«Από την Ουκρανία με αγάπη»: Η ελίτ ομάδα των Ουκρανών που χτυπά τους Ρώσους με drones στο σκοτάδι
NewsroomΣε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, ένας Ουκρανός πιλότος drone εστιάζει όλη του την προσοχή στο χειριστήριο που κρατάει στα χέρια του. Ο χώρος που βρίσκεται δεν έχει τοίχους και παρέχει στον ίδιο και στη μονάδα του ελάχιστη κάλυψη μέσα στη σκοτάδι. Η μικρή οθόνη που είναι πάνω από το τηλεχειριστήριο του στρατιώτη, η μόνη πηγή φωτός που επιτρέπεται, φωτίζει το διαπεραστικό του βλέμμα, ενώ το drone που χειρίζεται, χιλιόμετρα μακριά, απέχει λίγα λεπτά από το να ρίξει 16 κιλά από εκρηκτικά σε ρωσική θέση.
«Αυτή τη στιγμή την αποκαλούμε ‘’από την Ουκρανία με αγάπη’’», λέει ο ανώτερος αξιωματικός του, στο CNN που κατέγραψε την μυστική επιχείρηση.
Το μυστικό αυτό νυχτερινό χτύπημα πραγματοποιείται από μια επίλεκτη μονάδα που αποτελείται από μέλη της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) - και της αστυνομίας της χώρας.
Η επιχείρηση πήρε το πράσινο φως αφού ο ουκρανικός στρατός ανέφερε πως υπάρχει μια θέση από την οποία οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευαν πυραύλους Kornet, που χτυπούσαν τα άρματα μάχης και τα στρατεύματά τους.
«Μάθαμε για αυτόν τον στόχο σχετικά πρόσφατα, ανακαλύφθηκε κυριολεκτικά σήμερα», λέει στο CNN ανώτερος αξιωματικός της SBU, ο οποίος χρησιμοποιεί το διακριτικό Bankir.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η μονάδα αυτή πέρασε ώρες για να εντοπίσει πιθανές νυχτερινές τοποθεσίες για την αποστολή της, καθώς και για να υπολογίσει τις ακριβείς συντεταγμένες του στόχου της.
Η προετοιμασία περιλαμβάνει πτήση drones που παρακολουθούν τις ρωσικές θέσεις, ενώ στηρίζονται από άλλες ουκρανικές μονάδες, μέχρι να έχουν καθαρή εικόνα του στόχου τους.
«Η έρευνά μας αποκάλυψε τη θέση βολής του εχθρού, η οποία χρησιμοποιείται για την καταστροφή του εξοπλισμού των αμυντικών δυνάμεων της Ουκρανίας» εξηγεί ο Bankir. «Θα καταστραφεί σήμερα», λέει στο αμερικανικό δίκτυο.
Πριν από την επίθεση με drones τα μέλη αυτής της ομάδας οδηγούν στο απόλυτο σκοτάδι, σβήνοντας τους προβολείς των οχημάτων τους. Βλέπουν μόνο από τα γυαλιά νυχτερινής όρασης και φτάνουν σε ένα καθορισμένο σημείο εκτόξευσης.
«Προσπαθούμε, αγωνιζόμαστε», λέει ο Bankir. «Αυτό πρέπει να συμβεί κάτω από οποιεσδήποτε τις συνθήκες».
Όπως περιγράφει το CNN αφού κρύψουν τα οχήματά τους, περπατούν μερικές εκατοντάδες μέτρα με τα πόδια, ενώ οι ουκρανικές και οι ρωσικές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά.
Βασιζόμενοι μόνο στο κόκκινο φως - το οποίο, όπως λένε, είναι πιο δύσκολο να εντοπίσουν τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από μακριά - φωτίζουν το δρόμο τους.
«Πάμε, πάμε, πάμε», λέει ένας στρατιώτης. Οι υπόλοιποι τρέχουν για να καλυφθούν.
Όλα είναι προσεκτικά χορογραφημένα για να κρύψουν τα ίχνη τους και να εγγυηθούν ότι η θέση τους παραμένει κρυμμένη από τους Ρώσους, ενώ πραγματοποιούν το χτύπημά τους.
Βρίσκουν ένα σημείο και ξεκινούν να ετοιμάζουν drone και τα εκρηκτικά που θα ρίξουν στη ρωσική θέση.
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει φορτίο έως και 45 κιλά, ωστόσο στις εικόνες που τράβηξε το CNN, φτιάχνουν ένα αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό- χρησιμοποιώντας ένα βλήμα που άφησαν πίσω τους οι ρωσικές δυνάμεις όταν αποχώρησαν από τη Χερσώνα.
«Εκτυπώσαμε με 3D τα πτερύγια, και αυτός ο σωλήνας είναι από ένα κατάστημα σιδηρικών», εξηγεί ένας ανώτερος αξιωματικός καθώς οι άνδρες του φτιάχνουν τον μηχανισμό.
«Τώρα ολοκληρώνουμε την προετοιμασία μας. Η βόμβα είναι έτοιμη και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε», περιγράφει.
Τέτοιου είδους νυχτερινές αποστολές έχουν μέχρι στιγμής αποτελέσει καθοριστικό χαρακτηριστικό των αρχικών σταδίων της αντεπίθεσης της Ουκρανίας, ιδίως στο νότιο τμήμα της χώρας. Τα ουκρανικά πλήγματα μπορούν να ταρακουνήσουν τα κτίρια μέχρι και πόλη Ζαπορίζια και οι εκρήξεις τους φωτίζουν τον ουρανό, παρά το γεγονός ότι η πόλη απέχει περίπου 48 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου.
Γιατί η Ουκρανία κάνει νυχτερινές επιθέσεις
Η Ουκρανία κρατάει χαμηλό τόνο σχετικά με την αντεπίθεση και είναι πιο επιφυλακτική όταν πρόκειται για τις τακτικές λεπτομέρειες των επιχειρήσεων κατά μήκος των μετώπων. Ωστόσο, στη ρωσική πλευρά, το Κίεβο έχει ένα σαφές πλεονέκτημα σε αυτή την περιοχή.
«Γιατί γίνεται νύχτα ο πόλεμος; Είναι τόσο καθαρά όσα την ημέρα» γράφει ο Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ Βλαντιμίρ Σλάντκοφ στο κανάλι του στο Telegram. «Ο δυτικός εξοπλισμός διαθέτει εξαιρετική νυχτερινή οπτική», σημειώνει.
Την ίδια άποψη έχει και ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της διοίκησης της Ζαπορίζια, Βλαντίμιρ Ρογκόφ.
«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι (για τους οποίους η Ουκρανία επιτίθεται τη νύχτα)», αναφέρει στο Telegram. «Ο πρώτος είναι για να μειωθεί η αποτελεσματικότητα της αεροπορίας μας, ο δεύτερος είναι για να αποφύγουν απώλειες από ακριβή χτυπήματα από τα drone καμικάζι της 42ης μεραρχίας μας και ο τρίτος είναι για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα πλεονεκτήματα της χρήσης του εξοπλισμού και των μέσων που τους προμηθεύει η Δύση».
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ προμηθεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις με τεχνολογία νυχτερινής όρασης τουλάχιστον από το 2018, η οποία δεν είναι συνήθως διαθέσιμη στους περισσότερους Ρώσους στρατιώτες.
Τα τεθωρακισμένα οχήματα που δόθηκαν πρόσφατα - όπως τα άρματα μάχης Leopard 2 και τα οχήματα μάχης πεζικού M2 Bradley - διαθέτουν επίσης προηγμένες δυνατότητες νυχτερινής όρασης, στις περισσότερες περιπτώσεις καλύτερες από εκείνες που διαθέτει ο παλιός σοβιετικός εξοπλισμός που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις.
