Κόσμος|14.06.2023 19:56

Air Defender 2023: Στον ουρανό της Γερμανίας τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ - Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Με αεροσκάφη έχει γεμίσει ο εναέριος χώρο της Γερμανίας, καθώς από τις 12 Ιουνίου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ, η «Air Defender 2023» που θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουνίου. Σε αυτή συμμετέχουν 25 κράτη-μέλη της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η άσκηση -την οποία η Γερμανία άρχισε να σχεδιάζει το 2018- βασίζεται σε ένα σενάριο συλλογικής άμυνας, γνωστό και ως σενάριο του άρθρου 5, στο οποίο οι Σύμμαχοι αναπτύσσουν τις αεροπορικές τους δυνάμεις στη Γερμανία για να πολεμήσουν εναντίον υβριδικών δυνάμεων κατοχής από έναν φανταστικό αντίπαλο.

Σε συντονισμένες συνδυασμένες επιχειρήσεις, οι συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις αποδεικνύουν ότι είναι σε θέση να υπερασπιστούν το έδαφος του ΝΑΤΟ με ταχεία και αποφασιστική δράση. Στις επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας της άσκησης συμμετέχουν σχεδόν 10.000 άτομα προσωπικό και περισσότερα από 250 αεροσκάφη από 25 κράτη και το ΝΑΤΟ.

Οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ που αναπτύσσονται στη Γερμανία είναι κυρίως μονάδες της Αεροπορικής Εθνοφρουράς από 35 Πολιτείες των ΗΠΑ. Ο κύριος όγκος των δυνάμεων που συμμετέχουν επιχειρεί από τρεις βάσεις της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας και άλλες πετούν από τις εγχώριες βάσεις τους.

Το Air Defender 23 επιδεικνύει τη διατλαντική αλληλεγγύη μέσω της ορατής συμβολής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων. Η ικανότητα της Γερμανίας να υποδέχεται και να φιλοξενεί μεγάλα αποσπάσματα αεροσκαφών στα αεροδρόμιά της επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της αμερικανικής έννοιας Agile Combat Employment, διευκολύνοντας τις βραχυπρόθεσμες αποστολές και τις αποστολές «out-and-back». Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το Air Defender είναι μια σημαντική επίδειξη της Αποτροπής και της Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ευρω-Αλταντική περιοχή, η οποία πρόκειται να καθησυχάσει τους πληθυσμούς για τη συμμαχική συνοχή και δέσμευση.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της γερμανικής αεροπορίας, αντιστράτηγο Gerhartz, η Γερμανία - σχεδιάζοντας, οργανώνοντας και διεξάγοντας το Air Defender 2023 - ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις για ανάληψη μεγαλύτερης ευθύνης στον παγκόσμιο τομέα της ασφάλειας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΑΤΟμαχητικά αεροσκάφηΓερμανίαειδήσεις τώρα