Σύνοδος Κορυφής: Μεγάλο αγκάθι το μεταναστευτικό – Συζητήσεις για δεύτερη ημέρα με την Ουγγαρία και την Πολωνία να επιμένουν στο μπλόκο
NewsroomΔεύτερη ημέρα σήμερα της Συνόδου Κορυφής των 27, και το φλέγον θέμα τους μεταναστευτικού αναμένεται να ξαναμπεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά τη χτεσινή άκαρπη 7ωρη συνεδρίαση καθώς οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας εξακολουθούν να μπλοκάρουν το τελικό κείμενο συμπερασμάτων.
Και οι δύο χώρες απαιτούν τώρα η υποδοχή αιτούντων άσυλο που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ να γίνεται σε εθελοντική βάση διαφωνώντας με την προσέγγιση της ΕΕ βάσει της οποίας προβλέπεται έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, και ένας μηχανισμός υποχρεωτικής αλληλεγγύης που υποχρεώνει τις χώρες δεύτερης γραμμής να καταβάλλουν 20.000 ευρώ κατά άτομο σε ταμείο της ΕΕ για κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη που δεν γίνεται αποδεκτός από άλλο κράτος-μέλος.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κατά την αποχώρησή του από τη σύνοδο αργά τη νύχτα, «η συμφωνία για το μεταναστευτικό ισχύει. Το θέμα δεν ήταν σήμερα η συμφωνία για το μεταναστευτικό, αλλά ότι δεν αρέσει στην Ουγγαρία και στην Πολωνία ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε το σύμφωνο. Είναι τόσο οργισμένοι με αυτό, ώστε λένε ότι... δεν θέλουμε κείμενο συμπερασμάτων τώρα».
Σημειώνεται ότι σήμερα οι ηγέτες θα συνεδριάσουν και πάλι στις 10:30 ώρα Ελλάδος με το μεταναστευτικό να βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι, ενώ θα συζητηθούν επίσης η Κίνα και η οικονομία.
12 δισ. για το μεταναστευτικό;
Οι ηγέτες και η Κομισιόν επιχείρησαν κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου να καταλήξουν στο ύψος του ποσού που θα χρειαστεί να καταβληθεί ώστε να αποτραπεί από τη μία πλευρά η παράνομη εισροή μεταναστών στην Ένωση και από την άλλη να διευκολυνθεί η νόμιμη είσοδός τους και μετεγκατάστασή τους σε χώρες της ΕΕ.
Ποσό άνω των 10 δισ. ευρώ προβλέπεται για όμορες χώρες της ΕΕ, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Τυνησία, ώστε να περιορίσουν τις αναχωρήσεις παράτυπων μεταναστών και να κρατήσουν στα εδάφη τους εκείνους που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα, καθώς και άλλα 2 δισ. για κράτη-μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία.
Η Γερμανία πίεσε να προστεθεί παράγραφος για μια «ανανέωση των σχέσεων» με την Τουρκία, ώστε, με αντάλλαγμα τη βελτίωση των διμερών εμπορικών δεσμών, να δέχεται πίσω η Άγκυρα αιτούντες άσυλο.
Το πιθανότερο είναι ούτε στις συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα το πρωί να κάνουν πίσω Ουγγαρία και Πολωνία, και ως εκ τούτου η Σύνοδος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί χωρίς να υιοθετηθούν κοινά συμπεράσματα για το μεταναστευτικό, ή να γίνει μια δήλωση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Mητσοτάκης: «Χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών»
Στην ανάγκη για πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών μεταναστών στάθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής που συνεδριάζει για το μεταναστευτικό.
Ο κ. Μητσοτάκης κατά τις ίδιες πηγές αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.
«Άδικη η στοχοποίηση του Λιμενικού για το ναυάγιο στην Πύλο»
Προσερχόμενος, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «αναμφίβολα, το πιο σημαντικό θέμα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική στα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου. Θέλω να χαιρετίσω την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την οποία η πατρίδα μας αναζητούσε εδώ και καιρό, καθώς αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση η αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά ολόκληρη την ήπειρο».
«Θέλω να τονίσω, για ακόμα μία φορά, τη μεγάλη σημασία που η πατρίδα μας αποδίδει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μία αποστολή, την οποία η ελληνική Πολιτεία, το Ελληνικό Λιμενικό, η Αστυνομία με τη συμπαράσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει επιτελέσει στο ακέραιο, μειώνοντας κατά 90% τις μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά.
Και αποδεικνύοντας ότι ναι, υπάρχει τρόπος να κατεδαφίσουμε τα δίκτυα των άθλιων διακινητών, οι οποίοι εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να μεταφέρουν κατατρεγμένους ανθρώπους σε βάρκες και πλοιάρια, τα οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να αποπλέουν από καμία απολύτως ακτή», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου λέγοντας πως είναι «άδικο να στοχοποιείται το Λιμενικό».
«Και με αφορμή το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι είναι απολύτως άδικο να στοχοποιείται από κάποιους ευρωπαϊκούς κύκλους το Ελληνικό Λιμενικό, το οποίο έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα και το οποίο έσπευσε και σε αυτό το ναυάγιο να προσφέρει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις υπηρεσίες του», συνέχισε.
«Όλη μας η ενέργεια θα πρέπει να κατευθύνεται προς την εξαφάνιση και την απόλυτη στοχοποίηση των άθλιων διακινητών. Αυτών, δηλαδή, οι οποίοι είναι και αποκλειστικά υπεύθυνοι για το γεγονός ότι άνθρωποι επιβιβάζονται, όπως είπα, σε πλοιάρια τα οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να πλέουν στη Μεσόγειο.
Από εκεί και πέρα, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και ζητήματα τα οποία αφορούν την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εγώ χαίρομαι που ως επανεκλεγείς Πρωθυπουργός της Ελλάδος συμμετέχω σε αυτή τη συζήτηση εποπτεύοντας μία εθνική οικονομία η οποία αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ γρηγορότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τέλος, επισήμανε πως:
«Θα εξακολουθούμε να επενδύουμε σε αυτή την πολιτική ανάπτυξης, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και κυρίως να αυξήσει τους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους, κυρίως τους χαμηλόμισθους, οι οποίοι και σήμερα έχουν ανάγκη τη στήριξή μας για να αντιμετωπίσουν την επίμονη ακρίβεια, η οποία εξακολουθεί και τους ταλανίζει, ειδικά στο ζήτημα των τροφίμων».
- «Γκάζι» για τις ιδιωτικοποιήσεις συγκοινωνιών: Παραχωρούνται τα λεωφορεία της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής
- Politico: Από τη Φιλανδία έως την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι στρέφονται προς τα δεξιά - Αναπόφευκτη η αναδιαμόρφωση της ΕΕ
- Μαρουσάκης: Στα δύο χωρίζεται η χώρα την Κυριακή - Πού αναμένονται μπουρίνια και πιο χαμηλές θερμοκρασίες
- Αλέξης Τσίπρας: Οι εχθροί τον χαρακτηρίζουν τοξικό και λαϊκιστή, οι φίλοι χαρισματικό. Η Ιστορία δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη
- ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,7% έως 3% το 2024 - Το μήνυμα Στουρνάρα για μεταρρυθμίσεις και κόκκινα δάνεια
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό