέου Δελχί και τον κανονικό δείκτη 100 για τη Νέα Υόρκη. Ο αέρας ήταν ο χειρότερος από τη δεκαετία του 1980, ακόμη και μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, είπαν οι μετεωρολόγοι.

«Θα είμαστε σε αυτό το ίδιο μοτίβο καιρού μέχρι σήμερα, και αύριο επίσης», δήλωσε ο μετεωρολόγος του Fox Weather Stephen McCloud στην The Post. «Μέχρι το βράδυ της Κυριακής θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε βελτίωση καθώς ένα νέο σύστημα καταιγίδων από τα δυτικά πλησιάζει και αρχίζει να απομακρύνει αυτό το σύστημα καταιγίδων».

«Μόλις αυτό το σύστημα καταιγίδων από τα δυτικά αρχίσει να εισέρχεται, θα αλλάξει την κατεύθυνση του ανέμου. Μόλις αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου, ο καπνός δεν θα μπορεί να κατέβει σε μέρη του βορειοανατολικού και του μέσου Ατλαντικού», πρόσθεσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φωτιάφωτιά τώραπυρκαγιάΝέα ΥόρκηΚαναδάςειδήσεις τώρα