Κόσμος|29.06.2023 19:49

«Βράζει» η Γαλλία μετά τον θάνατο του 17χρονου από πυρά αστυνομικού - 40.000 ένστολοι σε ετοιμότητα υπό τον φόβο άγριων επεισοδίων

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)
Γαλλία ταραχές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ (GALLERY)

Η Γαλλία προετοιμάζεται για μια τρίτη νύχτα βίαιων διαδηλώσεων μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός εφήβου από αστυνομικό με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών να ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να αναπτύξει 40.000 αστυνομικούς σε όλη τη χώρα την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων 5.000 στο Παρίσι, για να καταστείλει τυχόν αναταραχές.

Οι αρχές επιθυμούν να αποφύγουν την επανάληψη των σκηνών που διαδραματίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης, όταν αστυνομικά τμήματα, δημαρχεία και σχολεία πυρπολήθηκαν σε διάφορες πόλεις και περίπου 150 άτομα συνελήφθησαν.

Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Μάλιστα η δημοτική αρχή του Κλαμάρ, το οποίο βρίσκεται στα περίχωρα του Παρισιού, ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 06:00 (τοπική ώρα) για τις επόμενες τέσσερις νύχτες, λόγω των βίαιων επεισοδίων που έχει πυροδοτήσει ο θάνατος ενός 17χρονου από πυρά αστυνομικού.

Οι αναταραχές ξέσπασαν για πρώτη φορά την Τρίτη, λίγες ώρες μετά τον αστυνομικό έλεγχο στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός 17χρονου ονόματι Ναχέλ. Κατά τη διάρκεια μιας χαοτικής νύχτας, 40 αυτοκίνητα κάηκαν και 24 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές. Ο αστυνομικός κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και τέθηκε υπό κράτηση, μετέδωσε την Πέμπτη ο τηλεοπτικός σταθμός BFMTV.

Την Πέμπτη, περίπου 6.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το BFMTV, συμμετείχαν σε μια πορεία προς τιμήν του Ναχέλ με επικεφαλής τη μητέρα του στη Ναντέρ. Η εκδήλωση ήταν ως επί το πλείστον ειρηνική, αν και υπήρξαν κάποια βίαια επεισόδια σε ορισμένα σημεία της πορείας.

Πολλοί φορούσαν μπλούζες με την επιγραφή «δικαιοσύνη για τον Ναχέλ», ενώ άλλοι φώναζαν το σύνθημα. Κάποιοι εθεάθησαν να κρατούν πλακάτ που έγραφαν «η αστυνομία σκοτώνει».

Οι βίαιες σκηνές που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι ο θάνατος του Ναχέλ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίπεδο αναταραχών και ταραχών που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2005, όταν ο θάνατος δύο εφήβων που κρύβονταν από την αστυνομία πυροδότησε τρεις εβδομάδες ταραχών και ώθησε την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το σοκαριστικό βίντεο

Βίντεο με τους πυροβολισμούς στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο μετά το περιστατικό που έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης. Το βίντεο δείχνει δύο αστυνομικούς να στέκονται στην πλευρά του οδηγού μιας κίτρινης Mercedes AMG, ο ένας κοντά στην πόρτα και ο άλλος κοντά στον αριστερό μπροστινό προφυλακτήρα. Καθώς το αυτοκίνητο προσπαθεί να απομακρυνθεί, ο ένας αστυνομικός φαίνεται να πυροβολεί εξ' επαφής με το όπλο του.

Έντονες αντιδράσεις

Ο θάνατος του Ναέλ προκάλεσε τεράστια συναισθηματική φόρτιση στη Γαλλία, αντιδράσεις από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μακρόν ως τον αρχηγό της εθνικής ποδοσφαίρου της Γαλλίας Κιλιάν Μπαπέ και τον ηθοποιό Ομάρ Σι.

Βουλευτές και μέλη της γαλλικής κυβέρνησης τήρησαν χθες νωρίς το απόγευμα ενός λεπτού σιγή στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον έφηβο.

Αρχικά, πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία ανέφεραν πως αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε δυο μοτοσικλετιστές της και ο ένας πυροβόλησε.

Όμως βίντεο που κυκλοφόρησε κατόπιν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης –το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα μέσα ενημέρωσης επαλήθευσαν πως είναι αυθεντικό– εικονίζει τον έναν από τους δύο αστυνομικούς να σημαδεύει τον οδηγό με πιστόλι, κατόπιν να τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής όταν προσπαθεί να επιταχύνει, να φύγει. Στο βίντεο ακούγεται η φράση «θα φας σφαίρα στο κεφάλι», χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιος τη λέει. Το όχημα σταματά την πορεία του μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα, σ’ έναν στύλο. Το θύμα, ο Ναέλ, 17 ετών, υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη στον θώρακα.

Αυτές οι «σοκαριστικές εικόνες» δείχνουν αστυνομική «επέμβαση που προφανώς δεν συμμορφώνεται προς τους κανόνες εμπλοκής των δυνάμεων επιβολής της τάξης», έκρινε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, ενώ ο πρόεδρος Μακρόν καταδίκασε την «ανεξήγητη» και «ασυγχώρητη» πράξη του αστυνομικού.

Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της αστυνομίας στηλίτευσε τις δηλώσεις των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, επιμένοντας στο «τεκμήριο της αθωότητας». Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε την κινητοποίηση το βράδυ 2.000 αστυνομικών στο Παρίσι και στα περίχωρά του, 800 επιπλέον σε σύγκριση με την προηγουμένη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πυροβολισμοίδολοφονίαεπεισόδιαειδήσεις τώραΠαρίσιΔιαδηλώσειςΓαλλία