Ένα επιτυχημένο χτύπημα
Καθώς το ουκρανικό drone πλησιάζει τον στόχο του, η αποστολή εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της. Το drone είναι θορυβώδες και μόλις πλησιάσει τους στρατιώτες της Μόσχας, θα είναι σε θέση να το ακούσουν, ακόμη και αν δεν μπορούν να το δουν.
Στιγμές αργότερα, τα μηνύματα που υποκλέπτει η SBU της Ουκρανίας αποκαλύπτουν ότι οι στρατιώτες της Μόσχας το έχουν καταλάβει. «Εντοπίστηκε εχθρικό πουλί», γράφει ένας στρατιώτης. «Κατάλαβα» απαντά ένας άλλος.
Γνωρίζοντας ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος κινείται από πάνω τους οι Ρώσοι στρατιώτες θα προσπαθήσουν να το καταρρίψουν. «Το πυροβολούν», λέει ο αξιωματικός της αστυνομίας με τον κωδικό όνομα Marat. «Δεν μπορούν να δουν το drone, αλλά πυροβολούν προς τον ήχο», επισημαίνει.
Η ειδική ομάδα αναμένει οι ρωσικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να τους εξουδετερώσουν, εκτοξεύοντας φωτοβολίδες στον αέρα για να φωτίσουν ολόκληρη τη γύρω περιοχή.
«Προσπαθούν να δουν κάθε ανωμαλία και η παρουσία μας εδώ, τώρα, είναι μια ανωμαλία. Αν έχουν μια καθαρή εικόνα της περιοχής αυτής, θα δουν ότι κάτι έχει αλλάξει. Εμφανίστηκαν αυτοκίνητα, υπήρξε κάποια κίνηση», εξηγεί ο Marat. «Αν μας δουν, θα προσπαθήσουν να μας πιάσουν».
Ευτυχώς, σε αυτή την περίπτωση, η μονάδα δεν εντοπίστηκε, αλλά υπήρξαν φορές που δέχτηκαν βαριά πυρά από την πλευρά των Ρώσων.
«Συμβαίνει πολύ συχνά», λέει ο Marat. Επομένως, προσπαθούμε να αλλάζουμε κάθε φορά τον τόπο εκτόξευσης, την ώρα, τη συχνότητα του ραδιοφωνικού σήματός μας», υπογραμμίζει.
Λόγω του σχολαστικού σχεδιασμού έχουν χάσει μόνο τέσσερα drones από την έναρξη του πολέμου- πολύ λιγότερα από άλλες μονάδες – ενώ δεν έχουν χάσει και κανένα μέλος της επίλεκτης ομάδας.
«Η ασφάλεια της ομάδας έρχεται πρώτη, έπεται η ασφάλεια του drone», λέει ο αξιωματικός.
Αφού το drone επιτύχει τον στόχο του, η προσοχή των στρατιωτών εστιάζει στο να επιστρέψει το drone βάση, ελπίζοντας να αποφύγει την ρωσική αεράμυνα.
«Επιστρέφει τώρα», λέει ο πιλότος στο βίντεο. «Ταξιδεύει με ταχύτητα 14 μέτρων ανά δευτερόλεπτο».
Λίγα λεπτά αργότερα είναι τελικά εκτός κινδύνου. «Θέλω ένα τσιγάρο», λέει ο πιλότος αναστενάζοντας ανακουφισμένος.
Μόλις προσγειωθεί το drone, η μονάδα μαζεύει τα υπάρχοντά της και απομακρύνεται, χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος της παρουσίας της. Το υλικό που καταγράφηκε την επόμενη ημέρα από το drone αποκαλύπτει τον κατεστραμμένο στόχο.
Οι στρατιώτες λένε πως η δουλειά τους δεν έχει τελειώσει ακόμα, τουλάχιστον όχι όσο οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν στην Ουκρανία.
«Θέλουμε να εκδικηθούμε για όλα τα κακά που μας έχουν κάνει», τονίζει ο Bankir.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή