Κόσμος|21.06.2023 21:00

Ουκρανία: Επιπλέον 1,3 δισ. δολάρια βοήθεια, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Newsroom

Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν 1,3 δισ. δολάρια επιπλέον βοήθεια στην οικονομία της Ουκρανίας, κυρίως στις βασικές υποδομές, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν από το Λονδίνο όπου διεξάγεται διάσκεψη δωρητών για την εμπόλεμη χώρα.

«Όσο διάστημα η Ρωσία συνεχίζει να καταστρέφει, θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ανοικοδομηθεί: να ανοικοδομήσει ζωές, να ανοικοδομήσει τη χώρα, να ανοικοδομήσει το μέλλον της», τόνισε ο Μπλίνκεν.

Περίπου η μισή αμερικανική βοήθεια (520 εκατ. δολάρια) θα χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, ενώ 657 εκατ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για τον «εκσυγχρονισμό» των ουκρανικών σιδηροδρόμων, των λιμανιών, των συνόρων και «όλων των σημαντικών υποδομών που συνδέουν τη χώρα με την Ευρώπη», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός.

Τα υπόλοιπα χρήματα θα πάνε για τη στήριξη ουκρανικών επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση της διαδικασίας ψηφιοποίησης της ουκρανικής δημόσιας διοίκησης, κυρίως με στόχο «να παταχθεί η διαφθορά», πρόσθεσε ο ίδιος, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Ουκρανούς ηγέτες από τους οποίους ζήτησε να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής οι ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει περισσότερα από 20 δισεκ. δολάρια για να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία και ανάπτυξη και περισσότερα από 40 δισεκ. για τη στρατιωτική στήριξη της χώρας.

ΟυκρανίαΗΠΑειδήσεις τώρα