Κόσμος|03.07.2023 16:06

Ζελένσκι: «Ο Πούτιν χάνει τον έλεγχο του λαού του - Αδύναμη η απάντησή του στη Βάγκνερ»

Newsroom

Στο CNN μίλησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος χαρακτήρισε «αδύναμη» την απάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ανταρσία της ομάδας Βάγκνερ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε ότι, ο Ρώσος ομόλογός του, χάνει τον έλεγχο του δικού του λαού.

Ο Ζελένσκι από την Οδησσό, όπου μαγνητοσκοπήθηκε η συνέντευξη είπε για τον πρόεδρο της Ρωσίας, «βλέπουμε την αντίδραση του Πούτιν. Ήταν αδύναμη. Πρώτον, βλέπουμε ότι δεν ελέγχει τα πάντα. Η μετακίνηση της Βάγκνερ βαθιά στη Ρωσία και η κατάληψη ορισμένων περιοχών δείχνει πόσο εύκολο είναι να γίνει. Ο Πούτιν δεν ελέγχει την κατάσταση στις περιοχές. Όλη αυτή η δύναμη που είχε παλιά καταρρέει».

Κατά την εξέλιξη ανταρσίας δεν ήταν λίγοι οι Ρώσοι που επευφημούσαν τα μέλη της ομάδας Βάγκνερ, όπως φαίνεται και από το βίντεο, στις 24 Ιουνίου, που εντοπίστηκε και επαληθεύτηκε γεωγραφικά από το CNN και έδειχνε τα πλήθη να ζητωκραυγάζουν καθώς το όχημα του αρχηγού της μισθοφορικής ομάδας αναχωρούσε από το Ροστόφ. Όπως μεταδίδει το CNN, κατά την ίδια συνέντευξη ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι, σύμφωνα με τις αναφορές των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, το Κρεμλίνο παρακολουθούσε και μετρούσε την υποστήριξη προς τον Πριγκόζιν. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ουκρανού, η μισή Ρωσία ήταν υπέρ του επικεφαλής της Βάγκνερ και της ανταρσίας.

Η μυστική συνάντηση Ζελένσκι - Μπερνς στο Κίεβο

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNN, η χρονική συγκυρία της συνέντευξης Ζελένσκι είναι κρίσιμη αφού αυτή πραγματοποιήθηκε, όχι μόνο μετά την αποτυχημένη εξέγερση Πριγκόζιν, καθώς και μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της αντεπίθεσης της Ουκρανίας, αλλά και της αργής προόδου που αυτή σημειώνει στην ανακατάληψη εδαφών της από τη Ρωσία. Η προσπάθεια των Ουκρανών παρακολουθείται στενά από δυτικούς συμμάχους. Το Σάββατο, Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στο αμερικανικό μέσο ότι ο Μπιλ Μπερνς, επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), πρόσφατα βρέθηκε στο Κίεβο όπου είχε συναντήσεις με τον Ζελένσκι αλλά και Ουκρανούς αξιωματούχους πληροφοριών. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πάντως, κατά τη συνέντευξή του στο CNN δήλωσε «έκπληκτός» από τις αναφορές στα ΜΜΕ, της συνάντησής του με τον Μπερνς. «Η επικοινωνία μου με τον αρχηγό της CIA θα πρέπει να είναι πάντα στα παρασκήνια. Συζητάμε σημαντικά πράγματα – τι χρειάζεται η Ουκρανία και πώς η Ουκρανία είναι έτοιμη να δράσει», ανέφερε.

Ο βετεράνος διπλωμάτης επικεφαλής της CIA έχει γίνει έμπιστος συνομιλητής του Κιέβου και, κατά τη διάρκεια του πολέμου, έχει κάνει πολλά ταξίδια στην Ουκρανία. «Δεν έχουμε κανένα μυστικό από τη CIA, γιατί έχουμε καλές σχέσεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών μας συνομιλούν μεταξύ τους», τόνισε ο Ζελένσκι. Ο αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο μέσο, πάντως, σημείωσε ότι, το ταξίδι του Μπερνς στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε πριν από την εξέγερση της Βάγκνερ, η οποία τότε δεν αποτελούσε θέμα συζήτησης.

«Ειρήνη χωρίς την Κριμαία δε θα είναι νίκη»

Το Σάββατο, πάντως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι, η ανταρσία του Πριγκόζιν, «επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη ρωσική δύναμη στο πεδίο της μάχης» και ανέφερε ότι, σε μεγάλο βαθμό, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι επωφελής για την αντεπίθεση της Ουκρανίας. Όπως αναφέρει ο Ουκρανός πρόεδρος, ενώ οι προσπάθειες του Κιέβου επικεντρώθηκαν στην ανακατάληψη εδαφών στη νότια και ανατολική Ουκρανία, απώτερος στόχος του είναι να απελευθερώσει την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ουκρανία χωρίς την Κριμαία. Και ενώ η Κριμαία βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη», υπογράμμισε. Απαντώντας στην ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποιο σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει ειρήνη χωρίς την Κριμαία, τόνισε: «Δε θα είναι νίκη τότε».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΡωσίαΒάγκνερπόλεμοςΓεβγκένι ΠριγκόζινΒολοντιμίρ ΖελένσκιΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανία