Ποιοι ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά της διακοπής των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας
NewsroomΚατά της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Ποταμιού, στη συζήτηση για την υιοθέτηση ψηφίσματος στο Στρασβούργο, με το οποίο η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών (370 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 143 αποχές), ζητά από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να αναστείλουν τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου καταγγέλλει τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, λέγοντας ότι «ο κ. Βέμπερ και φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, στράφηκε για μια ακόμη φορά κατά των συμφερόντων της Ελλάδας, προτείνοντας τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αντίθετα με την στρατηγική που ακολουθεί η Ελλάδα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες».
Αντίθετοι στη διακοπή των διαπραγματεύσεων, προσθέτει ο κ. Κούλογλου είναι και «επιφανείς τούρκοι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι μας συνέστησαν να μην κόψουμε τις γέφυρες με τη χώρα τους».
«Είναι θετικό», σημειώνει ο ίδιος «ότι η ευρωβουλευτής της ΝΔ που συμμετείχε στη ψηφοφορία κ. Σπυράκη, δεν ακολούθησε τον κ. Βέμπερ, αν και ψήφισε κατά της πρότασης της Αριστεράς για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων ΜΜΕ στη Τουρκία καθώς και την συνέχιση των επαφών σε ακαδημαϊκό επίπεδο ανάμεσα στα δύο μέρη».
«Θετικές» χαρακτηρίζει ο κ. Κούλογλου και τις αποφάσεις που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα «υπέρ της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, την καταδίκη των παραβιάσεων του εναερίου χώρου της Ελλάδας και των θαλάσσιων υδάτων της, το κάλεσμα της άρσης του casus belli και την αποδοκιμασία των ακραίων απόψεων που θέλουν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».
«Ευτυχώς οι προτάσεις του "φίλου της Ελλάδας" κ. Βέμπερ καταψηφίστηκαν», καταλήγει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος θεωρεί «λάθος» το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία . Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «το Ποτάμι με τον Μίλτο Κύρκο έδωσε τη μάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής (από τη δεκαετία του 1990) για να μην τερματιστεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας».
Στην παρέμβασή του, ο κ. Κύρκος τονίζει ότι πρόκειται για "δήθεν αναστολή αλλά ουσιαστικά οριστική διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» και κατηγορεί τον κ. Βέμπερ ότι «το θέλει εμφατικά» γιατί «θεωρεί ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ ό,τι και να κάνει».
Το ενδιαφέρον κάποιων, προσθέτει, περιορίζεται στις οικονομικές συναλλαγές και αναφέρεται στη «συμφωνία Siemens και DB ύψους 32 δισ. για τους τούρκικους σιδηρόδρομους», η οποία όπως λέει ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού «μας δείχνει το προνομιακό πεδίο σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας που κάποιοι οραματίζονται, χωρίς τα «ενοχλητικά» κριτήρια της Κοπεγχάγης».
Τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, θέλουν και άλλοι, προσθέτει, «ως τιμωρία του προέδρου Ερντογάν» για την απαράδεκτη παραβίαση του κράτους δικαίου. «Όμως όλοι οι δημοκράτες στην Τουρκία, μέσα και έξω από τις φυλακές, ο Καβαλά και ο Ντεμιρτάς από τα κελιά τους, το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών, όλα τα πολιτικά κόμματα σε μια σπάνια στιγμή σύμπνοιας ζητούν να μην σκοτώσουμε το ευρωπαϊκό όνειρο της χώρας τους».
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά