Κόσμος|24.06.2023 17:55

Ροστόφ και Βορονέζ: Γιατί είναι σημαντικές για τη Ρωσία οι πόλεις που φέρονται να ελέγχουν οι μισθοφόροι της Βάγκνερ

Newsroom

Η Βάγκνερ, η ιδιωτική ομάδα μισθοφόρων που άλλαξε στρατόπεδο και επιτίθεται στις δυνάμεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυρίζεται ότι έχει θέσει υπό έλεγχο όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη - κλειδί Ροστόφ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καταλάβει και εγκαταστάσεις στο Βορονέζ.

Γιατί είναι σημαντικές για τη Ρωσία οι δύο πόλεις

Το Ροστόφ έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας, από την έναρξή του τον Φεβρουάριο του 2022 και είναι πολύ σημαντική για το Κρεμλίνο. Όπως αναφέρει το BBC, βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με πληθυσμό μόλις ένα εκατομμύριο κατοίκους, και στεγάζει το κύριο αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας.

Τα ρωσικά στρατεύματα σταθμεύουν συχνά στην πόλη αυτή πριν σταλούν στην Ουκρανία. Η περιφερειακή πρωτεύουσα αποτελεί επίσης σημαντικό κόμβο εφοδιασμού για τις παραδόσεις οπλισμού και καυσίμων.

Το Βορονέζ έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με του Ροστόφ. Η πόλη αυτή  βρίσκεται στα μισά της διαδρομής μεταξύ του Ροστόφ και της  Μόσχας και αποτελεί σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (ΥΠΕΘΑ) αναφέρει ότι τα στρατεύματα της Βάγκνερ έχουν ως στόχο να φτάσουν μέχρι τη Μόσχα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜόσχαΒάγκνερΓεβγκένι ΠριγκόζινΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσία