Κόσμος|24.06.2023 02:07

Πόλεμος Wagner – Κρεμλίνου: Ο Πριγκόζιν κατηγορεί το στρατό ότι βομβάρδισε μισθοφορικά στρατόπεδα – Έρευνα από την FSB σε βάρος του

Newsroom

Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της οργάνωσης, στα μετόπισθεν του ουκρανικού μετώπου, προκαλώντας «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων».

«Πραγματοποίησαν πλήγματα, επιθέσεις με πυραύλους, στα στρατόπεδά μας. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του, υποσχόμενος να «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν, σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, από τον ίδιο τον Ρώσο υπουργό Άμυνας.

«Αυτοί που σκότωσαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν», είπε.

Κάλεσε δε τους Ρώσους, κυρίως τους στρατιώτες, να συμπαραταχθούν με τη Wagner. «Είμαστε 25.000 και θα εμείς θα βγάλουμε άκρη γιατί το χάος βασιλεύει στη χώρα (...) Οι στρατηγικές μας εφεδρείες είναι ολόκληρος ο στρατός και ολόκληρη η χώρα», είπε ο Πριγκοζίν πριν καλέσει "όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν μαζί μας» για «να δοθεί τέλος σε αυτή την αταξία». Το αφεντικό της Wagner είπε ότι ηγείται μιας «πορείας για δικαιοσύνη» και όχι ενός «πραξικοπήματος». 

Εξάλλου, σε βίντεο διάρκειας μισής ώρας στο Telegram, ο ιδρυτής της διαβόητης μισθοφορικής ομάδας Wagner, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν αντιμετώπιζε καμία άμεση απειλή από την Ουκρανία, όταν εισέβαλε τον Φεβρουάριο του 2022. «Δεν υπήρξε τίποτα το ασυνήθιστο στις 24 Φεβρουαρίου», δήλωσε, αναφερόμενος στην ημέρα που ο Πούτιν διέταξε την εισβολή. «Το υπουργείο Άμυνας προσπάθησε να εξαπατήσει τον πρόεδρο και την κοινωνία λέγοντας ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να μας επιτεθεί μαζί με όλο το μπλοκ του ΝΑΤΟ». «Για κάποιο λόγο, αυτή η ομάδα ηλιθίων νόμιζε ότι ήταν τόσο έξυπνη που κανείς δεν θα καταλάβαινε τι σχεδίαζε», πρόσθεσε.

«Είναι προβοκάτσια» λένε οι Ρώσοι και καλούν τη Wagner «να σταματήσει πριν να είναι αργά»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας άμεσα διέψευσε ότι βομβάρδισε θέσεις της Wagner. «Μηνύματα και βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Πριγκόζιν σχετικά με υποτιθέμενα "πλήγματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στα μετόπισθεν της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner" δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν μια προβοκάτσια», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της, η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB άνοιξε ποινική έρευνα κατά του αρχηγού της Wagner για «έκκληση σε ένοπλη στάση». «Οι δηλώσεις και οι πράξεις του Πριγκόζιν είναι στην πραγματικότητα κάλεσμα για να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στο έδαφος της Ρωσίας (...) Καλούμε τους μαχητές του ομίλου Wagner να μη διαπράξουν αυτό το ανεπανόρθωτο λάθος, να σταματήσουν τις βίαιες ενέργειές τους εναντίον του ρωσικού λαού, να μην εφαρμόσουν τις εγκληματικές και προδοτικές διαταγές του Πριγκόζιν και να λάβουν μέτρα για να συλληφθεί», ανέφερε ανακοίνωση της υπηρεσίας ασφαλείας..

Παράλληλα, ο ρώσος στρατηγός με επιρροή Σεργκέι Σουροβίκιν κάλεσε τους μαχητές της Wagner να «σταματήσουν» και να επιστρέψουν στους στρατώνες τους «πριν να είναι πολύ αργά», μετά το κάλεσμα του επικεφαλής τους, του Γεβγκένι Πριγκόζιν, να εξεγερθούν εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.

«Απευθύνομαι στους πολεμιστές και στους ηγέτες του ομίλου Βάγκνερ (...) Έχουμε το ίδιο αίμα, είμαστε πολεμιστές. Ζητώ να σταματήσετε (...) Προτού να είναι πολύ αργά, πρέπει να υπακούσετε στη βούληση και στις διαταγές του εκλεγμένου προέδρου της Ρωσίας», τόνισε ο στρατηγός Σουροβίκιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram από δημοσιογράφο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσίαστρατιώτεςειδήσεις τώραΜισθοφόροςΓεβγκένι Πριγκόζιν