Κόσμος|25.06.2023 17:22

Ανταρσία Βάγκνερ: «Η προσπάθεια σταθεροποίησης στη Ρωσία μπορεί να διαρκέσει μήνες», λέει ο Μπλίνκεν

Newsroom

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή ότι ο συναγερμός που τέθηκε από την ανταρσία στη Ρωσία προκλήθηκε από μία απροσδόκητη πρόκληση απέναντι στην εξουσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από την εταιρεία ενόπλων μισθοφόρων της Βάγκνερ, ενώ υποστήριξε η προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης, θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες.

«Δεν έχουμε δει ακόμα την τελευταία πράξη»

Ο Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την ανταρσία ως «εσωτερικό ζήτημα» της Ρωσίας, και τόνισε ότι, «δεν έχουμε δει ακόμα την τελευταία πράξη αυτής της κρίσης». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το Reuters, σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους μαχητές της Βάγκνερ.

Πάντως, δημοσιεύματα σε New York Times και Washington Post, αναφέρουν ότι, ήδη, από τα μέσα Ιουνίου, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν πληροφορίες για ένοπλη δράση που σχεδίαζε ο Πριγκόζιν. Όπως αναφέρεται στην Post που επικαλείται ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο, υπήρχαν «αρκετές ενδείξεις για να μπορέσουμε να πούμε στην ηγεσία των ΗΠΑ ότι κάτι συμβαίνει». «Οπότε νομίζω ότι ήταν έτοιμοι για αυτό», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Δεν είναι σαφές σε ποια ακριβώς φάση οι ΗΠΑ έμαθαν για το σχέδιο Πριγκόζιν, ωστόσο, την Τετάρτη (21/06),  αξιωματούχοι πληροφοριών πραγματοποίησαν ενημερώσεις με αξιωματούχους της διοίκησης και της άμυνας στη Νέα Υόρκη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΡωσίαΗΠΑΑντονι ΜπλίνκενΒάγκνερΒλαντίμιρ ΠούτινΓεβγκένι Πριγκόζιν