Στον από μηχανής… Μπάιντεν προσβλέπει ο Ερντογάν για την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Δύσης - Η ατζέντα που καθορίζει για την Ελλάδα
Μαρία ΖαχαράκηΣτον από μηχανής… Μπάιντεν προσβλέπει η διεθνής διπλωματία και ο ίδιος ο Ερντογάν, για να βγει ο ποθητός λευκός καπνός που θα σφραγίσει την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Δύσης σε μία εβδομάδα στη Λιθουανία. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δείχνει -ακόμη- σημάδια υποχώρησης και συνεχίζει να παίζει σκληρό παιχνίδι.
Το σκεπτικό που τροφοδοτεί την επιμονή της Άγκυρας είναι ότι αυτή είναι μια σπάνια ευκαιρία να αξιοποιήσει το δικαίωμα βέτο της ως μέλος του ΝΑΤΟ για να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη σε μια σειρά θεμάτων πριν υποχωρήσει.
Η Άγκυρα περιμένει και ελπίζει ότι ο Μπάιντεν θα βγάλει έναν άσο από το μανίκι του στο Βίλνιους, προκειμένου να πείσει -έστω και για τα μάτια του κόσμου- τον Ερντογάν, την ώρα που το Κρεμλίνο θα παρακολουθεί από τα θεωρεία το πώς βαθαίνει η σφήνα που έχει μπήξει στο ΝΑΤΟ.
O Ερντογάν καθορίζει ατζέντα
Η άλλη επαναπροσέγγιση που αναμένεται να θέλξει τα βλέμματα είναι η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
Περίπου 10 μήνες μετά το «μία νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» και το «Μητσοτάκης γιοκ», ο Ερντογάν κάνει τη στροφή των 180 μοιρών (και) με την Ελλάδα. Όχι μόνο απάντησε πρόθυμα στην πρόταση Μητσοτάκη να συναντηθούν, αλλά καθόρισε και την ατζέντα. Όπως έχει ήδη δηλώσει, θα θέσει μονομερές στοπ εξοπλισμών από την Ελλάδα, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο.
Προσδοκίες τουρκικής πλευράς
Η συγκυρία είναι θετική εκτιμούν στην Άγκυρα. «Ο δείκτης ξαναδείχνει ειρήνη στο Αιγαίο» υποστηρίζει η φιλο-κυβερνητική Μιλιέτ, που προκρίνει ότι σε περίπτωση που εξελιχθεί θετικά η συνάντηση αυτή, στα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο θα συνεδριάσει εκ νέου το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο μεταξύ των δύο χωρών».
Ο στρατιωτικός αναλυτής Εράι Γκιουτσλουέρ βλέπει εξομάλυνση μόνο αν η Τουρκία γίνει ισχυρότερη από την Ελλάδα.
«Αντί να ονειρευόμαστε, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αυξάνουμε συνεχώς την εθνική μας ισχύ ώστε να φτάσουμε στο σημείο να φέρουμε σε μια κοινή (με εμάς) γραμμή τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της Ελλάδας. Ειδάλλως, καθόλου δεν θα αρκεί να καθίσουν οι δύο αρχηγοί ενώπιος ενωπίω και να προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματα, όπως θεωρούν κάποιοι».
Ο πρώην διπλωμάτης Χασάν Γκιογούς στην ιστοσελίδα Yetkinreport εκτιμά ότι υπάρχει μομέντουμ και οι δύο πλευρές πρέπει να πάνε στο Βίλνιους καλά προετοιμασμένες.
Αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, αντίθετα, επιλέγουν να υπογραμμίσουν «έλλειψη υποχωρητικής διάθεσης» από τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Το κλίμα στην Τουρκία έχει ζεσταθεί αρκετά
Σε αυτό συνέβαλε και η εκκένωση του στρατοπέδου του Λαυρίου, το οποίο έβλεπαν ως ένα από τα «αγκάθια» στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.
Το γεγονός καλύφθηκε ευρέως. Η Ελλάδα έκανε αυτό που η Τουρκία «περίμενε από καιρό», έγραφε με περισσό ενθουσιασμό ο τουρκικός Τύπος. Η πολιτική ανάλυση θεωρεί ότι έγινε αυτή η κίνηση της Ελλάδας τώρα, γιατί επίκειται η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο ΝΑΤΟ και η Αθήνα θέλει να δείξει φιλική προς στην Άγκυρα, προκειμένου να αμβλυνθεί η πίεση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό.
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής