Κόσμος|07.07.2023 20:56

Δυστοπία δια χειρός γαλλικής κυβέρνησης: Η αστυνομία θα μπορεί να παρακολουθεί υπόπτους μέσω των κινητών τους τηλεφώνων

Newsroom

Η γαλλική αστυνομία αναμένεται να μπορεί να κατασκοπεύει υπόπτους ενεργοποιώντας εξ αποστάσεως την κάμερα, το μικρόφωνο και το GPS των τηλεφώνων και άλλων συσκευών τους, όπως συμφώνησαν οι νομοθέτες αργά την Τετάρτη (5/7).

Το παραπάνω είναι μέρος ενός ευρύτερου νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στη Γαλλία. Πρόκειται για διάταξη που έχει δεχθεί επικρίσεις τόσο από την Αριστερά όσο και από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων ως μια «αυταρχική νομοθεσία», αν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόντ-Μορέτι επιμένει ότι θα επηρεάσει μόνο «δεκάδες υποθέσεις ετησίως».

Το μέτρο, το οποίο αφορά φορητούς υπολογιστές, αυτοκίνητα, τηλέφωνα και άλλες σχετικές συσκευές, θα επιτρέπει τον γεωγραφικό εντοπισμό υπόπτων για εγκλήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών. Οι συσκευές θα μπορούν επίσης να ενεργοποιούνται εξ αποστάσεως για την καταγραφή ήχου και εικόνας ατόμων που είναι ύποπτα για τρομοκρατικά «χτυπήματα», καθώς και για παραβατικότητα και οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με όσα γράφει η Le Monde.

Οι εν λόγω διατάξεις «εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις παραβιάσεις των θεμελιωδών ελευθεριών», τόνιζε η ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων La Quadrature du Net σε δήλωσή της τον Μάιο. Ενδεικτικά ανέφερε το «δικαίωμα στην ασφάλεια, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και στην ιδιωτική αλληλογραφία» και «το δικαίωμα να κυκλοφορεί κανείς ελεύθερα».

Οι κανόνες και οι εξαιρέσεις

Κατά τη διάρκεια συζήτησης την Τετάρτη, οι βουλευτές του στρατοπέδου του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εισήγαγαν τροπολογία που περιορίζει τη χρήση της εξ αποστάσεως κατασκοπείας μόνο «όταν δικαιολογείται από τη φύση και τη σοβαρότητα του εγκλήματος».

Επίσης, κάθε χρήση της διάταξης πρέπει να εγκρίνεται από δικαστή, ενώ η συνολική διάρκεια της παρακολούθησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες, ενώ τα ευαίσθητα επαγγέλματα -συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, των δημοσιογράφων, των δικηγόρων, των δικαστών και των βουλευτών- δεν θα αποτελούν νόμιμους στόχους.

Το επίμαχο μέτρο, μέρος ενός άρθρου που περιέχει πολλές άλλες διατάξεις, υπερψηφίστηκε από τα μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στο πλαίσιο ενός ευρύτερου νομοσχεδίου για την αναθεώρηση της Δικαιοσύνης στη Γαλλία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΕμανουέλ ΜακρόναστυνομίανομοθεσίαδιάταξηΓαλλία