Συγκλονιστικό βίντεο από την πλημμυρισμένη Χερσώνα: Συνεργείο του BBC εγκαταλείπει άρον – άρον την πόλη εν μέσω βομβαρδισμών
NewsroomΤον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που δείχνει δημοσιογράφους του BBC να εγκαταλείπουν άρον άρον την πλημμυρισμένη Χερσώνα, όταν ακούγεται ένας εκκωφαντικός θόρυβος.
Οι δημοσιογράφοι του BBC βρέθηκαν στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφή του φράγματος Καχόφκα, προκειμένου να μιλήσουν με κατοίκους.
Ξαφνικά ακούγεται ένας εκκωφαντικός θόρυβος και τόσο οι συνεντευξιαζόμενοι όσο και το συνεργείο τρέχουν για να σωθούν. Τελικά, ο δημοσιογράφος και ο εικονολήπτης μπαίνουν στο όχημα και εγκαταλείπουν την περιοχή.
Τουλάχιστον 29 κοινότητες έχουν πλημμυρίσει
Δύο εικοσιτετράωρα μετά την καταστροφή του φράγματος τουλάχιστον 29 κοινότητες έχουν πλημμυρίσει. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη επιχειρήσεις εκκένωσης από τις ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις. Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε χθες 17.000 κατοίκους κι ότι περίπου 40.000 είναι αυτοί που κινδυνεύουν.
«Δεν έχουμε πλέον σπίτι. Το νερό το κάλυψε μέχρι τη στέγη. Δεν βλέπουμε ούτε τη στέγη», είπε ο 46χρονος Ντμίτρι Μέλνικοφ, βγαίνοντας από ένα αμφίβιο όχημα μαζί με τα πέντε παιδιά του. «Όλη αυτή η ζώνη είναι τώρα κάτω από το νερό. Η στάθμη είναι πάνω από το επίπεδο του ισογείου», είπε, κρατώντας από το χέρι τη μικρή κόρη του.
Η καταστροφή, την Τρίτη, του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόφκα, στον ποταμό Δνείπερο, προκάλεσε πλημμύρες τόσο στην πλευρά που ελέγχεται από την Ουκρανία –όπου βρίσκεται η πόλη της Χερσώνας– όσο και στα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη, στη δεξιά όχθη. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή και προχωρούν σε εκκενώσεις.
Σε ένα εικοσιτετράωρο ανέβηκε πέντε μέτρα η στάθμη του νερού
Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα νερά του Δνείπερου ανέβηκαν κατά πέντε μέτρα και η στάθμη μπορεί να ανέβει και άλλο εντός της ημέρας.
Αστυνομικοί, διασώστες και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί για να απομακρύνουν τους κατοίκους, κυρίως τους πολλούς ηλικιωμένους που έχουν απομείνει στην περιοχή, καθώς και τα ζώα συντροφιάς. Κάποιοι κάτοικοι της Χερσώνας πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και βούτηξαν στα νερά. Ένας άνδρας προτίμησε να κάνει κουπί ανεβασμένος σε ένα φουσκωτό στρώμα θαλάσσης.
Η Ναταλία Κορτζ, 68 ετών, χαμογελάει καθώς αποβιβάζεται, ξυπόλυτη και βρεγμένη, σε στέρεο έδαφος, με τη βοήθεια των διασωστών. «Όλα μου τα υπάρχοντα είναι κάτω από το νερό. Το ψυγείο πλέει, ο καταψύκτης, τα πάντα», αφηγήθηκε.
Η ηλικιωμένη γυναίκα αναγκάστηκε να κολυμπήσει για να φύγει από το σπίτι της. Τα πόδια της είναι γδαρμένα, τα χέρια της τρέμουν από το κρύο. «Συνηθίσαμε τους βομβαρδισμούς αλλά αυτή είναι μια φυσική καταστροφή, ένας πραγματικός εφιάλτης» συνέχισε, εκφράζοντας φόβους για τα ζώα της, δυο σκύλους και μια γάτα, που άφησε πίσω αφού δεν μπορούσε να τα σώσει μόνη της.
«Οι κάτοικοι στις παρόχθιες περιοχές μας ενημερώνουν για την τοποθεσία όπου βρίσκονται, εάν είναι δυνατόν και εμείς τους παραλαμβάνουμε», εξηγει ο Σέρχι, ένας αστυνομικός 38 ετών που συμμετέχει στον συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης.
Η Σβετλάνα Αμπράμοβιτς, 56 ετών, οργανώνει τη διάσωση 22 κατοίκων που έχουν εγκλωβιστεί σε ένα πενταώροφο κτίριο, το ισόγειο του οποίου πλημμύρισε. «Το νερό έφτασε χθες το βράδυ και, 18 ώρες μετά, πλημμύρισε το κτίριο και την αυλή. Το νερό μπήκε από τις πόρτες στα διαμερίσματα του ισογείου», είπε.
Κάποιοι από τους διασωθέντες χαμογελούν όταν φτάνουν σε ασφαλείς περιοχές, άλλοι τρέμουν και κλαίνε. Σχεδόν δεν αντιδρούν όταν ακούγεται η σειρήνα που ειδοποιεί για αεροπορικούς βομβαρδισμούς, αφού η Χερσώνα βομβαρδίζεται πολύ συχνά από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Εκεί, έχει νερά. Εδώ, εκρήξεις», λέει η Σβετλάνα. Ο Ντμίτρι, από την πλευρά του, αδιαφορεί για τους βομβαρδισμούς, λέει ότι έχει συνηθίσει. Αποφάσισε όμως να φύγει από την πόλη.
«Είμαστε εδώ από την αρχή του πολέμου, ζήσαμε την κατοχή (σ.σ. της πόλης από τους Ρώσους). Αλλά τώρα δεν έχουμε πλέον σπίτι, δεν έχουμε τίποτα, ούτε δουλειά. Δεν θέλουμε να φύγουμε, αλλά τι να κάνουμε;» εξηγεί. Πολλοί ωστόσο προτιμούν να παραμείνουν στη Χερσώνα και στα γειτονικά χωριά, ελπίζοντας ότι η στάθμη του νερού θα υποχωρήσει.
Ο Σέρχι Τροφίμοφ, 34 ετών, εθελοντής στην ανθρωπιστική οργάνωση Proliska, εργάζεται από το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό, βοηθώντας τους ανθρώπους να βρουν μεταφορικό μέσο. «Θέλουν να περιμένουν μέχρι να πέσει η στάθμη, για αυτόν δεν θέλουν να πάνε πολύ μακριά. Θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους το συντομότερο δυνατόν», είπε.
- Θλίψη και οργή για το θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη: 3 κλήσεις στο ΕΚΑΒ μέχρι να έρθει ασθενοφόρο – Τι καταγγέλλει συγγενής της κοπέλας
- Ανατίναξη φράγματος στην Ουκρανία: Τεράστιες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις – Από καταστροφή της πανίδας έως αλλαγή στο μικροκλίμα.
- Κρήτη: Η πρώτη κατάθεση της 36χρονης που δέχθηκε δεκάδες μαχαιριές από τον σύντροφό της - «Δεν προηγήθηκε κανένας καυγάς»
- Έρχονται διώξεις κατά ΜΚΟ: Πώς «ξέπλεναν» μαύρο χρήμα - Έβαζαν για διαχειριστές ακόμα και νεκρούς - Στο στόχαστρο 100 οργανώσεις
- Σοβαρό τροχαίο ατύχημα για τη Χριστίνα Σούζη στην Κηφισίας: Αναποδογύρισε το αυτοκίνητο που επέβαινε η μετεωρολόγος
- ΑΕΠ: Ανάπτυξη 2,1% στο α' τρίμηνο - Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα