Κόσμος|30.06.2023 17:07

Σύνοδος Κορυφής: Πώς «ναυάγησε» η συμφωνία για το μεταναστευτικό - Τι αποφασίστηκε για Κίνα και Ουκρανία

Newsroom

Χωρίς συμπεράσματα για το μεταναστευτικό ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας μπλόκαραν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού, διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία που επετεύχθη στις αρχές Ιουνίου στο Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία (και όχι με ομοφωνία), για τη μεταρρύθμιση του Ασύλου και τον Υποχρεωτικό Μηχανισμό Αλληλεγγύης.

Μητσοτάκης: Δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα

«Είχαμε μια μακρά και δύσκολη συζήτηση για τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα λόγω της στάσης Πολωνίας και Ουγγαρίας. Θα γίνουν δηλώσεις από τον πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε για το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Συμφώνησαν για την Κίνα

Οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών ωστόσο υιοθέτησαν τα συμπεράσματα για την Κίνα. Επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνέχισε τη στρατηγική του συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα και επιβεβαίωσε την πολύπλευρη πολιτική προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Κίνας, η οποία είναι ταυτόχρονα εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος. Παρά τα διαφορετικά πολιτικά και οικονομικά τους συστήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα έχουν κοινό συμφέρον να επιδιώκουν εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις, με σεβασμό στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, την ισορροπημένη δέσμευση και την αμοιβαιότητα.

Επίσης τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Κίνα για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και ενθαρρύνει την Κίνα να αναλάβει πιο φιλόδοξη δράση για την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα, την ετοιμότητα για την υγεία και την πανδημία, την επισιτιστική ασφάλεια, τη μείωση των καταστροφών, την ελάφρυνση του χρέους και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα εξακολουθούν να είναι σημαντικοί εμπορικοί και οικονομικοί εταίροι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού, έτσι ώστε η εμπορική και οικονομική σχέση να είναι ισορροπημένη, αμοιβαία και αμοιβαία επωφελής. Σύμφωνα με την ατζέντα των Βερσαλλιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να μειώνει τις κρίσιμες εξαρτήσεις και τα τρωτά σημεία, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων εφοδιασμού της, και θα εξαλείψει τον κίνδυνο και θα διαφοροποιήσει όπου είναι απαραίτητο και κατάλληλο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκοπεύει να αποσυνδεθεί ή να τηρήσει εσωστρεφή στάση.

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα έχει ιδιαίτερη ευθύνη για την τήρηση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Ως εκ τούτου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει τον επιθετικό της πόλεμο και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Οι 27 σημειώνουν ότι οι Ανατολική και η Νότια Σινική Θάλασσα έχουν στρατηγική σημασία για την περιφερειακή και παγκόσμια ευημερία και ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση στα στενά της Ταϊβάν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo με βία ή εξαναγκασμό. Επιβεβαιώνει τη συνεπή «πολιτική μίας Κίνας» της ΕΕ.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την επανάληψη του διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την Κίνα. Επαναλαμβάνει τις ανησυχίες του σχετικά με την καταναγκαστική εργασία, τη μεταχείριση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, την κατάσταση στο Θιβέτ και την Σινγιάνγκ, καθώς και την τήρηση των προηγούμενων δεσμεύσεων της Κίνας σχετικά με το Χονγκ Κονγκ.

Συνεχίζεται η στήριξη για την Ουκρανία

«Η EE θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της για όσο διάστημα χρειαστεί», τονίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ουκρανία.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της ΕΕ να παράσχει βιώσιμη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, ιδίως μέσω της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης. Έκανε απολογισμό της προόδου στην παράδοση και την κοινή προμήθεια ενός εκατομμυρίου οβίδων πυρομαχικών και πυραύλων πυροβολικού για την Ουκρανία.

Συζήτησε τις προσπάθειες για περαιτέρω αύξηση της πίεσης στη Ρωσία προκειμένου να αποδυναμωθεί η ικανότητά της να διεξάγει επιθετικό πόλεμο, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων, της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής τους και της πρόληψης της παράκαμψής τους. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζει την έγκριση της 11ης δέσμης κυρώσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τους συννομοθέτες να ολοκληρώσουν ταχέως τις εργασίες σχετικά με την προτεινόμενη οδηγία για την προσέγγιση των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας που παρέχεται από το Ιράν και τη Λευκορωσία. «Η Λευκορωσία πρέπει να σταματήσει να επιτρέπει στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν το έδαφός της, μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων. Το Ιράν πρέπει να σταματήσει να παρέχει drones στη Ρωσία», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Όπως ανακοινώθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων, αναγνωρίζει τη δέσμευση και τις ουσιαστικές προσπάθειες της Ουκρανίας να εκπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις στη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ και την ενθαρρύνει να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ουκρανία και θα υποστηρίζει τις προσπάθειές της για την πλήρη εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων.

Στα συμπεράσματα για την «Ασφάλεια και την 'Αμυνα», οι ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν την ανάγκη να ενισχυθεί η τεχνολογική και βιομηχανική βάση του ευρωπαϊκού αμυντικού τομέα και «να καταστεί πιο καινοτόμος, ανταγωνιστικός και ανθεκτικός, ιδίως σε ένα νέο στρατηγικό περιβάλλον που απαιτεί αμυντική ετοιμότητα και σημαντική αύξηση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Ευρώπης και ικανότητα να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της άμυνα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προχωρήσουν οι εργασίες σε όλους τους τομείς δράσης για την παράδοση και την κοινή προμήθεια πυρομαχικών και πυραύλων, ιδίως σχετικά με τον νόμο για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP) με σκοπό την ταχεία έγκρισή το. Χαιρετίζει, επίσης, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω του κοινού νόμου περί προμηθειών (EDIRPA) και καλεί την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Επενδυτικό Πρόγραμμα (EDIP) για την ενίσχυση της ικανότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την απόφαση για περαιτέρω αύξηση του χρηματοοικονομικού ανώτατου ορίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να συνεχιστεί και η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και να διατηρηθεί η ικανότητα της Ένωσης να αποτρέψει και να ανταποκρίνεται γρήγορα σε κρίσεις και συγκρούσεις και να αναπτύξει ικανότητες μέσω των εκπαιδευτικών αποστολών της.

Τα μηνύματα στην Τουρκία

Υιοθετήθηκαν πριν από λίγο τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο στα οποία εντάσσεται το Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

«Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει» τονίζουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις αναφέρουν: «Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ιουνίου 2021 και της δήλωσης του Μαρτίου 2021, και υπό το φως των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση στην Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με βάση τα μέσα και τις επιλογές που καθόρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με σκοπό να προχωρήσει με στρατηγικό και προοδευτικό τρόπο».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟυκρανίαΣύνοδος ΚορυφήςΚίναΒρυξέλλεςειδήσεις τώραμεταναστευτικό