«Τα τρία κορίτσια που εγκαταλείπουν τη ναζιστική Γερμανία»: 80 χρόνια μετά αποκαλύπτεται η ιστορία της εμβληματικής φωτογραφίας
NewsroomΜετά από 80 χρόνια αποκαλύπτεται η ταυτότητα των τριών κοριτσιών που απεικονίζονται σε φωτογραφία να εγκαταλείπουν τη ναζιστική Γερμανία. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στον σταθμό του Λίβερπουλ και έκτοτε έχει εκτεθεί σε δεκάδες μουσεία και εκθέσεις.
Η πεντάχρονη τότε Inge, έφευγε από το Breslau της Γερμανίας μαζί με τη 10χρονη αδερφή της Ruth. Η μητέρα της και η μικρότερη αδερφή, που έμειναν πίσω, μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς όπου και δολοφονήθηκαν μαζί με χιλιάδες άλλους Εβραίους. Όταν η Inge βγήκε στη σύνταξη συνειδητοποίησε ότι αυτή και η αδελφή της, που πέθανε το 2015, απεικονίζονταν στη φωτογραφία που έγινε σύμβολο του Kindertranspor, δηλαδή της μαζικής φυγής παιδιών εβραϊκής καταγωγής από τη Ναζιστική Γερμανία το 1939. Η Inge βρήκε τη φωτογραφία στο βιβλίο Never Again του ιστορικού Martin Gilbert και αποφάσισε να του στείλει μήνυμα.
«Ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Έγραψα στον συγγραφέα και του είπα ότι είμαστε ζωντανές. Οι άνθρωποι λένε ότι μοιάζω με τη Σίρλεϊ Τεμπλ. Γιατί χαμογελάω;», σημείωσε στο BBC. «Κοιτάξτε τη Ρουθ, την είχε επηρεάσει πολύ. Δεν ξέρω ποιο είναι το τρίτο κορίτσι με την κούκλα. Ποτέ δεν ήξερα ποια είναι», συμπλήρωσε.Το κορίτσι με την κούκλα ήταν στην πραγματικότητα η 10χρονη Hanna Cohn, η οποία έφτασε στον σταθμό του τρένου με τον δίδυμο αδερφό της Hans. Όπως η Inge και η Ruth, η Hanna δεν θυμόταν τη φωτογραφία που τραβήχτηκε, αν και είχε έντονες μνήμες του ταξιδιού και της κούκλας της.
Η Hanna Cohn πέθανε το 2018 αλλά είχε μιλήσει για την εμπειρία της στο University of London. «Θυμάμαι ότι πέρασα από την Ολλανδία και κάποιες ευγενικές κυρίες μας έδιναν να φάμε ψωμάκια και μας προσέφεραν λεμονάδα. Φτάσαμε στον σταθμό της Liverpool Street με το τρένο από το Harwich και θυμάμαι ότι τα καθίσματα των θέσεων είχαν υφασμάτινη επένδυση, δεν ήταν ξύλινα, κάτι που μου έκανε εντύπωση. Σκεφτόμουν μην έχει γίνει λάθος και καθόμαστε στην πρώτη θέση. Ανησυχούσα επίσης όταν άκουσα πως μας πήγαιναν στη "Liverpool Street", γιατί μας είχαν πει ότι θα πηγαίναμε στο Λονδίνο. Θυμάμαι πως κρατούσα μια κούκλα που την είχα ονομάσει Evelyn», έλεγε τότε.
Η Hanna έμαθε για τη φωτογραφία από τον αδερφό της που την εντόπισε σε μια έκθεση στη Camden Library του Λονδίνου. Οι κόρες της ανέφεραν πως πάντα ήθελε να μάθει την ταυτότητα των άλλων δύο παιδιών. Βλέπαμε στη φωτογραφία και έλεγε: «Αναρωτιέμαι ποια να είναι τα άλλα δύο κορίτσια;».
Οι κόρες τις ανακάλυψαν την αλήθεια ακούγοντάς τυχαία ένα αφιέρωμά του BBC για το ολοκαύτωμα με τίτλο The Girls: A Holocaust Safe House. «Ήταν Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και ένας φίλος μου, μού έστειλε έναν σύνδεσμο με το βίντεο από τον ιστότοπο του BBC. Έκανα scroll down και είδα την ιστορική φωτογραφία με τη μαμά και τα ονόματα των άλλων δύο κοριτσιών», είπε η Helen.
Τελικά, τον Απρίλιο, η Inge συνάντησε τις κόρες της Hanna στο Imperial War Museum στο Λονδίνο, όπου η φωτογραφία εκτίθεται για περισσότερα από 20 χρόνια.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες