Κόσμος|22.06.2023 19:00

Υποβρύχιο στον Ατλαντικό: Βρέθηκαν συντρίμμια κοντά στην περιοχή έρευνας - «Τα αξιολογούμε», λέει η ακτοφυλακή των ΗΠΑ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Εξέλιξη της τελευταίας στιγμής καταγράφηκε στις δραματικές έρευνες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου Τitan που αγνοείται από τις αρχές της εβδομάδας στο βυθό του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα, η αμερικανική ακτοφυλακή αναφέρει ότι ένα πεδίο συντριμμιών ανακαλύφθηκε από τηλεχειριζόμενο όχημα κοντά στην περιοχή έρευνας για το υποβρύχιο.  

Οι αρχές «αξιολογούν τις πληροφορίες», ανέφεραν αξιωματούχοι στο Twitter. Πάντως δεν είναι σαφές αν το πεδίο αυτό των συντριμμιών συνδέεται με το εξαφανισμένο υποβρύχιο. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να διεξαχθεί συνέντευξη Τύπου όπου η ακτοφυλακή θα προχωρήσει σε ενημέρωση. 

Σημειώνεται πως στις έρευνες συνδράμει κι ένα τηλεκατευθυνόμενο μηχάνημα το οποίο «έφτασε στον πυθμένα της θάλασσας» και άρχισε να αναζητά το υποβρύχιο, σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή. «Το καναδικό σκάφος Horizon Arctic έχει αναπτύξει ένα ROV που έφτασε στον πυθμένα της θάλασσας και άρχισε την έρευνά του για το χαμένο υποβρύχιο», έγραψε στο Twitter η αμερικανική ακτοφυλακή.

«Το υποβρύχιο είναι σχεδιασμένο να αναδυθεί μετά από 24 ώρες»

Το υποβρύχιο Titan είχε σχεδιαστεί για να επιστρέφει στην επιφάνεια μετά από 24 ώρες, σύμφωνα με τον Aaron Newman, επενδυτή της OceanGate, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή με το σκάφος το 2021.

Το Titan κρατείται κάτω από το νερό από έρμα -βάρη που βοηθούν στη σταθερότητα ενός σκάφους- που έχουν κατασκευαστεί για να απελευθερώνεται αυτόματα το υποβρύχιο στην επιφάνεια μετά από 24 ώρες, δήλωσε ο Newman, σύμφωνα με το CNN. «Έχει σχεδιαστεί για να επανέλθει», δήλωσε.

Τα μέλη του πληρώματος ενημερώθηκαν ότι μπορούν να απελευθερώσουν το έρμα κουνώντας το πλοίο ή χρησιμοποιώντας μια αντλία πεπιεσμένου αέρα για να απελευθερώσουν τα βάρη, είπε ο Newman. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, είπε, οι γραμμές που ασφαλίζουν το έρμα είναι σχεδιασμένες να διαλύονται μετά από 24 ώρες για να το στείλουν αυτόματα πίσω στην επιφάνεια του ωκεανού.

Ποιοι είναι οι πέντε επιβαίνοντες

Το BBC, σε δημοσίευμά του, παρουσιάζει τα πέντε πρόσωπα και όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής.

Χάμις Χάρντινγκ

Ο 58χρονος Βρετανός εξερευνητής διευθύνει την Action Aviation, μια αντιπροσωπεία ιδιωτικών τζετ με έδρα το Ντουμπάι, και έχει πετύχει πολλά εξερευνητικά κατορθώματα.

Έχει επισκεφθεί πολλές φορές τον Νότιο Πόλο -μία φορά με τον πρώην αστροναύτη Μπαζ Όλντριν- και πέταξε στο διάστημα το 2022 με την πέμπτη επανδρωμένη με άνθρωπο πτήση της Blue Origin.

 

Κατέχει τρία παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου χρόνου παραμονής σε πλήρες βάθος ωκεανού κατά τη διάρκεια κατάδυσης στο βαθύτερο σημείο της Τάφρου των Μαριανών.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανέφερε στο Facebook ότι η αποστολή ήταν «πιθανότατα η πρώτη και μοναδική το 2023» λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο Νιουφάουντλαντ του Καναδά, απ' όπου ξεκινούν οι αποστολές.

Σαχζάντα και Σουλεμάν Νταούντ

Ο Βρετανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταούντ, 48 ετών, προέρχεται από μία από τις πλουσιότερες οικογένειες του Πακιστάν. Βρίσκεται στο υποβρύχιο με τον γιο του, Σουλεμάν, έναν 19χρονο φοιτητή.

Ζει με τη σύζυγό του, Κριστίν, και το άλλο του παιδί, την Αλίνα, στο Σέρμπιτον, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, αλλά η οικογένεια είχε μείνει για ένα μήνα στον Καναδά πριν από την κατάδυση.

Ο Σαχζάντα είναι αντιπρόεδρος του πακιστανικού ομίλου Engro Corporation, ο οποίος είναι μια μεγάλη εταιρεία λιπασμάτων.

Δουλεύει στο Ίδρυμα Dawood της οικογένειάς του, καθώς και στο Ινστιτούτο SETI -έναν ερευνητικό οργανισμό με έδρα την Καλιφόρνια που αναζητά εξωγήινη ζωή.

Ο Σαχζάντα είναι επίσης υπέρμαχος δύο φιλανθρωπικών οργανώσεων που ίδρυσε ο βασιλιάς Κάρολος - του British Asian Trust και του Prince's Trust International. Εκπρόσωπος του Παλατιού δήλωσε ότι ο βασιλιάς ζήτησε να ενημερώνεται πλήρως για την επιχείρηση διάσωσης και ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές του είναι με όλους όσους βρίσκονται στο πλοίο».

Πολ-Ανρί Ναργκελέ

Ο Ναργκελέ, 77 ετών, πρώην δύτης του γαλλικού ναυτικού, βρίσκεται επίσης στο σκάφος.

Με το παρατσούκλι «Mr Titanic», φέρεται να έχει περάσει περισσότερο χρόνο στο ναυάγιο από οποιονδήποτε άλλο εξερευνητή και ήταν μέλος της πρώτης αποστολής που το επισκέφθηκε το 1987, μόλις δύο χρόνια μετά την ανεύρεσή του.

Ο 77χρονος είναι διευθυντής υποβρύχιας έρευνας σε μια εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα του ναυαγίου του Τιτανικού.

Σύμφωνα με το εταιρικό προφίλ, ο Ναργκελέ έχει επιβλέψει την ανάκτηση χιλιάδων αντικειμένων του Τιτανικού, συμπεριλαμβανομένου του «μεγάλου κομματιού», ενός τμήματος του κύτους του πλοίου βάρους 20 τόνων.

Στόκτον Ρας

Ο Στόκτον Ρας, 61 ετών, είναι ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα ταξίδια του Τιτανικού, και η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται στο πλοίο.

Είναι έμπειρος μηχανικός, ο οποίος έχει σχεδιάσει στο παρελθόν ένα πειραματικό αεροσκάφος και έχει εργαστεί σε άλλα μικρά υποβρύχια σκάφη.

Ο Ρας ίδρυσε την εταιρεία το 2009, προσφέροντας στους πελάτες την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία του ταξιδιού σε βαθιά θάλασσα, και έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως το 2021 όταν άρχισε να προσφέρει ταξίδια στο σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού.

Για 250.000 δολάρια (195.600 λίρες Αγγλίας), η εταιρεία του προσφέρει στους επιβάτες την ευκαιρία να δουν από κοντά ό,τι έχει απομείνει από το διάσημο πλοίο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υποβρύχιο