Κόσμος
|
15.03.2019 19:30
Νέα Ζηλανδία: Τι δείχνουν οι αναφορές στην ελληνική Ιστορία στο όπλο του μακελάρη
NewsroomΑίσθηση έχουν προκαλέσει οι φωτογραφίες του όπλου που χρησιμοποίησε ο τρομοκράτης της Nέας Ζηλανδίας, καθώς δύο από τις επτά επιγραφές του όπλου που αποκωδικοποιεί το ethnos.gr έχουν ελληνικές αναφορές. Ο 28χρονος Αυστραλός, δράστης, Μπρέντον Τάραντ, σε λογαριασμό του στο Twitter είχε αναρτήσει φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά πάνω στα οποία είχε γράψει μηνύματα με λευκή μπογιά. Το πυροβόλο ημιαυτόματο όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην πολύνεκρη επίθεση είναι τύπου AR-15 και έχει υποστεί τροποποιήσεις.
Όλες οι επιγραφές είναι ονόματα ή ημερομηνίες μαχών που ταυτίζονται με σημαντικές νίκες του Χριστιανισμού απέναντι στον μουσουλμανικό κόσμο.
- Tourkofagos - Τουρκοφάγος: Είναι σαφέστατη η αναφορά στον ήρωα της ελληνικής επανάστασης του 1821 Νικήτα Σταματελόπουλου, γνωστότερου ως Νικηταρά Τουρκοφάγου,που υπήρξε ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Με την έκρηξη της Επανάστασης, στην πρώτη Μάχη που δόθηκε στο Βαλτέτσι της Αρκαδίας στις 12 και 13 Μαΐου του 1821 (είχε προηγηθεί μια συμπλοκή στο Λεβίδι τον Απρίλιο), ο Νικηταράς, που κρατούσε με 200 άντρες τα Άνω Δολιανά, κατάφερε να αποκρούσει χιλιάδες Τούρκους που επιτίθεντο με πυροβολικό. Οι άντρες του του έδωσαν το προσωνύμιο Τουρκοφάγος διότι σκότωσε πολλούς εχθρούς σε εκείνη τη μάχη
- 1571 Lepanto - η μάχη της Ναυπάκτου: Ακόμα μια αναφορά στην ελληνική ιστορία. Μια από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων των εποχών έλαβε χώρα στην Ναύπακτο (τότε Λέπαντο) στις 7 Οκτωβρίου 1571. Από την μια πλευρά τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και από την άλλη η Οθωμανική αυτοκρατορία. Οι Οθωμανοί κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή στη Μεσόγειο αφού είχαν μόλις κατακτήσει την Κύπρο. Τα κράτη της δυτικής Ευρώπης συγκρότησαν συνασπισμό για να εμποδίσουν την οθωμανική εξάπλωση. Στην αποφασιστική μάχη της Ναυπάκτου, ο χριστιανικός στόλος νίκησε κατά κράτος τον μουσουλμανικό, που ήταν σχεδόν αήττητος μέχρι τότε. Ο στόλος των Οθωμανών συνετρίβη και η επεκτατική πολιτική της Αυτοκρατορίας σταμάτησε.
- Vienna 1683 - Η πολιορκία της Βιέννης: Αποτέλεσε καμπή στην ευρωπαϊκή ιστορία και υπήρξε μια από τις σημαντικότερες τελευταίες απειλές για τη χριστιανική Ευρώπη. Τα ευρωπαϊκά κράτη παραμέρισαν τις τότε διαφωνίες τους και συγκρότησαν συνασπισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν την Οθωμανική απειλή στην περιοχή του Δούναβη. Η Αυτοκρατορία είχε επεκταθεί μέχρι την σημερινή Ουγγαρία. Η Βιέννη ήταν η σημαντικότερη πόλη της περιοχής, πίσω από εκείνη, η άμυνα της Ευρώπης ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη. Η πολιορκία ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου 1683 και η οθωμανική επικράτηση έμοιαζε βέβαιη. Χάρις όμως σε επέμβαση των συμμάχων της πόλης ο τουρκικός στρατός γνώρισε πανωλεθρία. Οι Τούρκοι έχασαν περίπου 15.000 άντρες στο πεδίο μάχης και η Βιέννη λυτρώθηκε.
- Tours 732 - Μάχη της Τούρ ή αλλιώς μάχη του Πουατιέ : Άλλη μια μάχη ορόσημο στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η εξάπλωση των μουσουλμάνων-Αράβων που είχαν φτάσει μέχρι την Ισπανία απειλούσε την χριστιανική Ευρώπη. Στο Πουατιέ της Γαλλίας αναμετρήθηκαν από τη μία οι Αραβικές δυνάμεις και από την άλλη οι Φράγκοι με αρχηγό τον Κάρολο Μαρτέλο, οι οποίοι προασπίζονταν την Ευρώπη και τον Χριστιανισμό. Η σπουδαία νίκη των Φράγκων ήταν αρκετή για να απομακρύνει τους Άραβες από το βορειότερο σημείο της Ευρώπης που έφθασαν ποτέ. Σε ενδεχόμενη επικράτηση τους, οι Οθωμανοί είναι πιθανόν να επέβαλλαν το Ισλάμ σε όλο τον Μεσαιωνικό δυτικό κόσμο.
- John Hunyadi - Ιωάννης Ουνιάδης: Σημείωσε σημαντικές επιτυχίες ενάντια στα Οθωμανικά στρατεύματα που λεηλατούσαν τις νότιες παραμεθόριες επαρχίες γύρω στο 1440. Αν και νικήθηκε στη Μάχη της Βάρνας το 1444 και στη δεύτερη μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1448, η επιτυχημένη του «Μακρά εκστρατεία» στον Αίμο το 1443-44 και η υπεράσπιση του Βελιγραδίου το 1456 κατά των στρατευμάτων που οδηγούσε προσωπικά Σουλτάνος καθιέρωσε τη φήμη του ως μεγάλου στρατηγού.
- 14 words- 14 λέξεις: Είναι αναφορά σε ρατσιστικό σύνθημα λευκών εθνικιστών και νασιστών. Προέρχεται από το βιβλίο «Ο Αγών Μου» του Αδόλφου Χίτλερ.
- Here’s Migration compact – Εδώ είναι το σύμφωνο μετανάστευσης: Είναι αναφορά στο Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ που προωθήθηκε μετά την έναρξη της προσφυγικής κρίσης στη Μέση Ανατολή το 2016. Το Σύμφωνο ορίζει μεταξύ άλλων την καταπολέμηση των διακρίσεων εις βάρος των μεταναστών. Σε αυτό αντιτάχθηκε έντονα η ακροδεξιά
Επιμέλεια: Πασχάλης Γαγάνης
Διαβάστε ακόμη
- Λεπτό προς λεπτό η μάχη Χάρις – Τραμπ για το Λευκό Οίκο: Με ουρές και μικροπροβλήματα συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία
- Σεσημασμένος ο 39χρονος άνδρας που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη - Το σενάριο που εξετάζεται
- Γιατί απέπεμψε τον υπουργό Άμυνάς του ο Νετανιάχου; Οι σχέσεις του παρελθόντος και το χρονικό
- To Ιράν χαρακτηρίζει «διαταραγμένη» τη φοιτήτρια που «τα έβαλε» με το καθεστώς